Banner

Lépésről lépésre: kerti út téglából

Kerti út téglából? Mi sem egyszerűbb! Kreatív megoldásokat mutatunk, melyben akár bontott téglából vagy újonnan vásárolt téglából is gyönyörű, praktikus kerti járdát varázsolhatunk kertünkbe!

Kertes házban élő olvasóinknak nem kell elmondanunk, hogy a kert az otthonunk dísze, kis figyelemmel és törődéssel pedig igazán pompás látvánnyal tudjuk fogadni a hozzánk érkezőnket. Itt ne csak a szép dísznövényekre, fákra, gondozott gyepre gondoljunk. Az udvarunkat olyan elemekkel is feldobhatjuk, mint például egy impozáns kerti út, egy szépen megtervezett és kidolgozott járda. 

kerti út bontott téglából

Bontott téglával is csodát művelhetünk

Mivel a kerti út elsődleges funkciója nem a kocsibeállás, nehezebb áru szállítása, így kialakításánál jobban előtérbe kerülhetnek az esztétikai szempontok. A felhasznált alapanyagokat tekintve ez azt jelenti, hogy megépíthetjük akár bontott téglákkal is, nem csak feltétlenül újonnan vásárolt anyagokkal. Ez egyrészt költséghatékony megoldás, másrészt igen stílusos hatást tudunk elérni néhány hangulatos, agyagszínű darabbal. Az egyes tégladarabok eltérő színárnyalata, mérete és formája miatt végtelen variációs lehetőségünk van az alkotásra. Ebben a tevékenységben igazán kiélhetjük a kreativitásunkat!

Mintás téglaút

A kerti járda kialakítása igen egyszerű, akár egy nap alatt el lehet készíteni, ha van hozzá elég munkakedvünk és lelkesedésünk. Mivel nem kell komolyabb alapozás, ezért elég csak 20-30 cm mélyen kiásni az útvonalat a talajból. A föld alatt futó csővezeték-hálózat helyéről még az ásás előtt tájékozódjunk! Gondosan zsaluzzuk körbe a járda széleit, rakjunk le alapként zúzott kőréteget vagy sódert. Készítsük elő a szükséges habarcsanyagot! Helyezzünk egy-egy szegélyező téglasort a téglák futóoldalával lefektetve a zsalukeret mellé, majd a többi téglát ezekhez illesztve rakjuk le a habarcsba.

Az igazán szép kerti út elkészítésének a titka a megfelelően megtervezett és kivitelezett mintázat. A friss, zöld színű kertben egy vörös, művészien lerakott téglajárda igen kontrasztos és figyelemfelkeltő. Ennek elkészítéséhez kisebb tervet kell készítenünk. Nagyon divatosak az úgynevezett kosárfonó mintázatok, ahol a hosszabbik oldalukra fektetett téglák hármasával vannak egymáshoz illesztve, majd elfordítva. De természetesen használhatunk régiesebb, akár bonyolultabb kompozíciókat is! Legyen bátorságunk kísérletezni egyedi, saját ötletekkel is, elvégre a saját kertünket díszítjük, a saját ízlésünk szerint! Mindenesetre hasznos egy kisebb járdarészen kipróbálni, hogy az út szélességétől és a téglák nagyságától függően melyik mintázat elkészítése megvalósítható.

kerti út téglából

Az újonnan vásárolt tégla előnyei

Az újonnan vásárolt tégla azért praktikus járdakészítésnél, mert értelemszerűen hosszabb az élettartama, mint a régebbi, bontott tégláké. Az összhatást tekintve más lesz a járda hangulata is. A beszerzése könnyebben megy, nem kell válogatni az egymáshoz illő téglákat, így gyorsabban elkészülünk az út építésével. További előnye, hogy hasonlóan szép látványt lehet elérni vele, mint ha eredeti térköveket rakatnánk le szakemberrel, de mégis sokkal olcsóbban kijövünk.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!