Banner

Télikertről álmodik? Ezt kell tudnia!

Ha télikert csatlakozik a lakásunkhoz, ősszel, de akár télen is zavartalanul élvezhetjük a terasz vagy a kert örömeit. A télikert sokkal több, mint egy üvegház, szerkezetének, nagyságának, kialakításának megfelelően sokkal inkább egy kibővített szobának tekinthető. Mivel a télikertben mások a klimatikus körülmények, mint a házban vagy a szabadban, ezért néhány szempontot figyelembe kell venni. 

A télikerteket, szerkezetük szerint, létrehozhatjuk hideg, meleg vagy temperált kivitelben. A mindenkori szerkezet befolyásolja a télikertben biztosított hőmérsékletet, és ezzel a abban elhelyezhető növények választékát.

Hideg télikert

A hideg télikert fűtetlen, leginkább a széllel és a csapadékkal szemben nyújt védelmet, illetve a nem téltűrő, dézsás növények elhelyezésére szolgál. Ha szándékunkban áll, hogy a télikertet később összekapcsoljuk a lakóházzal, kiváló átmenet lehet egy fűtött télikertté való átalakításhoz. Az üvegtáblákból és alumíniumszerkezetből álló építmény gyorsan és általában külön építési engedély nélkül kialakítható.

A hideg télikert megfelel egy időjárástól védett kerti laknak, ami addig használható, ameddig a kinti hőmérséklet még élvezhető. Fűtési lehetőség és szigetelés nélkül a helyiség a tél folyamán csak korlátozottan használható. A hideg télikertben elhelyezett növényekkel akár a leghidegebb napokon is csodálatos zöld látványban gyönyörködhetünk.

A hideg télikertbe javasolt növények

A növényeket már az ősz folyamán szoktassuk a hidegebb hőmérsékletekhez, hogy azok még az extrém, akár –20 fok alatti hidegnek is ellenálljanak. Ahhoz, hogy a télikerti növények életben maradjanak, gondoskodni kell a rendszeres öntözésről és szellőztetésről is.

Az egyrétegű üvegtáblákból felépített üvegházat a nap melege viszonylag gyorsan felhevíti. A dézsás és futónövények ebben a környezetben érzik legjobban magukat. Ehhez az alábbi növényfajták lehetnek a legmegfelelőbbek: akácfélék, borostyán, füge, kaktuszok, jázmin, gránátalma, babér, trombitavirág, citrusfélék, olajfák, mirtusz, ciprusfélék.

Meleg télikert

A meleg, vagy a lakóházhoz kapcsolódó télikert egész évben használható. Ez a télikertfajta jól szigetelt, fűtését kandalló vagy kályha biztosítja, de lehetőség van a padlófűtés kialakítására is. Ezzel a megoldással biztosított a lakással megegyező, kellemes komfortérzet. A szerkezet kialakításához többféle megoldás áll rendelkezésünkre.

A télikertek tartószerkezete többnyire alumíniumból vagy fából készül, a két anyag kombinációja is népszerű, ebben az esetben a külső burkolathoz alumíniumot, a belső borításhoz fát használnak. Az üvegelemek két-, de sok esetben háromrétegű üvegtáblákból készülnek. A tetőt, hatósági előírásoknak megfelelve, biztonsági üveg, vagy műanyag (akrilüveg) borítja. Csak ezeknek a feltételeknek a biztosítása mellett biztosítható az előírt hőveszteségi értékek betartása. Az üvegház szigetelése és fűtésének kialakítása a fűtött télikert költségeit jelentősen megnövelik, de ezért a télikert egész évben használható. Azáltal, hogy itt a hőmérséklet télen is kellemes, illetve viszonylag állandó, a szobanövényeknek, valamint a trópusi cserjéknek is ideális feltételeket biztosítunk.

A meleg télikert növényei:

Az egész éven át állandó hőmérséklet mellett a lakótérhez kapcsolt télikertben mindenféle szoba-, gyógy- vagy fűszernövény jól érzi magát. A közel trópusi körülmények között a télben tarka, trópusi környezetet teremthetünk a lakásunkban.

Ötlet: Ha lehetséges, a hőmérséklet ne lépje túl a 23 °C-ot, a legkedvezőbb a 20 °C-os átlagos szobahőmérséklet.

Kellemes zöld oázis az alábbi növények telepítésével optimálisan kialakítható: banánfa, bazsalikom, afrikai tulipánfa, dracéna (sárkányfa), bromélia, gardénia, flamingóvirág, orchidea, pálmák, bors, kávécserje, zebravirág.

Temperált télikert

A közepesen meleg vagy temperált télikert középutat jelent a hideg és a fűtött télikert között. A helyiség hőmérsékletét állandó, 5 °C és 15 °C között tartjuk. Télen ugyan lakás céljára nem használható, de kiválóan megfelel arra a célra, hogy növényeinket a legoptimálisabb körülmények között átteleltessük. A megfelelő árnyékolás és a rendszeres szellőztetés mellett még nyáron sem emelkedik a hőmérséklet 25 °C fölé.

A temperált télikert legkedveltebb növényei:

A mérsékeltebb hőmérsékleti viszonyokat leginkább a Dél-Amerikából és Dél-Afrikából származó növények szeretik, de jól érzik magukat a mediterrán térségből származó cserjék, melyek a hűvösebb éjszakákon hozzájutnak a számukra szükséges téli pihenéshez.

Az alábbi növények kedvelik a temperált télikert által biztosított feltételeket: eukaliptusz, paradicsom, angyaltrombita, liliomfélék, éjszakai jázmin, ólomgyökér, hibiszkusz, uborka, passióvirág, guavé, kamélia, paradicsommadár-virág.

Kövessen minket a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!