Társadalmi felelősségvállalás

Munkaerőpiaci integráció
Társadalmi felelősségvállalás

A Praktiker márka a piacra lépése óta egyet jelent a kreatív önmegvalósítással, a minőségi termékekkel és kiszolgálással, a környezetünk építésével és szépítésével. Vállalatunk mindig is felelősséget vállalt a közösség érdekében, és közreműködött társadalmi célú kampányok megvalósításában. A Praktiker ma több mint 1600 munkavállalót foglalkoztat, húsz áruházában és központi irodájában, összesen 16 városban. Jól tudjuk: nem csak közvetlen környezetünkért, de felelősek vagyunk a jövő munkaerőpiaci szereplőiért is. Célunk olyan ügyek támogatása, amelyek jól illeszkednek a Praktiker HR-stratégiájához, ugyanakkor összefogásra épülnek, és képesek kiváltani a közvélemény érdeklődését, aktivizálni a társadalom és a gazdaság szereplőit.

Megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja

A 2018-ban kidolgozott HR-startégiánk egyik fő célkitűzése a megváltozott munkaképességű munkavállalók minél nagyobb számú, tudatos és eredményes integrálása a Praktiker életébe. Hisszük, hogy a hátránnyal, nehézséggel küzdő gyerekek és fiatalok csak akkor lehetnek sikeresek a munka világában, ha minél nagyobb segítséget kapnak hátrányaik korrigálására. A Praktikernél számos, megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmazunk. Dolgoznak nálunk hallássérültek, mozgásszervi sérültek, szklerózis multiplex-szel élők, autoimmun betegek és enyhe mentális sérültek. 2019-ben 9 megváltozott munkaképességű munkatársunk volt, 2020-ban már 70. Ma már 20, megváltozott munkaképességűeket segítő szervezettel állunk kapcsolatban.

Speciális nevelési igényű (SNI) gyermekek és fiatal felnőtt támogatása

Másik fő célkitűzésünk célja a speciális nevelési igényű (SNI) gyermekek és fiatal felnőtt támogatása. Kerestünk és találtunk egy, a céljainkkal és elképzeléseinkkel tökéletes összhangban dolgozó – azóta stratégiai partnerünkké vált – alapítványt. A győri székhelyű Kapcsok Alapítvány célja a speciális nevelési igényű gyermekek és fiatal felnőttek integrációjának segítése, akár oktatási intézményről, akár munkahelyről van szó. Tapasztalataink az elmúlt években bebizonyították, hogy a hátránnyal induló munkaerőpiaci szereplők nemcsak a sokszínűséget erősítik, hanem jelentős hatással vannak munkavállalói kisközösségeink mindennapi életére is.

Együttműködés az SOS Gyermekfalvakkal és hátrányos helyzetű családok támogatása

A társadalmi felelősségvállalás tekintetében a Praktiker HR-stratégiájának harmadik célkitűzése az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványával való együttműködés lesz, amely az idei, 2021-es évben indul. Mindemellett vállalatunk regionális szinten hátrányos helyzetű családokat is támogatni fog az áruházakban kapható termékekkel. A rászoruló családok kiválasztásába a Praktiker helyi közösségeit is bevonjuk.

Ezen kívül kiváló munkakapcsolatban vagyunk a SINOSZ, a Civil Érték Egyesület, a Paktum Iroda, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület, a Pro-Team Kft., az Információs és Koordinációs Pont, valamint a REHAB szakigazgatási szervek munkatársaival. 2018 óta ápolunk szoros kapcsolatot a Civil Impact Nonprofit Kft-vel is. A Civil Impactnél partnerségeket hoznak létre: gyümölcsöző, felelős, etikus partnerségeket non-profit és profitorientált szervezetek között azért, hogy a civil célok vállalati célokká válhassanak.

A Praktiker társadalmi felelősségvállalás programjai nyitottak, a vállalat szívesen lát más olyan együttműködő partnereket, civil szervezeteket, akik elhivatottak és készek csatlakozni a fent megjelölt HR-stratégiában kitűzött célok megvalósításához.

A témával kapcsolatban az alábbi elérhetőségen fordulhatnak kollégánkhoz:

Módráné Tari Angéla
Mobil: +36 70 370 2515
Email: taria@praktiker.hu

Cégünk története

A Praktiker az európai barkácsáruházak egyik legismertebb és legmeghatározóbb márkája, amely hosszú múlttal és tapasztalattal rendelkezik. Az első Praktiker áruház még Luxemburgban épült fel 1978-ban, majd a következő évtizedekben egy jelentős áruházlánc jött létre, amely kiterjedt Németországra, Görögországra, Lengyelországra, Törökországra, Romániára, Bulgáriára, Ukrajnára, Albániára és Magyarországra is.

A Praktiker konszern foglalkoztatottainak száma a csúcsidőszakban meghaladta a 20 ezer főt. A gazdasági válság és más tényezők hatására 2013 júliusában, Hamburgban bejelentette a Praktiker, hogy fizetésképtelenné vált. A konszern egyes leányvállalatait az ezt követő időszakban értékesítették. A magyar áruházakat 2016-ban a Wallis Asset Management Zrt. vásárolta meg, amely úgy döntött, hogy az üzleteket továbbra is Praktiker márkanév alatt működteti. Magyarországon 20 áruházat működtet és közel 1400 munkavállalót foglalkoztat.  

Hasznos volt ez az oldal?

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!