Banner

Az autók felkészítése a téli időszakra – 5 tipp a gondtalan vezetéshez

Nemcsak otthonunkat vagy kertünket, hanem autónkat is fel kell készíteni a hideg időjárásra, hiszen a fagypont közeli hőmérséklet a járműveket is kihívások elé állítja. Ahhoz, hogy télen is hűséges társunk lehessen autónk, van néhány óvintézkedés, amit célszerű még az ősszel megtenni, hogy minimalizáljuk a kockázatokat, és véletlenül se hagyjon cserben minket a jármű!

Motorhűtés télen is

Habár a hűtőfolyadék talán meglepőnek tűnik, de korántsem csak nyári témáról van szó! Az autó motorja időjárástól függetlenül igényli a hűtést, ugyanakkor a hűtőfolyadékkal kapcsolatos problémák javarészt télen kerülnek felszínre – nem véletlenül. Nagy hidegben a hűtőfolyadék megfagyhat, megrepesztheti a hűtőt. De a „kásásodás”, a fagyrögök kialakulása is veszélyes, hiszen az elégtelen keringtetés miatt ugyanúgy túlmelegedhet a motor, mint a kánikulában. Ha még nem szereztél be fagyálló hűtőfolyadékot, akkor okvetlenül gondoskodj róla!

Fagyálló hűtőfolyadék

Mindig legyél menetkész!

Az akkumulátorok sajátosságai közé tartozik, hogy hideg időben csökken a teljesítőképességük. Egy régi, kifáradt akkumulátor például egy hosszú éjszaka során annyira lemerülhet, hogy be se tudjuk indítani az autót. Ezt megelőzve használhatunk erre a célra tervezett akkumulátor töltőt, de a legrosszabb esetre felkészülve mindig tartsunk az autóban indítókábelt, ha véletlenül be kéne bikázni a gépet. Természetesen a legjobb megoldás az, ha régi akkumulátorunkat egyszerűen kicseréljük – a Praktiker kínálatában számos akkumulátor közül választhatunk. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a túltöltésre is figyelni kell, hiszen a rendszeres túltöltés rontja az akkumulátor teljesítőképességét!

A biztonságos úttartáshoz

Többen észrevehették már, hogy az ablaktörlő gumija télen felkeményedik, kevésbé működik hatékonyan – a gumiabroncsokkal ugyanez a helyzet. Természetesen az ilyen helyzetekre kifejlesztett téli gumi felrakása elengedhetetlen, hiszen a nyári gumival nedves, fagyos körülmények között kétszeres féktávot lehet produkálni, ami valljuk be: nem túl biztonságos. Az abroncsok állagát megóvhatjuk úgynevezett gumiápolóval is, ami hátráltatja a felület öregedését, visszaadja az anyag frissességét. Ezzel egyébként ugyanúgy kezelhetjük a gumiszőnyegeket, tömlőket és egyéb gumikból készült kiegészítőket.

Autók felkészítése a télre

A téli gumi és a féktáv összefüggéseiről már beszéltünk, de van még egy további szempont a biztonságos úttartáshoz: a fékek állapota. A csúszós, téli utakon sokszor pár méteren múlnak a dolgok, a lelkiismeretünknek is jobb tehát, ha a téli kocsikázás előtt megtisztítjuk a fékeket. Ehhez ideális eszköz a fék és alkatrésztisztító aeroszol, aminek használatával eltávolíthatjuk a zsírt és egyéb szennyeződéseket, így tehetünk a fékerő egyenletesebb eloszlásáért.

Látásviszonyok a sötétben

A gumik kapcsán már felmerült a „felkeményedés” jelensége: bizony az ablaktörlőket megviseli a fagyos időjárás. Ha már több szezont szolgált az ablaktörlő, akkor célszerű beszerezni egy újat, amivel még a legnagyobb havazásban is biztosítani tudjuk az ideális látásviszonyokat.

Mindezek mellett kapható már fényszóró felújító szett is, amivel szinte újjá tudjuk varázsolni a fényszórókat! A különböző folyadékokkal eltávolíthatjuk a kopásokat és karcolásokat, helyreállíthatjuk a fényszóró áttetszőségét, de a legjobb mégiscsak az, hogy mindössze 30 percre van szükség ehhez!

Üvegkaparó - Praktiker

Indulás előtt érdemes takarítani

Kétségtelen tény, hogy az elmúlt telek nem az órási havazásokról és a könyörtelen fagyokról szóltak, de egy-egy reggelen azért ébredhetünk arra, hogy jó pár centi hó leesett az éjszaka során. Ilyenkor jó, ha kéznél van a hóeltakarításhoz pár eszköz: az ilyen jellegű feladatok nagy triója az üvegkaparó, amivel az ablakra fagyott jeget tudjuk eltávolítani, egy lapáttal vagy autómosó kefével a vastagabb hórétegtől tudunk megszabadulni, valamint ott van a már-már ikonikus szarvasbőr törlőkendő, ezzel az ablaküvegen lecsapódó párát tudjuk csíkmentesen letörölni. Ha mindezekkel – és persze a korábbiakkal is – megvagyunk, akkor már tényleg nincs más hátra: irány az út!

Kapcsoló cikk - Autóponyva: védd meg autód karosszériáját!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!