Banner

Kényelmes napozóágy a család minden tagjának?

Válasszon szuper kényelmes napozóágyat és pihenje ki a mindennapok fáradalmait! Segítünk eligazodni, hogy a megfelelő típusra essen a választása, akár helytakarékos, akár dizájnmodellt szeretne. Olvassa el összehasonlításunkat!

A székek, az asztal, a napernyő mellett a napozóágy az egyik legkeresettebb és legkedveltebb kerti bútor, melynek kínálata az elmúlt években hatalmasat nőtt. A gyártók mind dizájn, mind alapanyag tekintetében messze meghaladták a hófehér, műanyag alapdarabokat, és eleget is tesznek a kerti bútorral szemben támasztott legfontosabb elvárásoknak: kényelmes, időtálló, könnyen mozgatható, állítható, ellenálló, helytakarékosan tárolható.

Műanyag, fémvázas és műrattan napozóágyak

napozóágy

Műanyag napozóágyak

Előnyök: a műanyag napozóágyak egyik legnagyobb előnye azon túl, hogy az ára kedvező, hogy könnyen összecsukhatók, így kitűnő választás lehet kisebb erkélyekre, teraszokra is. Nem utolsó szempont, hogy a műanyag termék – szemben például a fával – könnyű, ami egyáltalán nem mellékes tényező, ha a nap vagy épp az árnyék utját kívánja követni a napozó. Aki egyáltalán nem akarja megerőltetni magát, kerekes napozóágyat is vásárolhat.

Hátrányok: a műanyag napozóágy hátránya, hogy idővel az erős sugárzás miatt elveszíti a színét, ami főleg a színes bútordaraboknál látványos. A műanyagnak azonban nemcsak a napsugárzás nem tesz jót, de a hideg sem, alacsony hőmérsékleten a műanyag ugyanis könnyen eltörik – és ez magával hoz egy másik problémát, a téli tárolás megoldását.

Műrattan napozóágyak

Előnyök: a kerti bútorok piacán évek óta hatalmas a kereslet a műrattan darabokra, amelyek nemcsak a kényelmi faktor, de elegáns megjelenésük miatt is egyre több kertet, erkélyt, sőt nappalit hódítanak meg. A műrattan elasztikus komponense miatt kimondottan kényelmes, és az időjárás viszontagságait is jól „viseli”, ennek ellenére télen mégis érdemes letakarni, és védett helyre elpakolni. A műrattan napozóágy – a műanyaghoz hasonlóan – egyszerűen mozgatható, tisztítása egyszerű.

Hátrányok: az igazán jó minőségű műrattan ára már magasabb, de garantált, hogy a napozóágy hosszú éveken át elkíséri használóját.

Fémvázas napozóágyak

Előnyök: a fémvázas napozóágyak közül az alumínium az, ami mellett a legtöbb vásárló leteszi voksát. Hogy miért? Mert az alumínium könnyű, a gyerekek is könnyen mozgatni tudják, elnyűhetetlen, könnyen tisztítható és a legszélsőségesebb időjárási viszonyokat is jól bírja – télen elpakolni nem szükséges. Az alumínium napozóágyak között rengeteg a dizájnos darab, például olyan, amiket más alapanyagokkal – műrattannal, huzatokkal – kombinálnak.

Hátrányok: az alumínium napozóágyak hátránya a kísérőanyag – textilhuzat, műanyag bevonat – lehet, amik között gyakran találni gyenge minőséget.

Hordozható, összecsukható, billenő napozóágyak

napozószék

Ha kiválasztottuk a napozóágyunk alapanyagát, mérlegeljük, hogy egészen pontosan milyen funkciót szánunk a bútordarabnak. Hozzuk-visszük? Egy helyben áll egész nyáron? Helyszűke miatt rendszeresen összehajtjuk? Ki használja majd: fiatal vagy idős? Csak pihenésre használjuk, vagy néha munkaállomásnak szánjunk? Millió egy kérdés és kívánság, amire a kínálat is válaszol. Nem véletlenül születtek meg a hordozható, összecsukható és billenő formációk.

Tipp: mindegy, melyik típus mellett tesszük le a voksot, ne csak az alapanyagot és az etxra funkciókat vizsgáljuk, de az illesztéseket is, hogy azok stabilok és masszívak legyenek.

Párnázott és kétszemélyes napozóágyak

A napozóágy műfajának két legnagyobb extrája: ha párnázott és dupla méretű. A párnázott változat meghatványozza a kényelmi faktort, ráadásul ha vízálló huzattal vásároljuk, az időjárás miatt sem kell aggódnunk.

A kétszemélyes napozóágy kiválasztásánál bajban leszünk, a dizájn ugyanis hamar leveszi az embert a lábáról, hiszen azokat ma már árnyékolókkal, játékos formákkal adják. Mindezek ellenére érdemes inkább „okosan” dönteni, és szem előtt tartani az alábbi szempontokat:

 • helyigény
 • tárolhatóság
 • súly
 • mozgathatóság
 • terhelhetőség
 • állíthatóság
 • huzat, váz alapanyaga
 • ár-érték arány
 • vásárlói vélemények

Függőágy és a függőfotel újra divatban!

Egyre többen fedezik fel maguknak újra a függőágy műfaját, aminél azt kell elsősorban tisztázni, hogy mire erősítjük. Két fa közé, állványra, netán gerendára?

Második kritikus szempont a függőágy anyaga, ami lehet pamut, netán szintetikus. Míg az előbbi kellemesebb testérzetet nyújt, utóbbi jobban ellenáll az időjárás kihívásainak. Harmadik lépésben tisztázni kell a függőágy méretét – és csak utolsó lépésben érdemes a színről és a dizájnról dönteni.

A függőfotel a hinta és a függőágy közötti műfaj, aminek legnagyobb „érdeme”, hogy kevés helyet foglal, nemcsak kertben, de erkélyen is fellógatható, illetve fekvő- és ülőpózt is lehetővé tesz. Vásárláskor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

 • időjárásbiztos anyag (pl. műrattan) és rögzítés
 • időjárásbiztos párna és huzat
 • maximális terhelhetőség
 • egyszerű tisztíthatóság
 • vásárlói vélemények

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!