Banner

Kerítésoszlop-szerelés ABC

Kerülje el a csalódást, építse meg elsőre jól a kerítését. Kerítésoszlop kiválasztásnál legyen körültekintő, és válassza a profi megoldást. Praktiker-ötletek

Kerítést építeni némi tudás és izomerő birtokában mindenki tud. Összeszedtük, mik azok a szempontok, amikre mindenképp ügyelni kell, hogy a kerítés biztonságos, ellenálló és dekoratív is legyen.

kerítésoszlop

Kerítésépítés előtt meg kell határozni, hogy milyen funkciót töltsön majd be a kerítés:

  • telek elválasztás,
  • védelem, biztonság,
  • esztétika

milyen alapanyagból készüljön:

  • fém,
  • fa,
  • terméskő,
  • beton,
  • műanyag
  • ezek variációja

és meg kell terveznünk a kerítésünk méreteit (magasság, hosszúság), átláthatóságát – végül pedig ki kell matekozni az anyagszükségletet.

Természetesen szakértelem hiányában saját kezűleg csak az egyszerűbb kerítéseket tudjuk mi magunk elkészíteni, a bonyolultabb változatokhoz már szakembert kell hívnunk. A továbbiakban egy házilag könnyen összeszerelhető kerítés felállítását vesszük át.

Milyen a megfelelő kerítésoszlop?

Egy stabil kerítéshez szükségünk van:

Tipp: vásárláskor mérlegeljünk, milyen alapanyaggal dolgozzunk. Az acél kerítésoszlop tartós, ellenálló, nem igényel a jövőben túl sok gondozást, míg a fát festeni, ápolni kell, hogy a csapadék, a sugárzás ne kezdje ki.

Ahhoz, hogy a kerítést ne tekerje ki a helyéről az első szél, ellenőrizni kell, hogy a talaj alkalmas-e a kerítésépítéshez. Ehhez fogjunk egy vasrudat, kalapáljuk bele a földbe: ha ezt probléma nélkül meg tudjuk tenni, úgy az oszloptartót is be tudjuk majd ütni, ellenben, ha a vasrúd ellenállásba ütközik, és nem tud elég mélyre hatolni, úgy az oszloptartót be kell betonozni, vagy földbe csavarozható típust kell választani. Az oszloptartónak el kell érnie a talajszintet. Ügyeljünk rá, hogy az egyes oszloptartók közötti távolság egyenlő legyen, és ne haladja meg a 1,5 métert.

kerítésoszlop

Következő lépésben állítsuk az oszloptartókba a kerítésoszlopokat, rögzítsük őket egymáshoz – miközben vízmértékkel folyamatosan ellenőrizzük, hogy a kerítésoszlop függőleges maradjon. Amennyiben fa kerítést szeretnénk, mérjük ki és jelöljük be a kerítéslécek helyeit, fúrjuk őket egyből az oszlopokra, vagy dolgozzunk L-vasalattal, és ahhoz rögzítsük a léceket.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!