Banner

Akkumulátor védelme télen

Az akkumulátor szakszerű téli töltése és tárolása növeli az akkumulátor élettartamát és biztossá teszi a reggeli elindulásokat. Olvasd el a legfontosabb tudnivalókat!

akkumulátor

Akkumulátor téli karbantartása

Egy hideg téli reggelen az egyik legrosszabb, ami történhet velük, ha azzal szembesülünk, hogy nem indul el az autónk. Nem hiába tanácsolják szakértők az akkumulátor rendszeres karbantartását. Ez különösen akkor fontos, ha az autó a szabadban parkol, ezáltal nemcsak a mínuszoknak, de a hőségnek is ki van téve. Kiváltképp, ha nagyon ritkán indítjuk el az autót.

A nagy hideg különösen rossz hatással van az akkumulátorra, mivel a szerkezetben végbemenő kémiai reakciók lassabban indulnak be, főleg, ha öreg akkumulátorról van szó. Ráadásul a hideg hónapokban nagyobb a terhelés, hiszen folyamatosan fűtűnk az autóban.

Tipp: Miután leállítottuk az autót, győződjünk meg róla, hogy minden elektromos berendezést és fogyasztót lekapcsoltunk!

Amennyiben a téli hónapokban csak ritkán ülünk autóba,- a gépjármű fűtött garázsban való tárolása pedig nem megoldható,- vigyük az akkumulátort meleg helyre. Ezen kívül fontos, hogy az akkumulátort ellenőrizzük. Nézzük meg az elektromos kábelek állapotát, szigetelésük épségét, a csatlakozókat, az akkumulátor-sarukat. Távolítsuk el a piszkot, és ellenőrizzük, hogy nem alakult-e ki rozsda.

Amennyiben nem indul az autó, próbálkozzunk a bikázással! Ehhez nemcsak indítókábelre lesz szükségünk, de egy plusz autóra is.

Tipp: Ha gyakran bajba kerülünk az akkumulátor miatt, igyekezzünk úgy parkolni, hogy az akkumulátorhoz könnyen hozzá lehessen férni, vagy szerezzünk be otthonra akkumulátor töltőt, amivel nemcsak tölteni tudunk, de karbantartó töltést is végezhetünk, sőt kisütést is.

Amennyiben semennyi rutinnal nem rendelkezünk, vigyük az autót szakszervizbe, ahol ellenőrizni tudják az akkumulátor állapotát.

Tipp: Őrizzük meg az újonnan vásárolt akkumulátor számláját, ezen ugyanis nemcsak az év szerepel, amikor az akkumulátort megvásároltuk, de annak típusa is. Ez azért is lehet fontos, mert kétes szervizekben könnyen megesik, hogy a jó akkumulátort egy gyengébbre cserélik.

Az akkumulátorok cseréje ötévente esedékes.

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!