Banner

Áprilisi feladatok a kertben – fókuszban a növényvédelem

Az április sem lesz eseménytelen a kerttulajdonosok számára, hiszen számos teendőnk lesz ebben a hónapban is. Kiemelt teendő a növényvédelem ebben a hónapban, hiszen számos kórokozó és rovar támadását kell megfékeznünk, illetve a már fertőzött területeket kell kezelni és a továbbszaporodást meg kell tudnunk állítani. Így a szabadidőnk kitöltését, illetve a szabad levegőn tevékenykedésünket nagyban segíti elő ez az időszak. De lássuk, pontosan milyen feladatok is várnak ránk.

növényvédőszer

A növényvédelem

Ebben az időszakban a talajból párolog annyi nedvesség a napsütés és az enyhébb idő hatására, hogy a gombafélék elkezdjenek nőni. Az egyik legfertőzőbb a monília, amely a bibéken át hatol a növénybe, és a növényt kiszárítja, elpusztítja. Számtalan megoldás létezik a permetek között, mindenképpen javasoljuk szakember segítségét a megfelelő kiválasztásában. Vannak felszívódó és a bibéken keresztül felszívódó permetek is, mindkettő megnyugtató megoldást nyújt számunkra.

Ha már elkéstünk volna és a fertőzés megtörtént, barnás foltokat fedezhetünk fel a leveleken, bibéken és száradásnak indul a fertőzött rész. Ilyenkor már csak az ág lemetszése segíthet megmenteni a fát. Ebben az esetben bőven a fertőzés határán túl, körülbelül 30-50 centiméterrel lejjebb, az egészséges ágrészt kell lemetszeni és eltávolítani.

Emellett az április egy másik, agresszívan terjedő vendéggel is megajándékoz bennünket, hiszen a meleg hatására ilyenkor kezd el kirajzani a földből a szilvadarázs is. Ez a kártevő sárga színű, körülbelül fél centiméterre megnövő kellemetlen vendég a fákon. A kirajzás után szinte azonnal ellepik a virágzó fákat, és peterakásba kezdenek, amelyek 4-5 héttel később lepotyognak a fáról és a földbe fúrják magukat, hogy ott teleljenek ki, jövő áprilisban pedig kezdődhessen az egész mizéria elölről. Megfékezésükre egy ősrégi módszert ajánlunk, amely a fizikán alapszik. Terítsünk a fa alá bármilyen összefüggő nejlont vagy lepedőt a kora reggeli órákban, és rázzuk meg alaposan a fát. Ezt a fajta tisztítást érdemes több napon keresztül is megismételni és a felfogott rovarmennyiséget elégetni.

A gyümölcsöskertben

Az április a gyümölcsös tekintetében leginkább az almafákról szól. Az ezeket megtámadó bakteriális kórokozó hatalmas pusztításra képes, látványra pedig a nevéhez hűen a tűzelhalás tüneteit tapasztalhatjuk. Hajtásszáradással és -elhalással, virágzás esetén a virágok barnulásával jár. Fertőzés esetén pedig a már említett, bő egészséges ágdarabbal való lemetszés, vágás tud segíteni.

növényvédőszer

A másik kellemetlen kórokozó a lisztharmat, amelynek tünetei könnyedén észrevehetők. Sokkal sűrűbben vannak a levelek a fertőzött részen, és egy kanálhoz hasonlóan összepöndörödnek a levelek, valamint keskenyebbek az egészségeseknél. Természetesen a megfékezésükre van megoldás, alacsony hőmérsékleten ható permetszerekkel kell kezelnünk a fertőzött területet.

Megjelenik még áprilisban a meztelen csiga is, amely nagy előszeretettel veti neki magát például az epresünket. Sokféle házi módszer létezik a távoltartására, de az egyik legeredményesebb az, ha az elkerülendő területet bevetjük mustármaggal, 20-30 centis védősávot képezve a megvédeni kívánt terület körül.

A legfontosabb ebben az időszakban, hogy folyamatosan, napi szinten sétáljuk végig kertünket és figyeljük meg a benne levő növényeket és fákat, mert néha csak a gyors reagálás menthet meg egy-egy példányt a gyorsan és pusztítóan terjeszkedő kórokozóktól.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is! 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!