Banner

Ágyásszegély, fűszegély: segítünk választani!

Ha azt a szót halljuk, hogy ágyásszegély, valószínűleg mindenkinek ugyanaz a termék ugrik be: csiszolt fenyőből készült, felgöngyölt formában kapható, egymáshoz drótozott fadarabok. Nem véletlenül népszerű, hiszen olcsó, mutatós, szinte bármilyen stílusú kerthez passzol. De ne felejtsük, hogy van élet a fenyőfából készült ágyásszegélyeken túl – mutatjuk is a kedvenceinket!

Kerti ágyásszegély

A kerti ágyásszegélyt alapvetően a virágos, veteményes kertek vagy a kerti utak pázsittól való elválasztására használják. A gyep és a kert többi része – a burkolatok, veteményesek, ágyások – közötti kapcsolatot a fűszegély hidalja át, aminek ápolása a legtöbb kerttulajdonosnak nem kis fejtörést okoz, míg ugyanis egy átlagos pázsitot egy órán belül lenyír az ember, a fűszegély rendben tartása ennél jóval tovább tart. Az ágyásszegélyt fűnyíróval megközelíteni nem mindig lehet – a gyepszellőztető és egyéb eszközökről nem is beszélve –, így a kerítés tövében megbújó hosszú fűszálakat, gazokat vagy metszőollóval, vagy fűkaszával távolítja el az ember – pedig ha valaki okos fűszegélyt épít, törődnie sem kellene vele.

fűszegéy

Fa ágyásszegély és a romantikus hangulatú virágoskertek

Nem csak a kőből készült ágyásszegély tud megkapóan természetes, romantikus hangulatot kelteni. A legelterjedtebb és egyik legdekoratívabb ágyásszegély fából készül, ami kimondottan hangulatosan illeszkedik a kert zöldjéhez. Ez a típus bár esztétikus, sok munkát ró a kerttulajdonosokra, hiszen ha nem ápolják rendszeresen, két-három éven belül korhadásnak indul, függőleges volta miatt pedig megmarad a gyepszegély ápolására fordított fáradtságos munka. Aki ennek ellenére ragaszkodik a fához, válasszon drágább, de keményebb fából (pl. tölgy) készült típust, és évente kenje át vastagon lazúrral, vagy nyúljon masszívabb megoldáshoz, például fagerendához, amiből vízszintes gyepszegélyt is ki lehet alakítani. Hátránya, hogy íves megoldásokat nem lehet kihozni belőle.

Műanyag fűszegély a díszgyepek dísze 

A műanyag ágyásszegély bár ellenállóbb, mint a fa, a gyenge minőségűt hamar kikezdi a napfény és a szegélynyíró, ráadásul lerakása szaktudást igényel. A minőségi műanyag fűszegély azonban már UV-biztos, könnyűszerrel beépíthető, több méretben kapható, és néhány fajta újrahasznosított műanyagból készül.
 

Beton ágyásszegély a modern és minimalista kertek kelléke

kerti szegély

Aki egyszerre dekoratív, ellenálló és vízszintes kertszegélyben gondolkodik, masszívabb alapanyaghoz nyúl. A térkő például egyre elterjedtebb megoldás, ez azonban szakszerű betonalap nélkül mit sem ér. Ez a választás kényelmes megoldást biztosít, hiszen a térköveken a fűnyíró kerekei könnyedén elgurulnak, és a gyepszegéllyel sem kell foglalkoznunk. A beton térkő nélkül is kiváló választás lehet, a betonágyba vagy kavicsos alapba fektetett beton ágyásszegély szintén kiiktatja a fűszegély gondozásának mozzanatát. 

További ágyásszegély alternatívák

Kőből

Nem azt mondjuk, hogy érdemes lenne hazahordani a Duna-part köveit, de a természetes hatású köveknél talán nincsen szebb megoldás. A dekorációs célokra felhasználható kövek már könnyen beszerezhetőek, nem utolsósorban pedig időtállóak. Nem kell félni a korhadástól, állagvesztéstől – egyszerű, de nagyszerű.

Ágyásszegély kőből

Téglából

A tégla is egy klasszikus megoldás, ugyanakkor sokkal több van benne, mint azt elsőre gondolnánk. A variációs lehetőségek száma szinte végtelen: rusztikus darabokból hullámvonalak, vadiújból szimmetrikusan, lépcsőzetes, földbe süllyesztett vagy éppen több lépcsőfokú – csak a kreativitás szab határt.

Ágyásszegély téglából

Fából

Nem csak a kőből készült ágyásszegély tud megkapóan természetes, romantikus hangulatot kelteni. Bármilyen olyan faanyag is ugyanezt a hatást éri el, ami kevéssé lett csak feldolgozva. Igaz, valamilyen felületi kezelést nem árt elvégeznünk, hiszen enélkül hamar megkopik szépségük.

Ágyásszegély fából

Világítással

Bármilyen ágyásszegély mellett is tesszük le a voksunkat, egy kültéri ledsorral garantáltan fel tudjuk dobni az összképet. Természetesen ehhez elegendő világításról és áramforrásról is gondoskodnunk kell, de egy éjszakába nyúló sütögetést felejthetetlenné fog tenni.

Újrahasznosítva

Az ágyásszegély a kísérletezés terepe: ha nincs kedvünk nagy megfejtésekhez, akkor csak nézzünk körül – mi van kéznél? Megmaradt a kocsibehajtóból egy adag térkő? Találtunk a födémcseréből visszamaradt cserepeket? A műhelyben rengeteg nyesedékfa van? Mindegyik alkalmas lehet ágyásszegélynek!

Egyenesen a polcról

Természetesen a Praktiker kínálatában is vannak előre elkészített ágyásszegélyek, nem is csak egyféle: szürke szegélykő rusztikus vagy minimalista stílusban, de kopottas hatású fából készült kivitel is megtalálható.

Tudtad, hogy a Praktikerben számtalan fűszegély és ágyásszegély között válogathatsz? Fedezd fel a kínálatot!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!