Ágaprító: ezekre figyeljünk a baleset elkerülése érdekében

Ágaprítás és ágdarálás. Hogyan kezdjünk neki, hogy balesetmentesen végezhessük el a kerti munkát? Bemutatjuk, mely típusokra kell figyelni és mi az, amit érdemes elkerülni ágaprítás közben.

A kerti munka fáradalmainak csökkentésére és hatékonyságának növelésére ma már sok jó kerti eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen az ágaprító is, ami segít rendezetté varázsolni az udvart és eltüntetni a nagyobb faágakat a kertből. Az ágaprítók nem csak az őszi-téli időszakban lehetnek számunkra hasznosak: segítségünkre lehetnek a nyári metszések vagy a viharkárt szenvedett ágak levágásának idején is. A felaprított gallyak nem foglalnak olyan nagy helyet, felhasználhatók mulcsozásra. Hamarabb lebomlanak és visszakerülnek a természet körforgásába.

Segítünk ágaprítót választani: Mire figyeljünk ágaprító vásárlásnál?

ágaprító típusok

Az ágaprító egy veszélyes eszköz, nagy körültekintéssel kell használni, hiszen egy kis figyelmességgel komoly baleseteket előzhetünk meg.

Használt ágaprító veszélyei

Természetesen igen fontos az ár tényező, de ennek az eszköznek a beszerzésénél a legelső helyen mindig a saját biztonságunk álljon.
A jó minőségű ágaprító berendezések az utóbbi néhány évben terjedtek el. Ezelőtt és ezekkel egy időben jelen vannak sajnos a silány minőségű, sufniban gyártott vagy már túl sokat használt gépek is. Általában ezeknek semmilyen minőségi tanúsítványuk nincs, így sokszor csoda, hogy nem okoztak még személyi sérülést. Mindig kérjük el a minőséget igazoló dokumentumokat, kérdezzünk rá a gép vészleállító lehetőségeire, illetve keressük meg a berendezésen a CE betűkódot. Ez a jelzés igazolja, hogy milyen fajta szakmai vizsgálaton esett át a gép. A legfontosabb az előzetes tájékozódás és információgyűjtés, hiszen általában úgy vesszük meg a gépet, hogy nem tudjuk élőben kipróbálni, nem látjuk bekapcsolt állapotban. A YouTube videómegosztón kiváló tapasztalatokról hallhatunk, megtekinthetjük az adott ágaprítót működés közben is.

Hengerkés

Az ágaprító lelke a hengerkés. Mindig olyan berendezést vegyünk, ahol a kések rögzítése nem hegesztéssel történt, hiszen ilyenkor a késeket nem lehet újraélezni. A kések lassan elkopnak a használat során, így cserélni kell őket. Minden használat után a gép kikapcsolt állapotában vizsgáljuk meg, hogy a hengerkések épek maradtak-e.

Házilag készített ágaprító fűnyíróból

A motoros fűnyírókat sokan kiegészítik ágaprító funkcióval olyan módon, hogy a gépet szétszerelik, elfordítják, és egy tölcsér alakú fémtárolóval toldják meg a berendezést. A gép másik végéhez egy nagyobb vászonzsákot helyeznek, amibe belehullik a szétaprított fa. Ezek működő megoldások lehetnek, de sosem biztonságosak. Ha nem vagyunk professzionális szakemberek, lehetőleg ne kísérletezzünk ilyen barkácsakciókkal. Ezek a berendezések nem stabilak, komoly baleseteket okozhatnak. A jó minőségű, gyári ágaprítók előnye pedig még – amivel a házilag készített verziók nem rendelkeznek –, hogy a faanyagot egyszerre aprítja és pépesíti, ezzel meggyorsítja a komposzt lebomlásának folyamatát.

ágaprító használtan

Veszélyes fa bontása

A különösen ágas-bogas gallyak esetében figyeljünk oda, hogy kellő körültekintéssel helyezzük őket az ágaprítóba, hiszen súlyos baleseteket okozhatnak a visszacsattanó ágak. Ne felejtsük el, hogy a kisebb fajta aprítógépek maximum 4 cm átmérőjű fás részek ledarálására alkalmasak, a nagyobb, masszívabb verziók a kb. 7 centiméteresekkel is elbánnak, de ezeknél nagyobb ágakat ne helyezzünk a gépekbe, mert tönkremehet a hengerkés.
Reméljük, sikerül kiválasztaniuk a megfelelő ágaprító berendezést, és sokáig tudják vele kertjüket, udvarukat szépítgetni!

%%TERMEK_AJANLO_649%%

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!