Banner

Szolár világítás a balkonon, erkélyen és a kertben

Egy hosszú tél – és különböző nehezítő körülmények – után végre itt a jó idő, kezdődhetnek az erkélyes, kerti és teraszos lazulások! Az éjszakába nyúló borozások, grillezések vagy könnyed beszélgetésekhez viszont nem elég a jó társaság, fényre is van szükség – lehetőleg megújuló energiaforrásból!

Szolár világítás

Működés a fenntarthatóság jegyében

A szolár lámpák térhódítása az akkumulátorok időtartamának növekedésével, valamint a zöldenergia egyre fontosabb szerepével kezdődtek. Ki ne emlékezne a régi, pislákoló szolárlámpákra, amik valahogyan csak nem akartak sohasem elégségesen feltöltődni?! Ennek az időszaknak szerencsére vége, hiszen egyre több jó minőségű, átgondolt tárgy készül a szolárlámpák kínálatában is.

A szolárlámpa kifejezetten egyszerű találmány, néhány alkatrészből áll: akkumulátorból, „napelemből”, izzóból, elektronikából és magából a vázszerkezetből. Az akkumulátor a legtöbb esetben újratölthető elemet jelent, ha tehát a lámpa valamiért nem működik megfelelően, (és egyéb károsodás nem érte), akkor új elemek behelyezésével szinte minden esetben megoldódnak a problémák, így a szolárlámpa hosszú távon is megoldást jelenthet.

Szolárlámpa típusok

A szolárlámpák két fő típus szerint kategorizálhatóak: alkonykapcsolós és mozgásérzékelős. Ahogyan az elnevezésből is kiderül, az alkonykapcsolós variánsok önműködők, egy érzékelő jelt ad, hogy a fényviszonyok már nem megfelelőek, ilyenkor – elégséges töltés esetében – a lámpa automatikusan felkapcsolódik.

Természetesen vannak olyan helyek, ahol pazarlás lenne egész éjszaka világítani – ilyen szituációkhoz találták ki a mozgásérzékelős szolárlámpát. Ezeket előszeretettel használják a kertkapunál, házig vezető ösvényeknél, autóbeállónál, tehát minden olyan helyen, ahol nincsen „állandó” forgalom, csak esetenként, egyszer-egyszer van szükség világításra.

Használat és karbantartás

Több tévhit is él a szolárlámpákkal kapcsolatban: az egyik, hogy csak napsütésben tölt az akkumulátor. Természetesen van különbség borongós és verőfényes időjárás között, de általánosságban 24-48 óra alatt teljesen fel tudnak tölteni a szolárlámpák – csak ezután érdemes bekapcsolni őket.

Megfelelő karbantartással hosszú élettartamra számíthatunk, persze nagy munkálatokra azért nem kell számítani: a legtöbb, amire érdemes figyelni, hogy a szolár panelt rendszeresebben tisztítsuk, mivel az elkoszolódás rontja az energiafelvételt.

Szolár lámpa inspiráció

A Praktiker kínálatában számos szolárlámpát lehet találni; stílustól és mérettől függetlenül. Ezekből készítettünk egy válogatást, hátha valamelyik tökéletesen illeszkedik otthonodhoz!

Világító gömb

A szolár üveggömb egyszerű, de nagyszerű. Nem a megszokott kivitel, de azért mégsem túl extravagáns. Kertbe, teraszra, erkélyre – bárhol kiváló!

Rusztikus hangulat

Belógatni vagy egyszerűen a földre tenni – ez a metál-bronz hatású függesztős lámpa többféleképpen használható, formatervének köszönhetően pedig dekorációs elemként is tökéletes.

Függesztős szolár lámpa

Figurák a kertben

Kerti dekoráció és világítás egyben: a figurás szolár lámpák erre adnak választ. Egy fa tövében, a virágágyásban, bárhol is kapjanak helyet, mesés hangulatot varázsolhatnak kertünkbe! Buddha szobortól kezdve, klasszikus kerti törpén át, egészen a rajzfilmszerű karakterekig mindent megtalálunk!

Buddha szolár lámpa

Az örök klasszikus

Természetesen a legtöbb szolár lámpa azért a földbe szúrható kivitel közé tartozik, nem véletlen: ez a legkedveltebb. Jó hír viszont, hogy rengeteg különböző formaterv kapható, minimalista, költséghatékony, futurisztikus vagy éppen figurális.

Műanyag szolár lámpa

Szolár lámpák széles választéka a Praktikerben! 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!