Banner

Mit válasszak: kézi, benzines vagy elektromos bokorvágó a jobb?

A kert kellemes összképét nagyon könnyen elronthatja egy-egy gondozatlan sövény vagy bokor. A kertészkedés során a megfelelő eszközzel viszont könnyen kordában tarthatóak az itt-ott kiálló ágak és az elburjánzott levelek.

Ebben a cikkünkben megnézzük, mivel is dolgozhatunk hatékonyan, gyorsan és biztonságosan a bokrok, illetve a sövények formázásakor! Részletesen bemutatjuk a kézi, a benzines és az elektromos bokorvágók előnyeit és hátrányait!

bokorvágó

A legolcsóbb megoldás: a kézi bokorvágó olló

A kertész állandó feladatai közé tartozik a növények, a fák és a bokrok metszése, azonban nem mindegy, hogy pontosan mivel hajtja végre ezt. A kézi bokor- vagy sövényvágó olló lényegében a metszőolló nagy testvéreként is jellemezhető: rendkívül hasznos társ, épp ezért nem hiányozhat egyik kertész eszköztárából sem!

A kézi sövényvágó és bokorvágó jellemzően egyáltalán nem nehéz, kényelmes kialakítással rendelkezik, könnyen kézre áll és a csúszásmentes markolat biztonságos munkát garantál. A benzines és az elektromos bokorvágókkal szemben szinte teljes csendben dolgozhatunk vele, így lényegében bármikorra ütemezhetjük a sövények nyírását. Ráadásul jelentősen olcsóbb a többi típusnál!

Kisebb kertekben ideális megoldást nyújt, illetve tökéletes kiegészítő lehet a benzines vagy elektromos változat mellé a végső simításokhoz, illetve a bokrok sarkainak és éleinek igazításához. Nagyobb udvarokba inkább mechanikus kerti gépet érdemes választani, mert egy idő után fárasztó és megterhelő a vele végzett munka.

A legnagyobb teljesítmény: benzines bokorvágó

A motoros meghajtású bokorvágók közül a legerősebb és leggyorsabb munkavégzést a benzines típussal érhetjük el. Gyakorlatilag bármilyen munkára befogható a kertben: a bokrok igazítása és nyírása mellett, akár vastagabb ágak levágására is képes. Kifejezetten alkalmas nagy területek megmunkálására, hiszen hosszú üzemidővel működik.

Rendkívül könnyű vele dolgozni, ugyanis nincsenek zavaró vezetékek és a működéséhez nincs szükség hálózati áramforrásra sem. Azonban az üzemanyag miatt kellemetlen szaggal és károsanyag kibocsátással jár.

Ez a típus jóval nehezebb, emiatt a használata megterhelőbb és kevésbé kényelmes. A munka sajnos sokkal nagyobb zajjal végezhető, ráadásul sokszor a motor is erőteljesen rezeg. Jóval több karbantartást igényel, és mind a beszerzése, mind a fenntartása drágább.

Elektromos sövény- és bokorvágók

Az elektromos bokor- és sövényvágók között két típust különböztetünk meg: a hálózati áramellátással, illetve az akkumulátorral működőt.

A legtovább használható: elektromos, vezetékes bokorvágó

Az elektromos bokorvágó egy rendkívül költséghatékony választás a többi típushoz képest: olcsó, praktikus és hatékony munkavégzést biztosít. A használata nagyon egyszerű, mindössze egy gombnyomással elindítható. Mivel hálózati áramellátással működik, ezért nincs korlátozva a használati ideje: ameddig áram van, addig a gép is megy.

Nem nehéz a súlya, ezért a munka sem megterhelő vele, könnyű karbantartani és a teljesítménye sem marad el sokkal a benzines bokorvágótól. Kevésbé zajos, a sövénynyírás során általában csak 90 dBA zajt csap.

Kisebb kertekhez tökéletes megoldás, azonban nagyobb területekhez nem feltétlen ez a legpraktikusabb választás, ugyanis a vezeték hossza korlátozza, hogy milyen távolra mehetünk el az áramforrástól. Úgy érdemes kalkulálni, hogy körülbelül 100 métert tehetünk meg a géppel. Emellett fennáll a veszélye, hogy munka közben véletlen a tápkábelt is elvágjuk.

A legkényelmesebb választás: akkus, vezeték nélküli bokorvágó

Az akkumulátorral rendelkező változat talán a legpraktikusabb és legkényelmesebb a bokorvágó eszközök között: könnyű, optimális méretű, csendes és alig rezeg.

A leggyakrabban Li-ion (lítiumion) akkumulátor-technológiát alkalmaznak az elektromos bokorvágóknál, amely rövid töltési és hosszú működési időt biztosít, nincs memóriaeffektus vagy önkisülés, ráadásul nagy teljesítményt is nyújt. Azonban figyelni kell arra, hogy az akku egy bizonyos szint alá ne merüljön, mert károsodhat vagy akár tönkre is mehet. Érdemes beszerezni egy tartalék akkumulátort, így amíg az egyik tölt, addig a másik használható.

Kombinált eszközök is elérhetőek a vezeték nélküli változatok között, így például egyben vásárolható elektromos bokorvágó és fűnyíróolló, mely fűnyíráshoz és bokrok, sövények igazításához is bevethető.

3 fontos szempont a választáshoz

1. Vágópenge

A bokorvágó kés hossza befolyásolja, hogy milyen gyorsan és mekkora méretű bokrokkal, sövényekkel tudunk dolgozni. Általánosan igaz, hogy minél hosszabb a penge, annál könnyebb egy mozdulattal többet vágni. A legtöbb gép kétoldalú fűrészlappal van felszerelve, amely által könnyebben lehet formázni a sövényt és a bokrokat. A kés szempontjából a fogak közti távolságot is fontos figyelni.

2. Zajszint

A motoros bokorvágók komoly zajt is képesek csapni, amely igen kellemetlen lehet a fülnek, hosszú távon pedig akár halláskárosodást is okozhat. Az elektromos bokorvágók általában 90 dBA zajt keltenek, amely körülbelül egy 8 méterre lévő motor hangjának felel meg. A benzines darabok ezzel szemben sokkal hangosabbak: a zajkeltésük 97-103 dBA tartományban mozog, amely kb. 1000 láb magasan lévő repülőnek felel meg. Mindezt azért is érdemes még fontolóra venni a vásárlás előtt, mert sok lakott területen komoly zajszabály van érvényben.

3. Súly

A bokorvágó súlyát is érdemes fontolóra venni vásárláskor, hiszen minél nehezebb az eszköz, annál megterhelőbb és fárasztóbb lesz a munka is. Például egy súlyosabb géppel a magas bokrokat kifejezetten megerőltető formázni. Azonban általában a nagyobb súlyú bokorvágók nagyobb teljesítményre is képesek.

Akkor hát, milyen bokorvágót vegyek?

A vásárlás előtt érdemes néhány kérdést feltenni magunknak, amelyek segíthetnek megkönnyíteni a döntést.

  • Mekkora területen szeretnénk használni a gépet?
  • Mekkora bokrokhoz és sövényekhez tervezzük használni?
  • Milyen gyakran és milyen hosszan dolgoznánk vele?
  • Milyen zajszabály érvényes a használati területen?

A megvétel előtt pedig mindenképp érdemes ellátogatni a Praktikerbe és testközelből megvizsgálni a kiválasztott bokorvágót, hiszen kézbe véve könnyen megállapítható, hogy megfelelő-e számunkra a kiszemelt modell.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!