Banner

Bio növényvédő szerek: növényvédelmi tippek kártevők, betegségek ellen

A bio növényvédő szereknek köszönhetően vegyszermentesen, fenntartható módon és környezetszennyezés nélkül nevelhetjük a növényeket a kertünkben. Most bemutatjuk, hogy mit jelent pontosan a bio növényvédelem, milyen típusai léteznek és otthon miként készíthetőek különféle bio növényvédő szerek.

Mitől lesz bio egy növényvédő készítmény?

A bio termékeket a természet egyensúlyára törekedve, az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően termesztik. Ennek köszönhetően a zöldségek és gyümölcsök sokkal egészségesebbek és zamatosabbak lesznek, lényegében egy jóval magasabb minőséget érnek el.

A biológiai műveléssel előállított termékek esetében csak és kizárólag bio növényvédő készítményekkel védekeznek a kártevők és a betegségek ellen. Ez azt jelenti, hogy a bio gazdaságokban teljes mértékben természetes eredetű szereket állítanak elő, amelyek nem szívódnak fel a növényekben és vízzel akár egyszerűen el is távolíthatóak. Tehát a bio növényvédő szereket a kártevők és kórokozók természetben megtalálható ellenségeinek felhasználásával gyártják, így környezetbarát módon képesek elpusztítani vagy visszaszorítani őket.

A bio növényvédő szereket természetes anyagokból vonják ki

A biológiai növényvédelem típusai

A bio növényvédő szereket 4 kategóriába sorolhatjuk:

  1. Makro szervezetek: a növények számára hasznos élő szervezetek, a különféle ragadozók és a paraziták.
  2. Mikro szervezetek: baktérium, gomba és vírus alapú természetes növényvédő szerek.
  3. Botanikai peszticidek: a növényvédelmi hatással rendelkező növényi kivonatok.
  4. Biotechnikai eszközök: feromon alapú légtértelítéses szerek.

Mutatunk az egyes típusokra konkrét példákat is!

Makro szervezetek

Az Amblyseius cucumeris egy ragadozó atka, amely leghatékonyabban olyan rovarok ellen vethető be, mint a dohánytripsz vagy a virágtripsz. A felhasználása általában az uborkánál, a paprikánál, a sárgadinnyénél és a tojásgyümölcsöknél célravezető. Négyzetméterenként 50-100 darab atkát érdemes használni. Az atkákat tenyésztőtasakokban vásárolhatjuk meg, amelyeket egyszerűen csak a növényekre kell helyezni.

A Macrolophus caliginosus egy széles körben alkalmazott ragadozó poloska, amely paradicsom, paprika és tojásgyümölcsök termesztése során lehet segítségünkre. A lárvákkal és a már fejlett rovarokkal is képes végezni. Hatásos például a bagolylepke petéje, a takácsatka és a molytetű ellen is. A poloskákat palackokban vásárolhatjuk meg, majd a fertőzött növények leveleire kell őket helyezni.

Mikro szervezetek (mikrobiológiai peszticidek)

A Bacillus thuringiensis baktérium mérgező toxinokat termel, amelyek kifejezetten hatékony védelmet biztosítanak különféle káros rovarok (pl. gyapjaslepke, káposztalepke, szőlőmoly) ellen. A toxin a lárva tápcsatornáját támadja meg, aminek hatására a bél perforálódik, majd a baktériumok bejutnak a testfolyadékba és pár nap alatt elpusztítják a kártevőt

A Streptomyces griseoviridis egy talajban található sugárgomba, amelyet talajkezelés során alkalmazhatunk: megakadályozza a növények gyökérrothadását, a palántadőlést és a fuzáriumos hervadást (alsó levelek sárgasága, elhalása).

Botanikai peszticidek

Az Azadirachtin, a trópusi Neem-fa magjának kivonata megtalálható bizonyos növényvédő szerekben. Ez a hatóanyag a kártevők (pl. molytetű, aknázómoly) ellen nyújt hosszantartó és gyors védelmet: a növény levéllemezébe felszívódott szer gátolja a rovarok táplálkozását, illetve ellehetetleníti a termékenységüket és a vedlésüket.

Biotechnikai eszközök

A feromon légtértelítés egy konfúziós technika: lényegében a rovarok párosodását zavarjuk meg. A növények légterében nagy mennyiségben párologtatjuk szét a molylepke szintetikusan előállított szexferomonját, ami így egy feromonfelhőt hoz létre a kertben. A mesterséges feromon elfedi a természetes feromonokat, így a hím kártevők nem képesek megtalálni a nőstényeket. Ezt a bio permetet viszont alapvetően 10 hektárnál nagyobb területen érdemes csak használni.

Bio növényvédő szerek házilag is készíthetőek

Természetes növényvédő szereket házilag is könnyen előállíthatunk. Mindössze pontosan tudnunk kell, hogy melyik alapanyag vagy növény mire alkalmas, és hogyan tud a nyári növényvédelemben részt venni!

Természetes rovarölő és rovarriasztó szerek

A bazsalikom, a fokhagyma, a csalán, a páfrány, az üröm, a bodza, a koriander, a petrezselyem, a citromfű, a paradicsom, a menta, a kakukkfű és az erős paprika mind-mind olyan hasznos alapanyagok, amelyek természetes rovarölő szerekként vagy rovarriasztóként alkalmazhatóak.

A fokhagyma például kiváló a kukacok, a csigák, a hernyók és az atkák ellen. A bazsalikomot pedig a levéltetvek és a spárgalegyek ellen lehet bevetni. Mindkettő alapanyag esetében rendkívül egyszerűen készíthetünk rovarirtó főzetet: vágjunk fel 15 dkg fokhagymát vagy bazsalikomot, dobjuk bele 5 liter forrásban lévő vízbe, főzzük 30 percig, majd szűrjük át és ha kihűlt, hígítás nélkül azonnal fújhatjuk is a növényekre.

Természetes trágyák

A közönséges csalán és a fekete nadálytő kiválóan szolgálhatnak természetes trágyaként a bio növénytermesztés során. A csalán nitrogénben és vasban gazdag, amit krumpli, spenót, cukkini és káposzta termesztéséhez ajánljunk. A fekete nadálytő pedig nyomelemekben és káliumban bővelkedik, így burgonyához, paradicsomhoz és bogyós gyümölcsökhöz tökéletes.

A bio trágyát könnyen elkészíthetjük: 1 kg felvágott csalánt vagy nadálytövet tegyük bele 9-10 liter vízbe, takarjuk le és hagyjuk állni 15 napig. Körülbelül 2 naponta keverjük át a főzetet. Ha elkészült, szűrjük le, majd használat előtt tízszeres mennyiségű vízzel hígítva tegyük a növényekre. A két növényt akár keverhetjük is egy főzetben, ebben az esetben viszont elég fél kg csalánt adnunk az 1 kg nadálytőhöz.

Természetes gombaölő szerek

Többek között a fokhagyma, a torma és a snidling rendelkezik nagyszerű gombaölő hatással. Mindhárom növény főzetét ugyanúgy kell elkészíteni, mint a korábban bemutatott természetes rovarirtó szerekét. 150 g felaprított növényt rakjunk 5 liter forrásban lévő vízbe, 30 percen át főzzük, majd szűrjük le. Miután a főzet lehűlt, hígítás nélkül mehet is a növényekre. A tormát például gyümölcsfákra, a snidlinget uborkára, ribizlire, almafára, a fokhagymát pedig gyakorlatilag bármilyen penészes vagy gombás növényre fújhatjuk.

Természetes gyomirtók

A burgonya és a rizs főzővizét nagyszerű gyomirtóként alkalmazhatjuk, a leszűrt levelet egyszerűen a gyomnövényekre kell locsolni, ami szépen lassan kifejti hatását. Ezenkívül talajtakarással is védekezhetünk a gyomok ellen: lennel, csalánnal, fűvel, szárított gyógynövényekkel vagy szalmával fedjük be a talajt, majd 4-5 naponta forgassuk át, frissítsük fel ezt a takaró réteget.

Miért hasznos és hatékony a biológiai növényvédelem?

A biotermesztés ereje abban rejlik, hogy teljesen természetes, a környezetben is megtalálható anyagokat alkalmazunk a növényvédelem során. Ennek köszönhetően egészséges, vegyszermentes és környezetbarát módon állíthatjuk elő a zöldségeket, illetve a gyümölcsöket.

Az bio gazdálkodásnak köszönhetően csökkenthetjük a környezetszennyezést, az ökológiai lábnyomunkat és fenntartható módon termeszthetjük az élelmiszereinket. Ráadásul a bio növények fogyasztása által semmilyen szintetikus kemikália nem kerül a szervezetünkbe.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!