Banner

Milyen akkumulátoros fűnyírót vegyünk?

A jó idő beköszöntével ismét terítékre kerülnek a rendszeres kerti munkák, többek között a fűnyírás témaköre is. Természetesen a fűnyírók kínálatában is már számos különböző típus megtalálható, a hagyományos benzines és elektromos kivitelek mellett az egyik legpraktikusabb eszköz az akkus fűnyíró. Cikkünkben átnézzük az előnyöket, hátrányokat, valamint szót ejtünk az elektromos vagy benzines fűnyíró összehasonlításáról is.

akkumulátoros elektromos fűnyíró

Mire képes egy akkumulátoros fűnyíró 2021-ben?

Habár egyre több nagy teljesítményű elektromos fűnyírót találhatunk már a piacon, az olcsóbb termékek között – amik mégiscsak a kínálat gerincét adják – a 20V vagy 18V-os teljesítmény a leginkább jellemző. Ezek családi házak kertjeihez lettek kitalálva, ahol nem kell megküzdeni nagyobb szintkülönbséggel vagy a talaj egyenetlenségeivel.

A nagyobb feszültség (40V vagy 36V) már komolyabb feladatokra is képes, de ettől függetlenül a fűnyírók között az igazi „erőgépek” még mindig a benzines meghajtású modellek. Mindezek mellett a vágási magasság és szélesség is egy fontos szempont: a vágási magasság legtöbbször állítható (20-60 mm között), utóbbi átlagértéke pedig 46 cm környékén szokott lenni.

Az akkus fűnyíró előnyei

A vezeték nélküli fűnyírók talán legnagyobb előnye, hogy nem kell a kábelt rakosgatni, kerülgetni, könnyen és precízen tudunk vele dolgozni, valamint benzinnel sem kell bajlódni. Napjainkban a károsanyag kibocsátás is fontos kérdéssé vált – az akkus fűnyíró ebben is az élen jár. Mindezek mellett az akkus fűnyírók csendesebb munkavégzést tesznek lehetővé, ami a jószomszédi viszony megőrzésében sem egy utolsó szempont…

Meddig bírja az akku?

Értelemszerűen az akkumulátor kapacitás függvényében változik az üzemidő is, ami típusról típusra változik. Általánosságban elmondható, hogy lítium ion (li-ion) akkumulátorral vannak felszerelve az akkus fűnyírók, némelyik típusban dupla vagy akár tripla egység is van. Az átlagos üzemidő 30 perctől egy óráig terjed, de vásárlás előtt ezzel kapcsolatban mindenképp tájékozódjunk, hiszen nagy különbségek lehetnek az egyes típusok között.

akkumulátoros fűnyíró akku töltés

Akkumulátor és a töltő

Csakúgy, mint az üzemidő esetében, az egyes akkumulátorok töltési ideje jócskán eltérhet. A leírásban foglaltak szerint járjunk el, az akkumulátor helyes töltése során ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl, hiszen ez csökkentheti az akku élettartamát. Mindezek mellett a teleltetésre is érdemes felkészíteni az akkumulátort, amihez érdemes kiszerelni, megtakarítani, feltölteni, valamint fűtött vagy legalább védett helyen tárolni. Ha a legjobbat szeretnénk akkumulátorunknak, akkor használjunk csepptöltési feszültségszabályozással ellátott töltőt!

Akkumulátoros fűnyíró traktor

Az akkus fűnyíró traktor tulajdonképpen egy extra nagy teljesítményű fűnyíró, aminek az ára is ehhez igazodik. Ötvözi a zéró emissziós erényeket a hatékony, minimális energiabefektetéssel járó fűnyírással. Parkokhoz, futballpályákhoz vagy szállodák kertjeihez ideális választás.

Akkumulátoros önjáró fűnyírók

Az önjáró funkcióval rengeteg energiát meg tudunk spórolni, hiszen ennek köszönhetően csak irányítani kell az eszközt. Ha könnyű munkavégzésre és környezettudatosságra törekszünk, akkor egy önjáró akkus fűnyíró a legjobb választás!

Karbantartás, cserealkatrészek, szerviz

Az akkumulátor karbantartásáról már beszéltünk, de nemcsak az akkumulátorra kell külön figyelmet fordítani. Szinte minden háztartási eszközre igaz, hogy érdemes rendszeresen takarítani, elkerülni, hogy a levágott fű és a szennyeződések rászáradjanak. Az elektromos fűnyírókat csak és kizárólag áramtalanított állapotban szabad takarítani, valamint a megfelelő kenésről is gondoskodni kell, ezt általában 8-10 órás üzemidő után érdemes megtenni. Időről időre pedig a kések állapotát is szemrevételezzük, mert a kövek és kavicsok kárt okozhatnak bennük!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!