Banner

Létezik csavarodásmentes locsolótömlő?

Az egészséges és zöld kerthez elengedhetetlen a rendszeres öntözés és a megfelelő kerti locsoló. Szerencsére a megbízható locsolócsövek technológiája rendkívül sokat fejlődött az utóbbi években, így sokféle hasznos és hatékony lehetőség közül válogathatunk, ha új slagot keresünk a kertünkbe. Csavarodásmentes slag, flexibilis locsolócső, falra szerelhető locsolőtömlő és hordozható tömlőkocsi - csak néhány opció, amely kényelmes és gyors öntözést biztosít számunkra. A különböző alternatívák között minden kétséget kizáróan könnyen megtalálhatjuk a számunkra tökéletes példányt!

Mostani cikkünkben alaposan körbejárjuk, hogy jelenleg milyen praktikus alternatívák állnak találhatóak a locsolócsövek széles piacán és milyen fontos szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárláskor.

Csavarodásmentes locsolóslag

A csavarodásmentes slag titka az anyagában rejlik

A locsolótömlők körében gyakorlatilag már alapelvárásnak minősül, hogy csavarodásmentes anyagból készüljenek, hiszen rendkívül frusztráló, ha öntözés közben a slag megcsavarodik és a víz elzáródik.

A csavarodásmentes slag sűrű, spirálhálós szövetből készül, ami gyakorlatilag egy vastag, erősen szőtt anyagot jelent. Ennek köszönhetően a locsolócső használat közben egyáltalán nem törik meg, teljes mértékben nyomásálló, kellően rugalmas, ennek ellenére kifejezetten alaktartó.

Ezek a locsolócsövek nagyon könnyen kezelhetőek és minden gond nélkül egyszerűen feltekerhetőek, nem csomózódnak vagy csavarodnak meg a használat során, így a kerti locsolást végre stresszmentesen és bosszankodás nélkül élvezhetjük.

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú

A locsolótömlők élettartamát számottevően meghosszabbíthatja, ha odafigyelünk a helyes tárolásra: fontos, hogy mindig tekerjük fel használat után és tisztán tegyük el a locsolót. Különféle praktikus eszközök jelentősen megkönnyítik a tárolást és magát az öntözést is. Nem kell többet bajlódni a nehezen mozgatható locsolócsővel, az összegabalyodott tömlővel vagy a súlyos slag cipelésével! Időt és pénzt is spórolhatunk, ha tudatosan választunk locsolót!

Tömlődobbal a csavarodás ellen

A tömlődob lényege, hogy a slag alapból egy stabil, kompakt dobra van feltekerve, így rendkívül könnyen szállítható és hordozható a kertben. Egy tekerőkar segítségével gyorsan, kényelmesen és csavarodásmentesen fel- és letekerhetjük a slagot, ennek köszönhetően a tömlő állandóan használatra készen áll.

Különböző méretekben és típusokban kaphatunk tömlődobokat: a kisebb verziókat akár kempingezéshez is magunkkal vihetjük, a kerékkel felszerelt tömlőkocsikat pedig rendkívül könnyedén mozgathatjuk az udvarban. A legtöbb tömlődob fagyvédelmi technológiával van ellátva, így akár egész évben kint hagyhatjuk a kertben, a téli hideg sem fog kárt tenni benne.

Fali tömlődoboz a maximális mozgásszabadságért

Másik hatékony és helytakarékos tárolási módszer a falra szerelhető tömlődoboz. A tömlődobozt a ház falára könnyen és gyorsan felszerelhetjük néhány csavar segítségével: a fali konzolt és az egyéb alkatrészeket általában tartalmazza a megvásárolt csomag. Ezután nincs más dolgunk, mint kihúzni a dobozból a slagot a kívánt hosszúságig, amit az eszköz a rögzülési ponton rögzít. Ezután már öntözhetjük is a növényeket vagy a gyepet.

A fali tömlődoboz folyamatosan leköveti a mozgásunkat, akár 180 fokban is elforgatható, gyakorlatilag locsolás közben maximális mozgásszabadságot biztosít - így tuti nem kell majd magunk után ráncigálni a slagot.

A locsolás végén egy könnyed húzó mozdulat kíséretében az eszköz automatikusan, csavarodás nélkül magától feltekeri a tömlő teljes hosszát. Erre a tömlőre is jellemző, hogy fagyálló anyagból készült, így a dobozt egész évben bátran kint is hagyhatjuk a kertben, hisz a téli időjárásnak is ellenáll.

A praktikus megoldás: flexibilis tömlők, táguló locsolócsövek

A csavarodásmentes slagok talán egyik legizgalmasabb típusa a zsugorodó, flexibilis tömlő, amelynek a belsejébe elasztikus gumi került, a csövet pedig kívülről szövet védi.

Gyakorlatilag egy olyan locsolócsőről van szó, amely alapállapotában háromszor rövidebb, mint a konkrét használat során. Tehát például egy 10 méter hosszú flexibilis slag 30 méteresre tágul, amikor víznyomás alá helyezzük. Miután végeztünk az öntözéssel és elzártuk a vizet, a locsolócső minden gond nélkül, magától visszazsugorodik az eredeti méretére.

Az anyaga miatt nagyon könnyű, mérete miatt pedig igen kis helyet foglal, ezért rendkívül praktikus és kényelmes megoldást nyújt a kertben.

Hasznos tippek locsolótömlő választásához

A megfelelő öntözőrendszer kialakítása sajnos nem mindig egyszerű feladat, hiszen sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elég csak ismerni a locsolótípusokat, alaposan át kell gondolnunk néhány fontos tényezőt a saját kertünkkel kapcsolatban is, amelyek akár a végső döntésünket is befolyásolhatják.

  • A kert mérete és a vízhezvételi pontok alapján érdemes kiválasztani a locsolótömlő hosszúságát. Ha kicsi a kertünk vagy több kerti csapunk is van, akkor sokszor felesleges 50 méteres tömlőt vásárolni, aminek a mozgatása biztosan sokkal nehézkesebb lesz, mint egy rövidebb slagé.
  • A locsolócső átmérője befolyásolja a vízsugár erősségét. Minél nagyobb az átmérő, annál nagyobb területet tudunk megöntözni. Tehát, ha nagy a kertünk, akkor nagyobb átmérőjű slagot válasszunk.
  • A repedési nyomást és a lépésállóságot a cső szerkezete és anyaga szabja meg. Minél vastagabb és rétegesebb a tömlő, annál strapabíróbb lesz a slag.

Bármilyen típusú locsolótömlőt is vásárolunk, a végső döntés előtt mindig azt tartsuk szem előtt, hogy a slag tartós és csavarodásmentes anyagú, könnyen feltekerhető és praktikusan tárolható legyen.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!