Banner

Dézsás növények átültetése helyesen

A dézsás növények átültetésének megfelelő időpontja a március-áprilisi időszak. Néhány évente van szükség az átültetésre, lehetőleg akkor, amikor előhozzuk őket telelőhelyükről. - Praktiker ötletek

A tavaszi hónapok beköszöntével számos olyan feladatunk van, ami az év többi részében alapvetően meghatározza a kertünk vagy udvarunk küllemét. Sokan díszítik otthonukat dézsában nevelt virágokkal, cserjékkel. A március-áprilisi időszak alkalmas arra, hogy ezekre a növényekre még több figyelmet szenteljünk. De mit is kell tudnunk a dézsás növényekről? Cikkünk szeretne egy kis segítséget adni ebben kérdésben.

dézsás növény leander átültetése

Dézsás növények sajátosságai

Alapvetően azokat a növényeket ajánlott dézsába vagy nagyobb cserépbe helyezni, amelyek nem bírják ki az őszi-téli hónapok fagyosabb klímáját. Ezeket az első fagyos éjszakák után melegebb helyekre kell tenni, hogy ne károsodjanak. Ilyenek egyrészt

 • a mediterrán virágok, bokrok, mint például a citrusfa, a pálmák, az olajfa, a leanderek
 • a különleges, érzékenyebb típusú fűszernövények, rózsafélék is.

Ezek a növények, bár speciális gondozást igényelnek, igen közkedveltek, mert kertrendezési szempontból sok előnyük van. Lehetőségünk van a dézsa helyének mozgatására, ha egy kis változatosságot igénylünk az udvarunk kinézetében.

Térelválasztó elemként is funkcionálnak, nagyon barátságos és meghitt sarkokat, kuckókat tudunk velük kiépíteni, ahol elbújhatunk egy jó könyv olvasására vagy egy kellemes beszélgetésre. A kihasználatlan helyeken, balkonunk, teraszunk sarkaiban betöltik a teret.

Egyes növények igazi egzotikus hangulatot tudnak varázsolni, főleg ha stílusos virágtartó dézsákat, balkonládákat használunk!

Mikor ajánlott a dézsás, cserepes növény átültetése? 

Akkor érdemes átültetni, ha látjuk, hogy kinőtte a cserepét. Ennek jele, hogy látványosan nagy a tartóhoz képest, szinte kiabál új helyért. Ha a levélzettel nem arányos a gyökérmennyiség, akkor a növény felkopaszodik, vagy hiába locsoljuk, lankadtnak tűnik.

Az átültetés menete helyesen

Tervezzük meg és készüljünk fel hozzávalókka

A növények átültetése előtt fontos, hogy tervezzük meg, hogy melyik dézsába, cserépbe melyik növényeket ültetjük össze. Az eltérő igényű cserjék és virágok lehetnek egymásra olyan hatással, hogy sajnos egyik sem tud egészségesen fejlődni, ha össze vannak ültetve. A virágtartó legyen egy kicsit nagyobb, hiszen számolnunk kell azzal, hogy a növényünk terjeszkedni fog.

A növény új helyének előkészítése

Fontos, hogy az átültetést árnyékos helyen végezzük, ne a tűző napon. Csak pár nap pihentetés után tegyük ki a növényt a kert vagy terasz fényesebb részére!

A dézsa aljára helyezzünk egy réteg agyagot. Ez azért fontos, mert ha az edény alján vízpangás lép fel, a gyökerek elrohadnak, ezt akadályozza meg az agyaggranulátum.

Tegyünk virágföldet a dézsába, lehetőleg úgy, hogy figyelembe vesszük a gyökérlabda méretét!
A virágföld megválasztásánál érdemes adni a minőségre, hiszen a magas ásványianyag-tartalmú föld hozzájárul a növényünk fejlődéséhez. Minél jobb és táplálóbb a virágföld, annál több idő múlva fárad ki, és annál ritkábban kell sort keríteni az átültetésre.

Milyen virágföldbe ültessünk? Mindenképpen vegyük figyelembe az adott fajta igényeit ezen a téren.

Hogy helyezzük át a növényt?

A gyökerek épségére figyelve óvatosan nyomkodjuk bele a növényt a dézsába, töltsük ki a környező részt virágfölddel, akár egy kis agyagtörmeléket is belekeverve. Ezután alaposan öntözzük meg a növényt! A nedves közeg segíti a földlabda és a virágföld összekeveredését és egységbe alakulását.

Az átültetett növény köré tett földet tömörítsük alaposan, ellenkező esetben a gyökerek nehezen jutnak a vízhez. Hiába nedves ugyanis a virágföld, ha a gyökérzet nem érintkezik elég szorosan a talajszemcsékkel.

Szükséges szerszámok és hozzávalók

A munkához szükségünk lesz pár alap kerti szerszámra, lapátra, kesztyűre, némi agyaggranulátumra és természetesen virágföldre. Fontos, hogy az átültetést árnyékos helyen végezzük, ne a tűző napon. Pár nap pihentetés után tegyük ki a növényt a kert vagy terasz fényesebb részére!

A dézsa aljára helyezzünk egy réteg agyagot. Ez azért fontos, mert ha az edény alján vízpangás lép fel, a gyökerek elrohadnak, ezt akadályozza meg az agyaggranulátum. Kertészeti boltokban könnyen beszerezhetünk belőle. Tegyünk virágföldet a dézsába, lehetőleg úgy, hogy figyelembe vesszük a gyökérlabda méretét! A virágföld megválasztásánál érdemes adni a minőségre, hiszen a magas ásványianyag-tartalmú föld hozzájárul a növényünk fejlődéséhez. Minél jobb és táplálóbb a virágföld, annál több idő múlva fárad ki, és annál ritkábban kell sort keríteni az átültetésre. A gyökerek épségére figyelve óvatosan nyomkodjuk bele a növényt a dézsába, töltsük ki a környező részt virágfölddel, akár egy kis agyagtörmeléket is belekeverve. Ezután alaposan öntözzük meg a növényt! A nedves közeg segíti a földlabda és a virágföld összekeveredését és egységbe alakulását.

Az átültetett növény gondozása - a helyes átteleltetés

Mivel sokfajta dézsában nevelt növény létezik, ezért igen különböző módjai van a gondozásuknak is.
Amire különösen figyelni kell, az a teleltetés. Egyes növények jól bírják a több hónapos pincebeli időzést, például a

 • banánfa
 • papagájvirág
 • selyemtölgy
 • angyaltrombita
 • citrusfélék

Viszont ezeknél a fajtáknál ügyeljünk arra, hogy már a legelső fagyoknál hullatni kezdik a leveleiket, tehát ekkor már vigyük őket melegebb helyekre a lakásban. Az elszáradt, elfonnyadt leveleket távolítsuk el. A tavasz melegebb napjain vehetjük őket elő.

Sajnos a kártevők ezeket a növényeket nem kímélik a pincében vagy a télikertben, tehát használjunk növényvédő szereket!

Növényünk a tavaszi, nyári időszakban meg fogja hálálni ezt a gondoskodást és figyelmet.

Tudnivalók a növények átültetéséről általában

Érdemes alkalmazni az alábbi tippeket:

 • Vigyázzunk arra, hogy ne száradjon ki a ‘delikvens’ gyökere, amíg zajlik az átültetés, tehát amíg nincs a megszokott közegében. Alaposan öntözzük meg a növényt a megelőző napokban.
 • Minél nagyobb földlabdával vegyük ki a gyökeret, hogy az minél kevésbé sérüljön.
 • Mindig minél hamarabb, még aznap kerüljön az új földbe a növény.
 • Törekedjünk arra, hogy amíg a cserépen kívül van, addig elég nedves legyen a földlabda, nehogy károsodjon a gyökérzet.
 • Ha hosszabb ideig hagyjuk állni föld nélkül a növényt, gyökérfulladás, kiszáradás léphet fel.
 • Amíg szabadon van, letakarhatjuk a gyökérzetet nedves földdel, mulccsal.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!