Fa kerti bútorok felújítása házilag

A fából készült kerti garnitúra időről időre felületi kezelést igényel: az alapos tisztítás mellett egy frissítő festésre is szükség van pár évente. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan érdemes nekifogni a fa kerti bútorok felújításának!

 Egy kis munkával és a megfelelő faápoló anyagokkal új életet lehelhetünk fa kerti bútorainkba!

A fa kerti bútorok felújításának lépései

A festett fa kerti bútorokat néhány évente érdemes felfrissíteni, hiszen a festékréteg idővel könnyen elöregedhet, vagy a használat közben akár sérülhet is. Ráadásul a szélsőséges kültéri viszonyok, mint például az esőzések és az erős UV-sugárzás is okozhatnak komoly károsodást a kerti bútorokban. A fa kerti bútorok felújítása időigényes folyamat, néhány fontos lépést be kell tartani ahhoz, hogy a végeredmény tartós, ellenálló és szép legyen. Nézzük lépésről lépésre, hogyan zajlik a kerti garnitúra felújítása!

1. Szétszerelés

A legelső feladat az, hogy óvatosan szét kell szedni darabokra a kerti bútorokat. Ezzel alapvetően megkönnyíthetjük a saját magunk dolgát, hiszen így a szék vagy az asztal minden egyes részét át tudjuk majd festeni, ráadásul a kisebb léceket, elemeket sokkal könnyebb lesz majd kezelni.

2. Csiszolás 

A fa bútorok felújítása során elkerülhetetlen az előkészítés. A korábbi festékréteg eltávolítása és a fa csiszolása nélkül hiába dolgozunk minőségi festékkel, a felvitt festék nem fog megfelelően megtapadni, és emiatt könnyen lepattogzik a bútorról.

Mindenekelőtt alaposan töröljük át nedves ronggyal a bútorokat, hogy minden koszt eltüntessünk a fa felületekről. Ezt követően a régi, felhólyagosodott vagy leváló festékdarabokat egy spakli segítségével távolítsuk el, majd jöhet a csiszolás.

A teljesen sík alapfelület nem feltétlen elvárás, ha valaki kedveli a rusztikusabb megjelenést, akkor nem kell feltétlen tükörsimára csiszolni a fát. A csiszoláshoz használhatunk kézi csiszolópapírt, de ha gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk haladni, akkor érdemes inkább egy csiszológépet beszerezni.

2. lépés: A csiszoláshoz használhatunk csiszolópapírt vagy csiszológépet.

2. lépés: A csiszoláshoz használhatunk csiszolópapírt vagy csiszológépet.

3. Portalanítás

A csiszolás után alaposan portalanítani kell a felületet, ugyanis a por nehezíti a festék tapadását, illetve esztétikai szempontból is ronthatja a végeredményt. A por egyszerű mosószeres vízbe áztatott ruhával könnyen letörölhető, vagy egy ecset segítségével is eltávolítható.

4. Alapozás

Miután teljesen tiszta, száraz és pormentes a felület, érdemes egy színtelen alapozó réteggel bevonni a fát. Az alapozót a fa magába szívja, ezzel pedig védelmet nyújt a kártevők, a penész és a gomba ellen. Az alapozás után pár órát hagyni kell a fát száradni. Fontos, hogy az alapozó rétegre nem szabad közvetlenül felvinni a fedőfestéket, hanem előtte újra kell csiszolni a felületet.

4. lépés: alapozó réteg felvitele

4. lépés: alapozó réteg felvitele

5. Festés, mázolás

A fa bútorokat érdemes legalább két rétegben festeni. Persze ez függ a választott színtől is, például ha sötét székekből szeretnénk fehéret készíteni, akkor elképzelhető, hogy akár három rétegre is szükség lehet. A rétegek közötti száradási idő minden festék esetében eltérő, ezért érdemes a dobozon lévő utasításokat követni. Értelemszerűen meleg, száraz időben a festék is gyorsabban fog száradni, így hamarabb is végezhetünk a felújítással.

5. lépés: fedőfesték felvitele

5. lépés: fedőfesték felvitele

Az első réteg száradása után egy csiszolópapírral finoman ismét át kell menni a felületen, ez segít majd abban, hogy a második réteg könnyebben tapadjon, illetve ezzel az esetleges egyenetlenségek is megszüntethetőek a fán. Portalanítás után indulhat a következő réteg felvitele. A festés során nagyon fontos, hogy mindig szálirányban vigyük fel a festéket, így nem lesznek csíkok, festékfolyások a felületen.

6. Összeszerelés

Ha az utolsó festékréteg is teljes mértékben megszáradt az elemeken, akkor nincs más hátra, mint a bútorok összeállítása. Ezután pedig gyönyörködhetünk a felújított kerti bútorokban, amelyek sokszor akár szebbek is lesznek, mint újkorukban!

Milyen festéket válasszunk fa kerti bútor felújításához?

A fa kerti asztal és kerti székek felújításakor sokféle festéktípus közül válogathatunk. Különféle szempontok mentén érdemes átgondolni, hogy milyen festékkel dolgozzunk. Például meghatározó lehet a választható színlehetőségek, a festék tartóssága vagy a környezetbarát összetétel is. Bármilyet is választunk, általánosságban igaz, hogy az összetevőket és a szavatossági időt gyártási időt érdemes alaposan megnézni a vásárlás előtt, illetve ha van rá lehetőség, akkor a festék állagát is ajánlott megtekinteni.

Pácok

A páccal gyönyörűen megőrizhetjük a fa bútorok természetes megjelenését, a használatával kifejezetten szépen kiemelhető a fa eredeti színe és az erezete is. Előnye még, hogy könnyű vele dolgozni: gyorsan és egyszerűen felvihető a fára.

Fafestékek

A fafestékekkel gyakorlatilag teljesen megváltoztathatjuk a kerti bútorok színét és hangulatát. Igen széles színválaszték áll rendelkezésünkre: a fehér mellett például akár sárga, zöld, piros vagy kék bútorokat is készíthetünk, amelyek nagyon vidám hangulatot teremthetnek a kertben. A fafestékek nagy előnye, hogy a használatukkal sokkal erőteljesebb és egyenletesebb fedést biztosíthatunk a felületeknek.

Lakkok

A lakk egy rendkívül népszerű választás a fa kerti bútorok felújítása során, ugyanis kiváló védelmet biztosít a fának. A páchoz hasonlóan megtarthatjuk vele a fa természetes színét és rajzolatát, azonban egy jóval könnyebb szerről van szó. A lakk vásárlásakor fontos ellenőrizni, hogy biztosan kültéri festéshez való-e az adott típus, és bírja-e az UV-sugárzást.

Vízbázisú zománcfestékek

A természetes alapanyagokat kedvelők számára a vízbázisú zománcfesték jó választás lehet. A vízbázisú festék könnyen beszívódik, ráadásul zárt térben is bátran festhetünk vele, nem kell tartani a kellemetlen szagoktól. Erre a festékre azonban jellemző, hogy elég lassan szárad, ezért a munka is hosszadalmasabb vele.

Száradási idő Elérhető színek Előnyök
Pác 2-6 óra Természetes fa színek A fa természetes megjelenését biztosítja
Fafesték rétegek között 4-6 óra Széles színválaszték Egyenletes fedést biztosít
Lakk 10-12 ór Színtelen és természetes fa színek Kiváló védelmet biztosít
Vízbázisú zománcfesték Lassan szárad, 24 óra Széles színválaszték Könnyen beszívódik és nincs kellemetlen szaga

Ezekre az eszközökre lesz szükség a fa kerti bútorok felújításakor

A kerti garnitúra felújítása előtt érdemes néhány hasznos kelléket beszerezni a festék mellé, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a fárasztó munkát. Először is mindenképp érdemes egy takarófóliát leteríteni a munkaterületre, hogy védjük a talajt a kosztól és a lecseppenő festéktől. Ezenkívül érdemes magunk mellé készíteni egy rongyot, egy keverőpálcát, egy spaklit, egy portalanító ecsetet és egy festőecsetet is. A felújítás során szükség lesz egy nagyon finom kézi csiszolópapírra is, illetve egy csiszológép is jól jöhet. Az egész munkafolyamat során javasolt védőkesztyűt viselni.

Habár a kerti bútorok ápolása és felújítása időigényes és fárasztó feladat, az nem kérdés, hogy a befektetett munka jelentősen megtérül. Nemcsak a pénztárcánk hálálja majd meg, hogy a régi bútorokat festettük újra, de a családnak és a barátoknak is büszkélkedhetünk a munkánk gyümölcsével.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!