Üvegház a balkonon

Egy üvegháznak rengeteg előnye van, ideális körülményeket teremthetünk benne a növényeinknek, megvédhetjük őket az időjárás szélsőségeitől és a kártevőktől. Ezt pedig akár az erkélyünkön is megtehetjük, egy szekrény méretű üvegházzal.

Balkonra való kisméretű üvegházat vagy fóliaházat készen is vehetünk, de akár magunknak is elkészíthetjük barkácsáruházban kapható alapanyagokból. A szerkezet készülhet fából, az üveg helyett pedig használhatunk légkamrás polikarbonát lemezt, plexiüveget vagy áttetsző műanyag fóliát is. Beépíthetünk újrahasznosított anyagokat, például régi faablakokat, amelyek egy ablakcserénél feleslegessé váltak.

Kisméretű üvegházak kezdőknek
Ha nem akarunk komoly barkácsolásba fogni, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha fogunk egy nagyobb befőttesüveget, vagy levágjuk egy szélesebb flakon alját, és rátesszük a védeni kívánt növényre. A csíráztatáshoz pedig felhasználhatunk átlátszó műanyag dobozokat is. Ha több növényt tartanánk melegen, akkor egy meglévő nyitott polcrendszert is bevonhatunk fóliával, vagy takarhatunk polikarbonát lemezzel. Persze ezek kevésbé szemet gyönyörködtető megoldások, de a növények ugyanúgy meghálálják.

Üvegházak újrahasznosított alapanyagokból
Ha viszont egy falra szerelt dobozt kombinálunk össze egy méretben hozzá illő üveges ajtóval, azzal helyet spórolunk, és a látvány is kellemesen rusztikus lehet. Az újrahasznosításra ezen túl számtalan remek lehetőségünk nyílik, egymáshoz ragaszthatunk például üres, átlátszó CD-tokokat, de tökéletesen megfelel egy rossz akvárium vagy terrárium is.

Nagyméretű üvegházak
Amennyiben egy egész szekrény méretű üvegházat szeretnénk építeni, ezt is többféle anyagból megtehetjük. Egy könnyen összerakható majd szétszerelhető verzió, ha PVC-csövekből és -idomokból alakítjuk ki a ház szerkezetét, majd ezt borítjuk be fóliával. Egy stabilabb és időtállóbb faszerkezetet pedig boríthatunk polikarbonát lemezzel vagy üveggel. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha az üvegház vázát a ház falához építjük hozzá, ezzel ráadásul védettebbé tesszük.

Hogyan gondozzuk?
Az üvegház elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy nyitható legyen a teteje, így szabályozni tudjuk a páratartalmat és a hőmérsékletet. Egy nagyobb méretű üvegháznál érdemes mérni ezeket, és e szerint beállítani a növényeink számára ideális klímát. Ahhoz, hogy az üvegház melegedjen, természetesen szükségünk lesz a napsugarakra, ezért tegyük napos helyre. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!