Banner

A dús pázsit titka az első fűnyírás és a gyepszellőztetés

Az első tavaszi fűnyírás meghatározhatja pázsitunk későbbi minőségét, hiszen ekkor tudjuk újjáéleszteni és felfrissíteni a télen tápanyagtól elzárt gyepet. Mutatunk pár trükköt és szabályt, amivel gyönyörű pázsitot varázsolhatunk, köztük a gyepszellőztetést is. A gyeplazító egy nélkülözhetetlen eszköz, tudj meg róla többet!

fűnyíró Praktiker

A hideg téli évszakok után március vége körül újra aktuálissá válnak a kerti munkálatok. Az udvar egyik leglátványosabb eleme a pázsit, hiszen ez adja a legelső benyomást otthonunk gondozottságáról, szépségéről. Mit tegyünk azért, hogy kertünk a legjobb formájában legyen?

Az első fűnyírás tavasszal

A téli havazás és gyakori csapadék miatt általában tömött pórusúvá válik a kertünk talaja. A fűszálak megviseltekké válnak, a földfelszín mohás és nedves. Még a legelső fűnyírás előtt vizsgáljuk meg a pázsitot, hiszen ha sajnálatos módon nagyon megviselte a tél a füvet, érdemes inkább nem bajlódni vele. Ebben az esetben csináljunk teljes füvesítést új magok vetésével vagy gyepszőnyegezzünk! Kérhetjük szakember segítségét vagy csinálhatjuk saját magunk is. Amire szükségünk lehet ezeknél a korai kerti munkáknál: ásók, kerti kesztyűk, fűnyíró, gereblye, trágya, fűmagok, kézi vagy motoros gyepszellőztető gép és természetesen egy kis munkakedv.

A tavasz első hónapjaitól már fokozottan figyeljük, hogy milyen ütemben szárad a gyep, és amikor már teljesen felszáradt, vágjuk le fűnyíróval. Természetesen előtte gondoskodjunk a fűnyíró szokásos karbantartásáról, ellenőrzéséről, hiszen a több hónapos használaton kívüli tárolás hatással van a műszaki gépekre is. A fűnyíró kései mindig legyenek élesek, hiszen ha tompa állapotban használjuk, a fűszálakat tépdesni fogja, és ettől a gyep kinézete kaotikus, rendetlen lesz. A rendszeres fűnyírás nem csak esztétikai kérdés, hanem a gyep állagát is dúsabbá, egészségesebbé teszi. Használhatunk kézi fűnyírót, ezek igen praktikusak például a kerítés vagy a fal melletti részek gondozásánál.

Gyepszellőztetés

Általában minden kertészeti szakember felhívja a figyelmet a trágyázás és a gyepszellőztetés fontosságára. Ezek azok a teendők, amikkel igazán ápolttá és impozánssá tudjuk tenni a pázsitunkat. A gyepszellőztetés elsődleges funkciója a talaj frissítése és fellazítása, illetve extra oxigénnel való ellátása. Emellett segíti eltávolítani a téli hónapokban a talajon kialakult és nem kívánt szerves réteget, ami főleg elhalt növényi anyagokból, mohából és egyéb növényi maradványokból tevődik össze. 

Gyepszellőztetés kézi gyepszellőztetővel

A kert nagyságától és egyéb sajátosságaitól függően használhatunk kézi gyepszellőztetőt, ami karom formájú fogakkal ellátott, gereblyére hasonlító eszköz. Természetesen ebből is létezik már többféle kivitel, az említett gereblye vagy egyfajta talajlazító henger, amit már könnyebben, magunk előtt tudunk tolni. A közös pont ezeknél az, hogy csak a saját erőnkre számíthatunk, nincsen motoros hajtás a segítségünkre.

Az elektromos mélyszellőztető géppel igen gyorsan nagy felületeket is meg tudunk dolgozni

Gyepszellőztetés elektromos mélyszellőztető géppel

A piacon kaphatók komplett elektromos mélyszellőztető berendezések, ezekkel igen gyorsan nagy felületeket is meg tudunk dolgozni. A késeket, illetve a kézi eszközt pár centi mélységre állítsuk be, és forgassuk fel vele a talajt. Érdemes először a felszíni réteget megmozgatni, majd kicsit mélyebbre is szánthatunk vele. Ezzel a talajlazító és gyepszellőztető funkciók egyszerre kivitelezhetőek.

Abban az esetben, ha kifejezetten nagy kertünk van, akkor a benzinmotoros kivitelben is gondolkodhatunk, hiszen nagyobb területen problémás lehet a hosszabbítók kezelése. Ha mindenképp az elektromos mellett tesszük le a voksunka – a nagy alapterület és munkaszélesség ellenére is –, akkor fordítsunk figyelmet a megfelelő teljesítményre, hogy bírja a terhelést. Legyen legalább 1100 W-os vagy nagyobb!

gyepszellőztető

Trágyázás és további teendők

Egy profi elektromos talajlazító lehetőséget teremt arra, hogy elszórjuk a trágyát vagy a gyephez árusított tápanyagot is a munka végeztével. Ha kicsit ritkás a pázsit, akkor érdemes beszórni új vetőmagokkal, hiszen így azok közvetlenül a tápanyagban és az oxigéndús talajban tudnak kikelni és fejlődni. A boltokban a trágyáknak és növényi tápanyagoknak igen széles kínálatát találhatjuk meg. Érdemes kikérni a bolti szakemberek véleményét az összetételről, környezeti hatásokról és persze az ár/érték arányról. Általában ezeknél a termékeknél is igaz az, hogy a drágább verziók jobbak, szebbé teszik a gyepet.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!