Banner

A medence szűrő tisztítása, karbantartása házilag

Bármilyen medencéről is legyen szó, ha a szűrés és vízforgatás nem megoldott, akkor a víz tisztán tartása szinte lehetetlenné válik. A medence szűrő egy nélkülözhetetlen eszköz, aminek a karbantartása és tisztítása korántsem túl bonyolult. Cikkünkben átnézzük a medence tisztítás házilag  történő rejtelmeit!

Mikor van szükség a medence szűrő tisztítására?

A medence tartozékok között az egyik legfontosabb a szűrőberendezés. A fenti kérdésre tulajdonképpen azt tudjuk mondani, hogy minden esetben szükség van szűrőre. Egyfelől azért, mert ezzel megspórolhatjuk azt, hogy a medence vizébe vegyszert kelljen kevernünk – ami nincs túl jó hatással a pH értékre –, másfelől pedig rengeteg időt és energiát megspórolhatunk azzal, hogy nem kell gyakran újratölteni a medencét friss vízzel.

Hogyan működik a medence szűrő?

Többféle típust különböztetünk meg, amik értelemszerűen másképp is működnek. A szűrőbetétes típusok esetében egy speciális papírból vagy műanyagból készült betét szűri meg a vizet – ez maga a szűrőközeg, ezért nincsen szükség más anyagra. Ez a típus nem igényel kezelést, de rendszeresen tisztítani és cserélni kell a betétet.

A másik kedvelt típus a homokszűrős rendszer, aminek nagy népszerűsége abban áll, hogy a jó szűrési képességek mellett az utántöltése, vagyis a homok beszerzése olcsónak számít. Mindezek mellett a homokszűrők eltömődésének az esélye is jóval kisebb, mint a többi típusnál. Fontos megjegyezni, hogy nem szabad bármilyen homokot a szűrőbe tölteni, kizárólag a minősített szabványt szabad alkalmazni!

A homokszűrős medence szűrő tisztítása

Homokszűrő készülékek tisztítása házilag

Mivel a medence szűrő szezonban minden nap működik, ezért rendszeres karbantartásra van szükség, nincs ez másképp a szűrőhomokkal sem. Gondoskodni kell a gyártók szerint megadott módon a visszamosás-öblítésről, valamint a mészkőlerakódásról is, amihez speciális vegyszer adagolására van szükség. Ezek mellett a szűrő fertőtlenítésére is gondot kell fordítani, hiszen elszaporodhatnak benne a mikroorganizmusok és baktériumok.

Ha minden tisztítást megteszünk, és ha nincs egyéb felmerülő probléma, akkor a szűrőhomokot elég 3-4 szezononként cserélni. Ehhez áramtalanításra, és a használati utasítás szerinti szétszerelésre lesz szükség, de könnyen és gyorsan megoldható feladat!

A papírszűrős medence vízforgató tisztítása

Medence papírszűrő tisztítása házilag

A papírszűrőket általában kisebb medencéknél szokás alkalmazni, mivel még a szokásos napi használat és a csekély víztömeg mellett is gyorsabban elhasználódnak. Persze van előnye is a papírszűrőnek, például az, hogy könnyen tisztíthatóak. Mondjuk is, hogyan!

  1. Szereld ki a betétet!
  2. Mosd le a szennyeződéseket!
  3. Erre a célra szánt, lúgos kémhatású, vegyszeres vízben áztasd pár órát – az általános szennyeződéseket így eltávolíthatod!
  4. Mosd ki alaposan a szűrőt!
  5. Erre a célra szánt, savas kémhatású, vegyszeres vízben áztasd egy éjszakáig – ez a mészkőlerakódások miatt fontos!
  6. Mosd le ismét, majd klóros oldattal fertőtlenítsd le!
  7. Helyezd vissza a szűrőbe a betétet, és már használhatod is!

Tisztítószerek használata

Természetesen sokan ódzkodnak a túlzásba vitt tisztítószeres takarítástól, viszont a szűrőbetétek a szennyeződések középpontjában vannak, így nem kerülhetjük el. Ilyenek lehetnek a foszfát-, szilikát- vagy az aminoszulfonsav-tartalmú vegyszerek, de jobban járunk, ha a szűrőberendezések használati utasításából tájékozódunk, vagy követjük a gyártó ajánlásait!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!


Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!