Banner

Geotextil: tudjon meg mindent erről az ”okos” termékről!


A geotextil gyomgátló tulajdonsága mellett számos okos megoldást kínál a praktikus kertépítéshez. Válasszuk térkő vagy medence alá, de hasznos akkor is, ha szikkasztót telepítünk. Cikkünkből megtudhatja, hogy milyen geotextíliát válasszon!

okos geotextil

Mi az a geotextil?

A geotextil vagy geotextília egy olyan speciális, filcszerű anyag, ami szerkezetének és alapanyagának köszönhetően tökéletesen alkalmas a talaj stabilizálására, vízelvezetésre, gyomelnyomásra, hőszigetelésre, szűrésre, kertépítésre vagy a kerti tó „kibélelésére”. A geotextil biológiailag nem bomlik le, nagy szakítószilárdságú, kémiailag semleges, UV-biztos, gyökérálló, ráadásul alig van súlya.

Milyen geotextíliát vegyek?

A geotextil két fő típusa a nem szőtt és a szőtt geotextil. A nem szőtt geotextília tűnemezeléssel vagy hőkezeléssel készül, és jellemzően olyan területeken vetik be, ahol mechanikai védelemre és vízelvezetésre van, de az anyagra nehezedő teher elosztására nincs szükség. A szőtt geotextilt széles műanyag szálakból szövik, aminek eredménye egy nagy szakítószilárdságú, vékony alapanyag, ami kiválóan alkalmas a talaj erősítésére.

A geotextília további jellemző paramétere a gramm/négyzetméter, ami nemcsak az alapanyag súlyáról, de annak sűrűségéről is árulkodik. Minél nagyobb az érték, annál ellenállóbb anyaggal van dolgunk. Aki tüzetesebben vizsgálódik a paraméterek között, láthatja, ahány gyártó, annyiféle minőség, éppen ezért érdemes megnézni a termék szakítószilárdságát és átnyomó szilárdságát is, a kínálatban ugyanis nagy eltérésekre bukkanhatunk.

Ha ismerjük a paramétereket, már csak azt kell meghatározni, hogy milyen feladatot szánunk a textíliának. A geotextil leggyakoribb felhasználási területei:

 • vízelvezetés
 • a különböző talajrétegek elválasztása, keveredésük megakadályozása
 • falak omlás elleni megerősítése
 • talajszemcsék felfogása
 • teherelosztás
 • ültetvények betakarása
 • kerti tó alá és annak betakarása
 • víztározók kiépítéséhez
 • gyom elleni védelem
 • esővíz mechanikai szűrése
 • rágcsálók elleni védelem

Geotextil térkő alá

geotextil térkő alá

A geotextil egyik leggyakoribb felhasználási területe a térkő alá fektetése, hogy a végeredmény nemcsak esztétikus, de ellenálló is legyen. A kavicsréteg alá terített geotextíliának köszönhetően a terület nem süllyed meg, nem lesz hullámos, hiszen a textília elosztja a terhet, megakadályozza, hogy a térkő az altalajjal „keveredjen”, és a gyomok sem képesek keresztülhatolni rajta. (A térkő között jellemzően megjelenő gyomok a résekbe hulló magokból kelnek ki.)

Medence alá így válasszunk

Geotextília segítségével a kerti medence élettartalma is kitolható, hiszen az ellenálló textilréteg nemcsak a területet egyenlíti ki, de megvédi a medencét az esetleges mechanikai sérülésektől (kavicsok, gyökerek) és a rothadástól is. Épített medence esetén 400 g/m2-es textíliát érdemes választani.

Szikkasztó vagy kavicságy lerakása fóliával

Az összegyűlő csapadék elvezetése vagy a kerti tó túlfolyása esetén sokan szikkasztó építése mellett döntenek, aminek megépítésekor szintén alapkellék a geotextil: a munkagödör alját és oldalait is ezzel kell kibélelni, de a dréncső fölötti kavicsot is ezzel érdemes befedni, hogy elkerüljük az elsarasodást.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!