Banner

A hortenzia gondozása, tápoldat- és tápanyagigénye

Már a hortenzia neve is árulkodik arról, hogy mennyire hálás növényről van szó, ugyanis azt jelenti, hogy “köszönöm, hogy megértesz”. A hortenzia gondozása egyáltalán nem bonyolult, pár fontos szabályra kell csak odafigyelni, de alapvetően nagyon egyszerűen és könnyen nevelhető növény. Kifejezetten ellenálló a betegségekkel szemben, gyönyörű virágot hoz a nyáron és évelő virágként a telet is jól bírja a kertben. Ebben a cikkünkben bemutatjuk a leghasznosabb tudnivalókat a hortenzia gondozása kapcsán, de mielőtt ebbe belevágunk, nézzük meg, hogy milyen különböző típusai léteznek.

Hogyan gondozzuk a hortenziát, hogy rengeteg virágot hozzon?

Milyen hortenzia fajták vannak?

Kerti hortenzia 

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepes méretű évelő növény. Bokros, kerekded forma jellemzi, amelyen gömb alakú színes virágok találhatóak. Általában lila, kék, fehér, világoszöld és rózsaszín színekben pompázik. A kertben leginkább a félárnyékos helyet kedveli, az órákig tartó tűző napot egyáltalán nem bírja. A földjének mindig kicsit nyirkosnak kell lennie. A téli fagyok ellen talajtakarással érdemes védeni a virágot. A tavasz beköszöntével pedig érdemes megmetszeni, hogy még több virágot hozzon a nyár folyamán.

Bugás hortenzia 

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) egy lombhullató cserje, amely kúp alakú, bugás virágokat hoz júliustól szeptemberig. Ez a típus akár 3-4 méter magasra is megnőhet, igen látványos, dús lombozattal rendelkezik. Félárnyékos vagy világos helyeken érzi jól magát. Rendkívül ellenálló növény, nem fogékony a betegségekre, jól tűri a városi klímát és a téli hidegeket is. Tavasszal ezt a fajtát is érdemes visszametszeni az új hajtások érdekében.

Cserjés hortenzia 

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) Észak-Amerikából származó lombhullató cserje, amely kiválóan használható a kertben térelválasztóként vagy szoliter növényként is. Körülbelül 2,5 méter magasra nő meg, óriási fehér virágokat hoz, amelyek egy bizonyos idő elteltével zölddé válnak. Hasonlóan a többi fajtához a félárnyékos helyet és a rendszeres locsolást kedveli, betegségekre nem hajlamos. A tél végén érdemes visszavágni, hogy a következő évben dúsabb virágzatot hozzon.

Kúszó hortenzia

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) ázsiai származású lombhullató növény, amelyből gyönyörű lugas alakítható ki a kertben, de akár a falakra vagy kerítésekre is felfuttathatjuk. Ilyenkor viszont érdemes támasztékkal segíteni a virágot. A dús levélzete mellett nyáron fehér színű virágokat is hoz. A világos és napos helyeket is bírja, de ennél a típusnál is fontos, hogy a földje mindig enyhén nedves legyen. A különféle betegségekkel szemben a kúszó hortenzia is ellenálló. Metszeni nem szükséges, mindössze az elszáradt leveleket és virágokat kell leszedni róla.

Érdeslevelű hortenzia 

Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’) akár nagyobb bokorrá vagy kisebb fává is képes fejlődni, így szoliter növényként tökéletes látványt nyújt a kertben. Fehéres és kékes-lilás ernyőszerű bugavirágzata van, amelyet a pillangók igazán kedvelnek. Világos és félárnyékos helyre ajánlott ültetni, lehetőleg tápanyagdús talajba. A többi fajtához képest az érdeslevelű hortenzia jól tűri a forróságot és a fagyokat is, az átmeneti szárazság nem jelent problémát számára. Ezt a típust metszeni sem kell. Fontos viszont, hogy az érdeslevelű hortenzia időnként bőrirritációt is okozhat, ezért óvatosan kell vele bánni.

Tölgylevelű hortenzia 

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) az USA délkeleti területéről származó cserje, amely akár 3 méter magasra is megnőhet. Látványos fehér és rózsaszínes árnyalatú bugás virágokat hoz. Az árnyékos, félárnyékos helyeket szereti, az erős tűző napot viszont nem kedveli. Az átmeneti szárazságot jól tűri, azonban ez a típus is leginkább a nedves talajban érzi jól magát. Metszeni ezt a fajtát sem szükséges, csak az elszáradt hajtásokat kell levagdosni róla. A kifejlett növények kifejezetten jól viselik a téli fagyokat.

A legfontosabb tudnivalók a hortenzia gondozásáról

A különböző fajták alapján is látszik, hogy a hortenzia egy igen ellenálló növény, épp ezért a gondozása sem túl bonyolult feladat, mindössze néhány alapszabályt kell követni. A hortenzia ültetésekor a legfontosabb, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet és talajt a növény számára. Ha ezt sikerül kivitelezni, akkor biztosan egészséges és szép virágokkal lát majd el bennünket egész nyáron.

A hortenzia ültetése 

A boltokban kapható cserepes hortenzia könnyen kiültethető a kertbe, de akár balkonnövényként is tartható. A kiültetésre az őszi hónapok a legideálisabbak, ugyanis ilyenkor a gyökeresedés még a tél beállta előtt megtörténik, tavasszal pedig erős és szép virágokat hoz majd. Ha úgy alakul, akkor tavasszal is kiültethető a hortenzia, azonban ilyenkor a gyökerek nem fejlődnek olyan erőteljesen.

A kiültetéskor érdemes a meglévő cserép méreténél kicsit nagyobb gödröt ásni a virágnak. A gödörbe a növény behelyezése előtt trágyát vagy tápoldatot kell tenni, ezzel biztosítható, hogy elegendő tápanyaghoz jusson a virág. Ha esetleg a gyökerek egymáshoz vannak tapadva, akkor érdemes kicsit meglazítani őket, így a gyökeresedés könnyebben fog végbemenni a talajban. Az ültetéskor ügyelni kell arra, hogy a hortenzia koronája a földhöz képest ne legyen túl magasan, ugyanis a virág ilyenkor kiszáradhat. Az ültetés végén alaposan öntözzük meg a növényt.

A hortenzia félárnyékos helyen érzi jól magát, ahol az erős napsugarak nem érik. Olyan helyre érdemes ültetni a kertben, ahol szórt fény jellemző, illetve általában a reggeli vagy a késő délutáni órákban éri a nap. A tápanyagban gazdag, mészmentes, savanyú talajt kedveli, amely jó vízáteresztő képességű.

A hortenzia vízigénye 

A hortenzia öntözésére nagy figyelmet kell fordítani, ugyanis nagy vízigényű növény, amely a folyamatosan nyirkos földet szereti. A hőségben naponta akár 2-3 alkalommal is lehet öntözni, alapvetően a reggeli és az esti órákban érdemes locsolni. Fontos azonban, hogy nem szabad túlöntözni, a víz nem állhat a virág alatt. A téli hónapokban a kerti hortenzia nem igényli a locsolást.

A lágyabb vizet kedveli, ezért kifejezetten érdemes esővízzel locsolni. A hortenzia hamar jelzi, ha vízre van szüksége: a növény levelei ilyenkor elkezdenek lekonyulni, petyhüdtté, barnává válnak. Szerencsére egy alapos locsolás után könnyen és gyorsan regenerálódik.

A hortenzia tápanyagigénye 

A hortenziának tápanyagdús talajra van szüksége, ezért kéthetente érdemes tápoldattal, illetve műtrágyával, komposzttal megtámogatni. Ügyelni kell azonban, hogy a tápanyag-utánpótlást ne vigyük túlzásba, ugyanis túl sok tápoldat vagy műtrágya használatakor a levelek megnagyobbodnak, a virágok pedig satnyává válnak. Léteznek kifejezetten hortenziák számára készített tápoldatok és műtrágyák, ezekkel érdemes támogatni a hortenzia tápanyagigényét.

A hortenzia metszése 

A hortenziát időközönként metszeni is kell, hogy segítsük a fejlődését. A metszéssel a bokrosodást, a virágzást és az új hajtások növekedését támogathatjuk, emellett könnyen alakíthatjuk a bokrok formáját is. A metszést érdemes tavaszra, a rügyfakadás előttre időzíteni, ilyenkor a gyenge, elszáradt, öregebb részeket kell eltávolítani. A rendszeres metszéssel könnyen biztosíthatjuk, hogy egészséges, szépen virágzó növény pompázzon a kertben a nyár folyamán.

A hortenzia szaporítása 

A hortenzia szaporítása nyár elején dugványozással történik, magról nem is nagyon szaporítható a növény. Körülbelül 15 centiméter hosszúságú, virág nélküli hajtásokat tápanyagdús, laza szerkezetű talajba kell ültetni, majd alaposan megöntözni őket. A hajtásokat fóliával vagy zacskóval érdemes befedni, ezzel magasabb páratartalom biztosítható a dugványok számára, így a gyökeresedés folyamata könnyebben megtörténik. Fontos, hogy minden nap szellőztessük a dugványokat.

Gyakori kérdések hortenziával kapcsolatban 

Mik a hortenzia leggyakoribb betegségei, kártevői? 

A hortenziák igen ellenálló és strapabíró növények, ezért a betegségekkel és a kártevőkkel szemben is felveszik a harcot. A leggyakrabban a rügypenészesedés, a rügyhervadás és a rozsdagomba jelenik meg náluk, azonban ezek a tavaszi metszéssel egyszerűen megelőzhetőek. A kártevők közül leginkább a levéltetvek, a tripszek, az üvegházi molylepkék és a takácsatkák jelentenek veszélyt a hortenziákra. Szerencsére a fertőzött levelek eltávolításával és egy alapos zuhannyal a legtöbb esetben megoldható a kártevő probléma.

Tényleg mérgező a hortenzia? 

Igen, a hortenzia egy kifejezetten mérgező virág, de csak akkor, ha elfogyasztjuk a levelét vagy a virágát. Lenyelve emberre és állatokra egyaránt veszélyes lehet, ugyanis cianogén glikozidokat tartalmaz, amely hányást, hasmenést, nehéz légzést, oxigénhiányt és kimerültséget okozhat. Nagy mennyiség elfogyasztásakor pedig akár szív- és légzési elégtelenség is bekövetkezhet, ezért amennyiben az állat vagy esetleg a gyermek véletlenül evett a növényből, mindenképp vigyük orvoshoz!

Miért nem virágzik a hortenzia? 

A hortenzia a félárnyékos területeket és tápanyagban gazdag földet kedveli. Ha ezt nem tudjuk biztosítani számára, akkor előfordulhat, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon gyengén virágzik a növény. Teljes árnyékban vagy tűző napon szinte biztos, hogy jelentősen kevesebb virágot fog hozni.

Miért sárga a hortenzia levele? 

A hortenzia leveleinek sárgulása elsősorban a vashiányt jelzi, emellett utalhat arra is, hogy a talaj nem megfelelő pH-értékű. A hortenziának savanyú, alacsony (4-5) pH-értékű virágföldre van szüksége az egészséges fejlődéshez. Sárgulás esetén a talaj tápanyag-utánpótlását segíthetjük különböző tápoldatokkal és műtrágyával, például alumínium-szulfáttal, vasoldattal, fenyőkéreggel vagy bármilyen savas hatású szerves anyaggal támogatható a növény.

Mitől lesz kék virága a hortenziának? 

A hortenzia virágának a színe a talaj kémhatásától függ: ha elég savas a föld, akkor a hortenzia virágai kék színekben pompáznak. Amennyiben a föld pH-értéke 5,5 alatti, akkor a rózsaszín árnyalatú virágok egyszerűen kékké változnak. A boltokban kaphatóak különböző pH-érték-csökkentő szerek, amelyekkel könnyen befolyásolhatjuk a talaj összhatását. Alumínium-szulfáttal vagy timsóoldattal kevert öntözővíz is gyönyörű kékre színezi a virágokat, de az alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágya is hasonló eredményeket hoz. Persze házi módszerekkel is lehet próbálkozni: ültetéskor kávézaccal, fenyőlevelekkel vagy komposztált tölgyfalvelekkel kell keverni a virágföldet. A virág színének megváltoztatása több hétbe vagy hónapba is telhet, ezért türelmet és kitartást igényel.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!