Banner

Napelemes lámpadekor hűvös tavaszi estékre

Trendi kerti kiegészítők a kertben. Kültéri lámpatípusok mozgásérzékelővel a kertbe, a falra vagy az ereszre – Praktiker-ötletek

napelemes LED világítás

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már írtuk, egy jól megvilágított háznak, kertnek, előkertnek vagy épp terasznak nemcsak esztétikai ereje van, de biztonságot is jelent. Annak érdekében, hogy a világítás ne terhelje a családi kasszát, érdemes az egyik legkönnyebben elérhető megújuló energiaforrásra, a Nap erejére támaszkodni. A napelemmel működő fényforrások a napfény energiáját hasznosítják, a napsugárzást villamos energiává alakítják át, sötétben pedig automatikusan bekapcsolnak.

A mai fejlett technológiának köszönhetően azoknak sem kell aggódniuk, akik kevésbé napsütötte országrészen élnek, hiszen már a szórt fény is elegendő ahhoz, hogy a napelemes lámpák működésbe lépjenek.

A legpraktikusabb megoldást azok a napelemes LED-es fényforrások jelentik, amelyek szinte elnyűhetetlenek, nem áznak be, szinte sosem égnek ki, és akár napi 8-10 órát keresztül üzemképesek. Előnyeik között szerepel, hogy praktikusak, könnyen áthelyezhetők, a drágább típusok pedig számtalan extrát rejtenek (pl. mozgásérzékelős bekapcsolás, be- és kikapcsolás). Az olcsóbb típusok 1-1,5 LED-del világítanak, míg a drágábbakba ennél jóval magasabb LED van beépítve. A LED-dióda nemcsak fehér, de számtalan, zöld, sárga és váltakozó színben, valamint irányított fénnyel is kapható.

napelemes LED világítás

Nem árt tudni, hogy míg a LED-dióda nagyon hosszú életű, addig a napelem akkumulátora már nem ennyire strapabíró, nehezebben tűri az időjárás viszontagságait, a magas hőmérsékletet, a fagyot, az esőt, de az élettartama kitolható, ha cserélhető akkuval vásároljuk meg.

Napelemes dekorlámpák

Aki keresett már napelemes lámpát az otthonába, láthatta, hogy a kínálat minden igényt kielégít, ma már léteznek lobogó gyertyalángot imitáló fáklyák, világító kerti törpék és sziklák, óriásgömbök, virágok vagy épp a házszám megvilágítását szolgáló megoldások. Szúrhatjuk őket a földbe, felszerelhetjük az ereszre, az ablakra, a falra, a kerítésre, de elsüllyeszthetjük a fűszegélybe is. Az alapanyaguk lehet fém, műanyag vagy éppen bambusz.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!