Banner

Így tartsuk távol a rovarokat!

Sajnos a tavasszal szükségszerűen együtt jár a rovarok megjelenése, amik gyakran a legnagyobb körültekintés ellenére is betolakodnak az otthonunkba, hogy aztán a vérünket szívják, vagy az ételeinkből lakmározzanak. Mit tehetünk ellenük, milyen hatékony módszerek vannak a távoltartásukra, elpusztításukra?

Elektromos eszközök

Ma már rengeteg olyan elektromos eszköz van a piacon, amely általában csak az esti órákban tizedeli a szúnyogokat és a vérszívókat. Ezek az éjszakai sötétségben fényt bocsátanak ki, bevonzzák a bogarakat, hogy aztán a fényforrás körül elhelyezett elektromos szálak elégessék a berepülőket. Bár nagyon hatékony választás, az eszköz sajnos nemcsak a vérszívókat pusztítja el, hanem az ártalmatlan társaikat is.

Mechanikus megoldások

Itt is többféle megoldás létezik, amely napszaktól függetlenül irthatja a bogarakat. A melegebb napokon a családi ebéd idegesítő vendége a légy. Ki ne találkozott volna már ezzel a szemtelen bogárral, aki kedvenc edénykészletünk széléről próbál közelebb kerülni az ételeinkhez.

Nagy választékban kapható ma már a légypapír, amelynek a felületét legyek számára kifejezetten vonzó illatanyaggal itatták át, sima felülete pedig leszállásra is tökéletes; ezt erős ragasztóanyaggal vonják be, hogy az oda megérkező rovar soha többé ne távozhasson onnan. Hatékony és olcsó megoldás, kitelepítése azonban néha körülményes. Óvakodjunk attól, hogy hozzáérjünk, mert „ragaszkodó” barátra lelünk benne mi magunk is.

Nagyon kellemetlen vendég tud lenni a darázs is, ami szinte mindenből szeretne lecsippenteni egy darabot. Sokfajta darázscsapdával védekezhetünk ellene: kaphatunk kész megoldást is, amelyhez mellékelik a „vonzó” folyadékot, de az interneten számos receptet találunk a sörös-mézes és különféle hatékony főzetekre is. Működése roppant egyszerű: egy szűk szájú üvegbe beletöltjük a folyadékot, és amikor beleszáll a darázs, hogy megkóstolja az ízes falatot, leszállópálya híján beleesik és belefullad a folyadékba. 5-10 méteres körzetben bárhová lerakhatjuk a kertben, de egy esetleges darázsfészektől legalább 5 méterre érdemes telepíteni. Ma már kapható műdarázsfészek is, amitől a darázs megijed, fél, hogy megtámadják az idegen fészek lakói.

A bogarak távoltartására sokan különböző spray-vel fújják be a bőrüket. Előnye, hogy távol tartja az élősködőket, hátránya, hogy nagy körültekintéssel kell lefújnunk szinte az egész testet, mert ha kimarad akárcsak egy tenyérnyi felület is, biztosan számíthatunk pár csípésre. És ha már a szúnyogoknál tartunk, velük szemben hatékony megoldást biztosítanak azok a gyertyák, fáklyák, amik a vérszívó számára olyan kellemetlen illatanyagokat tartalmaznak, mint például a tömény szegfűszeg.

Mechanikus eszközök

Ha a szúnyogháló mellett tesszük le a voksot, minőségi alapanyagot érdemes választani, az olcsó ugyanis nagyon hamar tönkremegy, a nap is könnyebben roncsolja, kiszakad vagy lyukas lesz. Ugyanez vonatkozik a szúnyoghálós ajtókra is, amelyből ugyancsak széles a választék: ma már kaphatók többek között tolóajtóra vagy az ajtókeretre szerelhető szúnyogháló lapok.

Elektromos eszközök

A legelterjedtebb megoldások közé tartozik a beltéri elektromos riasztók családja, amik között megtaláljuk az időkapcsolós, fényérzékelős, világítós, akkumulátoros fajtát is. Nagy előnye, hogy programozható és könnyen hordozható, így a nyaralásra is elkísérhet minket. Érdemes rendszeresen ellenőrizi a tartály tartalmát, nehogy csúnya meglepetés érjen minket, ha elfogy a riasztószer, és csak magában világít a nyugodt alvásunk kulcsa.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!