Banner

A nagy fűrészkörkép

Fűrészfajták: láncfűrész, gérvágó, motoros és kézi fűrészek. Melyik mire való, hogyan és milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő fűrészt? Tudj meg többet a fűrészekről és dönts praktikusan!

Fűrészelés

A fűrészelésről elmondhatjuk, hogy idényjellegű tevékenység, szezonja főleg az őszi-téli időszak, hiszen ilyenkor történik az erdei fakitermelés, valamint a kiskertek rendbetétele (az öreg fák kidöntése, a beteg ágak levágása, a tűzifa apróra darabolása, házi rönkfűrészelés). Ennek ellenére, a barkácsoló ezermesterek kezéből az év minden időszakában előkerülhet a fűrész.

kézi fűrész

Manapság már sokféle méretű fűrészgépet lehet találni az áruházak kínálatában barkácsolás célzattal. Aki csak most próbálja meg feltárni a házi fúrás-faragás szépségeit, talán még nincs tisztában azzal, melyik eszköz milyen barkácsfeladatra az ideális megoldás. Cikkünk ebben szeretne segítséget nyújtani.

Motorosfűrész-fajták

Láncfűrészek

Jellegzetességük, hogy a motor/hajtómű házon fogantyúk találhatók, a láncvezető pedig innen nyúlik kifelé. Tökéletes kisebb-nagyobb fák kivágására, rönkök fűrészelésére, tűzifa aprítására. A láncfűrész választás előtt azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni.

Röviden összefoglaljuk a láncfűrész működési mechanizmusát: a lánc hajtását a szerszám oldalán, a motor kimenő tengelyének végén lévő 6-8 fogú lánckerék végzi. A lánckerék előtt vezetőtüskék találhatók, amelyek funkciója, hogy ezekre van rögzítve a lánc futásának biztosítására szolgáló vezetősín. A vezetősín peremén egy horony van, ez tartja a vágószemekből összeállított láncot. Mivel a lánc vezetősínen körbefutva nagyon súrlódik, ezért időközönként speciális olajjal kell kenni. A láncfűrész fontos része a láncfék, ami a biztonságos használathoz elengedhetetlen, ellenőrzése mindig kötelező.

A munkaterület méretétől függőn választhatunk benzineset vagy elektronikus fűrészgépet.

elektromos fűrész

A benzinmotoros láncfűrészek legnagyobb előnye az ereje. Nagy méretük ellenére igen mobilis eszközök. A profibbak már óriási fák kivágására is alkalmasak, de természetesen kisebb méretben is megvásárolhatók. Ahhoz, hogy nagyjából definiáljuk, mire is képes a láncfűrész, az egyik legfontosabb jellemző a láncvezető mérete. Ez minél hosszabb, annál nagyobb átmérőjű farönköt tud átvágni. A legtöbb használó számára a 30–60 cm közötti fűrész tökéletesen megfelelő, míg a profik a 70 cm fölötti láncfűrészekre esküsznek.

Az elektromos fűrészek főként kisebb ágak vágásánál praktikusak, mivel nem túl nagyok, így kevésbé erősek. Van vezetékes és akkus fajtájuk, a fogyasztásuk pedig kevesebb és a költségük is kisebb. Kevesebb karbantartási munkát igényelnek és csendesebbek.

Gérvágó és fejező fűrész

Ennél a fajtánál a fűrészlap egy állványba van beleszerelve, ami tartja a darabolni kívánt anyagot, és nagyon pontos vágást tesz lehetővé. Segítségével könnyen lehet kemény- és puhafát, rétegelt- és farostlemezt is darabolni.

Kézifűrész-típusok

A kézi fűrészek a legrégebbi típusok, az emberiség ősidők óta használja őket. Két típusát különböztetjük meg: rugalmas pengéjű (faanyagok felvágására), illetve merevített pengéjű (fémhez, illetve pontosabb munkákra). De csoportosíthatjuk a keret megléte szerint is, ezek szerint beszélhetünk keretes és keret nélküli fűrészekről.

Keretes fűrész

A keretes fűrész az egyik legrégebbi asztalos szerszám. A fűrészlemezt stabilan tartja a fém- vagy fakeret, így nagy kézi erőt lehet kifejteni vele az anyagra. Az időtállóságuk miatt ma már inkább fémből készítik a kereteket.

Keret nélküli fűrész

Jellemzőjük, hogy a fűrészfogak kihajlanak a fűrészlapból, a kihajlás fokának megfelelő rést vágnak az anyagba, maga a fűrészlap pedig ebben siklik. Fontos, hogy a fűrészelés megkezdése előtt stabilan rögzítsük az anyagot. Ezt megtehetjük satu vagy szorító segítségével, egy fűrészbakkal vagy munkapaddal.

Láthatjuk, hogy az otthoni barkácsmunkák vagy a szezonális kerti tevékenységek milyen hasznos eszköze lehet egy kézi- vagy láncfűrész. Válaszd ki a leghatékonyabb eszközt, amely akár hosszú évekig segítheti munkádat!

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!