Így ápold a kerti bútorokat

Végre itt a jó idő, egyre többen vágynak rá, hogy a szabadban pihenjenek. Előkerülnek a kerti bútorok a kamrából – ezzel együtt pedig a megszokott feladat: a kerti bútorok tisztítása, javítása, ápolása.

Ahány bútor, annyi alapanyag, illetve azok kombinációja, így tisztításukhoz is más és más szereket kell használni annak érdekében, hogy bútorunk hosszú életű és esztétikus maradjon.

 A műanyag bútorok ápolása

Legtöbben műanyag kerti bútorokat választanak, hiszen azonkívül, hogy rengeteg színben, formában kaphatók, könnyen mozgathatók, tárolásuk egyszerűen megoldható, strapabírók, ellenállók az időjárással szemben – és elérhető áron kaphatók. Egyetlen hátulütőjük, hogy a színüket gyorsan elveszítik, tisztításuk és ápolásuk pedig időt és energiát igényel.

Legtöbben ecetes, szódabikarbónás vagy mosószeres vízzel mossák át a bútort, a fehéreket hipós vízzel, makacs szennyeződések esetén pedig karcmentes súrolóval dörzsölik át a felületet. A manapság közkedvelt, műanyagból font bútorok esetén a kefe, az öntözőslag vagy a magas nyomású víztisztító jelenti a hatékony megoldást. Annak érdekében, hogy a bútorok élettartamát megnöveljük, érdemes rendszeresen letakarni és fedett helyen tárolni őket.

A fabútorok ápolása

Mindegy, hogy milyen fa a bútor alapanyaga, szinte biztos, hogy felületi kezelést igényel. A műanyag bútorokhoz hasonlóan, ezeket is előbb portalanítani, tisztítani kell, amihez gyakran elég csak mosószeres vízzel, makacs szennyeződés esetén magas nyomású vízsugárral átmosni.

A felület megtisztítása után a fabútorokat mindössze eukaliptusz- és keményfaápoló olajjal kenik át, ez kihozza a fa színét, víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a felületet. Ezt érdemes két rétegben felhordani, majd 2 napig száradni hagyni.

Amennyiben nagyon kopott, elhasznált és kezeletlen a bútor felülete, száradás után át kell csiszolni, majd felhordani egy alapozót és a bevonatot. Fontos, hogy a rögzítésekhez is kerüljön a bevonatból, hogy a fa ne nedvesedjen. A fabútorok fényét a bútorviasz, a méhviasz, illetve az olívaolaj is visszaadja. Év közben érdemes a felületeket keményfatisztítóval időnként átkenni.

Drágább alapanyagú bútorok – például a trópusi keményfa (tíkfa), a balaufa – esetében járjunk utána, milyen faápolót érdemes használni. Legtöbbször speciális olajjal ajánlott, lazúrt semmiképp se használjunk.

Fémbútorok tisztítása

A kovácsoltvas bútorokat gyakran elég, ha vizes ruhával áttöröljük, de tehetünk a vízbe szódabikarbónát vagy mosószert is. Makacs szennyeződés esetén a karcmentes súroló vagy a magas nyomású víztisztító jelentheti a megoldást. Amennyiben a felületen felütötte a fejét a rozsda, ott érdemes a rozsdás felületet lecsiszolni és festékkel átkenni.

Amennyiben a bútor anyaga acél, ügyelni kell arra, hogy a felület ne sérülhessen meg, ellenkező esetben megindulhat a rozsdásodás, ha ez már bekövetkezett, acélgyapottal dörzsöljük át, és fessük le a felületet. Minden fémbútornak jót tesz az autóviasz, amit tisztítás után érdemes felhordani.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!