Banner

Árvácska gondozása kertben, lakásban vagy az erkélyen

Árvácska, a tavaszi hangulatjavító. Útmutató az árvácska ültetéséhez, gondozásához, hogy minden nap gyönyörködhessünk benne a kertben, lakásban vagy akár az erkélyen. - Praktiker ötletek

árvácska

A tavasz beköszöntével elkezdhetjük tervezgetni kertünk jövőbeli megjelenését. Ilyenkor szoktunk ötleteket és inspirációkat gyűjteni arról, hogy milyen színű és fajtájú virágok, illetve cserjék lesznek az udvarunk díszei. Az egyik igen kedvelt virágfajta az árvácska. Cikkünk bemutatja a jellemzőit és a gondozásáról is szeretne egy-két tippet adni.

Árvácska virág (Viola wittrockiana)

Az árvácska egy tavasszal virágzó évelő növény. Az ibolyafélék családjába tartozik. Mai formája kb. 100-150 évvel ezelőtt alakult ki, amikor is két másik, ősibb fajtájú árvácskavirágból keresztezték. Nagyon kedvelt virág, hiszen a virágszirmai nagyok és látványosak. Sokféle színben ültethető, a pirostól a sötétlila árnyalatig bezárólag. A keverék, hibrid verziójuk csipkés szélű, általában két színben pompázik. E sokféleségük miatt szinte minden kerttípushoz jól passzol, szép dísze lehet a terasznak, az ablaknak. Mivel igen sokáig, akár több hónapig egyfolytában virágoznak, így emiatt is nagyon népszerűek. Gyorsan növekszenek. Először egy tömött, dús aljnövényt fejlesztenek ki, a virágzás idejére pedig a szárak kissé megnyúlnak, kb. 20 cm-re nőnek meg. A mini árvácska nagyon látványos lógatható virágcserepekben, balkonládákban.

Ültetés

Az árvácskát elültethetjük ősszel és tavasszal is. Kétnyári növény, ami azt jelenti, hogy az első évben nem hoz szirmokat, hanem csak a zöld levélzeti rész fejlődik ki, a virágokat a második nyáron csodálhatjuk meg. Attól függően, hogy mikor volt a vetés, márciustól júniusig vagy kora ősztől akár novemberig is virágozhat.

Maga az ültetés magról vagy dugványról történik. Szedjük le a növény toktermését lehetőleg addig, amíg zöld állapotban van! Várjuk meg, amíg a tok elszárad, ezután kipattannak a magok, amiket majd el tudunk vetni. Keressünk egy megfelelő ládát vagy edényt, amiben szaporítani tudjuk, de akár egyből a kertbe is vethetjük júniustól augusztusig. Általában erősebb virágok hajtanak ki, ha természetes virágföldbe vetünk, de ez sem törvényszerű. Ha szaporító edénybe ültettük, takarjuk le a cserepet, hiszen sötétben jobban fejlődik a növény. A talaj legyen nedves, lehetőleg tőzegalapú. A kikelt növényeket tegyük világosabb helyre, ha túlságosan elburjánzottak, ritkítsuk ki őket óvatosan. Miután kicsit megerősödtek, ki tudjuk ültetni őket a kertben nekik szánt helyre.

árvácska

A kerti árvácska gondozása

Az árvácska nemcsak esztétikai, de funkcionális szempontból is egy főnyeremény: gondozása egyszerű, nem kell sokéves kertészeti tapasztalat hozzá. Nem szükséges nagyon óvni a napsugárzástól, így akár a terasz fényesebb felére is elhelyezhetjük a cserepeit. De nagyon jól elvan a félárnyékban is, tehát ezt a kérdést nem kell túlbonyolítani. A nedves, tápdús és erősen vízáteresztő képességű talajt kedveli. Érdemes időközönként levagdosni az elhalt, elszáradt leveleit, szirmait. Ezt a gondozást a növény hosszabb virágzási időszakkal fogja meghálálni.

Öntözzük bőségesen, és ha igényli a növény, használjunk tápoldatot. A boltokban már nagyon széles kínálata van az ehhez a virághoz passzoló folyadékoknak. Általában elegendő, ha kéthetente meglocsoljuk az oldattal, vagy melegebb időben lepermetezzük vele a leveleit.

A betegségek, kártevők ellen használjunk gombaölő szereket. Ha esetleg már néhány levél megfertőződött, távolítsuk el azokat a növényi részeket.

Reméljük, cikkünk segítséget nyújt ennek a kedves kerti virágnak az ültetéséhez, gondozásához, és hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a kertje az árvácskák sokszínűségében pompázzon!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!