Banner

Így használd és tartsd karban a lombszívót

Bemutatjuk hogyan működik a lombszívó, amely segítségével gépi erővel takaríthatjuk a lehullott avart. Praktikus és gyors megoldás. Segítünk eligazodni a típusokban: elektromosat vagy robbanómotorosat válasszunk? Tudj meg többet a karbantartásukról, működésükről!

Itt van az ősz, itt van újra. Bár ebben az időszakban nagyon hangulatosak a gyönyörű színekben pompázó lombkoronák, a fák levélhullatása további ház körüli munkálatokat jelent a kertes házban élők számára. A levélhalom eltűntetésében a legnagyobb segítség egy lombszívó. Ebben a cikkünkben ennek a gépnek a működését és szükséges karbantartását mutatjuk be.

Lombszívó

A lombszívó működése

A lombszívó egy olyan erős szívó légárammal működő gép, amelynek a feladata, hogy a száraz, lehullott leveleket magába szippantsa. Ezek a gépek egy-egy gyűjtőzsákkal is rendelkeznek. A lombszívógép belsejében található turbinalapátok feldarabolják a leveleket és kisebb gallyakat, a levelek térfogata ennek köszönhetően akár a tizedére is zsugorodhat . Ezáltal egy gyűjtőzsák akár egy kisebb avarkupacot is magában tud tárolni, az összegyűlt aprítékot pedig már dobhatjuk is ki a komposztba.

A lombszívógépek típusa sokféle lehet, például elektromos vagy robbanómotoros. Az elektromos eszközökön belül vásárolhatunk hálózati és akkumulátoros fajtákat. Ha a kertünk nem túl nagy, akkor optimális a hálózatról működő verziót választani. Ezek a típusok igen megbízhatók, és teljesítményükhöz képest, és abszolút értékben is a legolcsóbbak.

Az akkumulátoros fajta kicsit drágább, de sok olyan előnye van, amivel a hálózati típus nem rendelkezik. Megspóroljuk a kábelekkel való vesződést, mobilabbak vagyunk vele, mindemellett akkor is tudjuk használni, ha az adott területen nincs áram. Sajnos általában kicsit kisebb a teljesítményük, mint az előbbi fajtának, de kis súlyúak és könnyen kezelhetők. Előnyük továbbá, hogy nem bocsátanak ki környezetre ártalmas anyagokat. Az akkumulátoros lombszívók általában fordulatszabályzóval vannak ellátva, amely kényelmesen beállítható légáramlást biztosít számunkra.

A benzines típusokat az igazán nagy területek takarításánál ajánljuk. Ezek órákon keresztül tudnak működni igen erős légáram mellett. Előnyük, hogy itt sem kell a kábelt magunkkal rángatni, külterületen is bátran bevethetők. A boltokban megtalálható a háti és kézi változatuk is. Hátrányuk a nagyobb önsúly, a hangosabb működés, illetve a káros füstgázkibocsátás.

5 egyszerű érv a lombszívó mellett

  • egyszerű és gyors használat
  • hatékonyságához képest olcsó ár
  • alacsony fogyasztás
  • egyes fajtájukat lombfúvóként is használhatjuk
  • a kert nagyságától és egyéb saját igényektől függően több típus közül választhatunk

Lombszívó használata

A lombszívó karbantartása

Mivel egy elektromos eszközről beszélünk, ezért figyelnünk kell a szakszerű és gondos használatra, hiszen a körültekintés hiánya sérüléseket, baleseteket okozhat. Rendszeresen ellenőrizzük a csavarkötések szorosságát, hogy a lombszívó garantáltan biztonságosan működik-e. A kopott vagy sérült alkatrészeket mindig cseréljük le a gyártó által forgalmazott új alkatrészekre! A lombszívó tárolása előtt alaposan tisztítsuk meg a gépet. A kereskedő általában egy külön mellékletet, használati utasítást ad a tisztítással kapcsolatos tudnivalókról. A lombszívót mindig száraz, közvetlen napsugárzástól mentes helyen tároljuk! Bizonyos időközönként ellenőrizzük a kapcsolók sértetlenségét, a tartozékok kifogástalan állapotát, az áramkábeleket, a csatlakozódugót, a szellőzőnyílások akadálymentességét. A tisztításhoz szükség esetén használhatunk egy régi ecsetet vagy puha kefét.

Ha ezeket a szabályokat figyelmesen betartjuk, a lombszívógépünk akár hosszú évekig is segítségünkre lehet a kerti munkálatokban!

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!