Banner

Márciusi teendő a kertben: palántázás, ültetés, metszés és füvesítés

A március beköszöntével megszaporodnak a kertben elvégzendő feladatok, így egyre több időt tölthetünk a friss levegőn és élvezhetjük a tavasz első gyengéd napsugarait is a munka közben. A legfontosabb teendőket szedtük össze, amelyeket ebben a hónapban érdemes elvégeznünk a kertünk beindításához és a telelő növényeink megfelelő fejlődéséhez.

Metszés

A március a koronaritkítás ideje, amikor az egymást kitakaró, sűrűn növő ágakat kell tőből kimetszenünk. Így biztosíthatjuk, hogy egyenletes mennyiségű napfény juthasson a fa minden részére, amely majd ízletes gyümölcsökkel hálálja meg a fáradozásunkat.

Persze ehhez megfelelő metszőollóra és a metszést segítő egyéb eszközökre lesz szükségünk. A nagyáruházakban kapható jó minőségű kerti szerszámoknak hála, egy jó metszőolló évtizedekig képes elkísérni minket, és kíméletlenül vágni a gallyakat és ágakat.

metszés

Amikor már biztosak vagyunk abban, hogy a hónapban nem lesznek igazán hideg napok, akkor a rózsákat, a hortenziát és a szőlőt is nyugodtan megmetszhetjük. Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, ha az időjárás-előrejelző oldalakat hosszasan böngésszük, ahol ma már sokkal nagyobb pontossággal tudják akár 15 napra előre is megmondani, hogy milyen lesz az időjárás a lakóhelyünk, kertünk térségében.

Lemosópermetezés

A legfontosabb feladatunk a metszés után a tavaszi lemosópermetezés. Az időzítése nagy figyelmet igényel, hiszen pontosan a rügypattanáskor kell elvégeznünk ezt a feladatot. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha meglátjuk duzzadni a virágok bimbóit, azonnal nekiláthatunk a permetezésnek. Nagyon fontos momentum ez, amely az egész évi gyönyörűen virágozó kertünket fogja megalapozni, hiszen ilyenkor talán a legvédtelenebbek a bimbók és a rügyek a kártevőkkel és a fertőzésekkel szemben.

A permetezést a legáltalánosabban a kereskedelmi forgalomban könnyen megvásárolható, 1%-os töménységű kénnel vegyes bordói lével érdemes megejtenünk. Ezt a permetlevet nyugodtan permetezhetjük minden lombhullató növényre és az összes fából készült tárgyra, amely a kertünkben van. Nagy előnye, hogy emberre, állatra és a növényekre teljesen ártalmatlan, azonban az összes gombás megbetegedést képes lesz megelőzni.

Ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különbözőféle levéltetvek, ezért mindenképpen ajánljuk a megelőző permetezést az erre speciálisan kifejlesztett, szívó kártevők elleni vegyszerrel.

Zöldségfélék ültetése

Azokat a zöldségeinket, amelyek az átmeneti lehűlést jobban bírják, minden kockázat nélkül kiültethetjük március második felében. Idetartozik

 • a sárgarépa,
 • a pasztinák,
 • a zöldborsó
 • és a petrezselyem.

E mellett a hagymaféléket is kiültethetjük, a dughagymát, a fokhagymát és a vöröshagymagerezdeket.

Amikor már biztosan nem várható fagy, akkor ültethető

 • a patisszon,
 • a paprika,
 • a cukkini,
 • a dinnye
 • és az uborka is.

Azért az éjszakai fagyok esélyét alaposan vizsgáljuk meg, mert ha elhamarkodottan döntünk, garantált lesz a kudarc.

Palántázás - Mit ültethetünk márciusban?

Vannak növények, amelyeket nem vetünk a végleges helyükre, hanem előbb egy melegebb helyen lehetőséget adunk nekik, hogy kikeljenek és palántává váljanak. 

A sikeres palántázás nagy odafigyelést kínál, fontos a speciális palántázó föld, a megfelelő hőmérséklet vagy éppen a jó időben történő locsolás. A palántázás helyes menetét korábbi cikkünkben is megmutattuk. 

A szabadföldi vetés mellett tehát elkezdhetjük szaporítóládába, vagy egyenként kis edényekbe - akár tejfölös pohárba - ültetni a magokat, amelyekből palántát nevelünk. A sűrűn növő kis növénykéket tűzdeljük - ritkítjuk - hogy ne nőjenek egymásra, időről időre nagyobb helyre, cserépbe is átültethetjük, végül kikerülnek a szabadba. 

Márciusban az alábbi növények előnevelését érdemes elkezdeni, ezeket tudjuk - többek közt - elvetni:

 • brokkoli,
 • cékla,
 • cikória,
 • padlizsán,
 • paprika,
 • paradicsom,
 • uborka,
 • zeller,
 • karfiol.

Balkonnövények, dézsás- és cserepes növények átültetése

 

A március, április arra is alkalmas, hogy átültessük dézsás növényeinket, amelyek erre rászorulnak. Erre pár évente érdemes sort keríteni, amikor gyökérzettükkel kinövik meglevő tartóedényüket. 

A dézsás illetve cserepes növények jellemzően azok, amelyek tavasztól őszig kint vannak a kertben, de télre be kell őket tennünk egy melegebb, fagymentes helységbe. Ezért költöztethetőnek kell lenniük, nem ültethetőek ki. A citrusfáktól az érzékenyebb fűszernövényekig és rózsákig terjed ezeknek a növényeknek a köre. 

A dézsás növények átültetésének menete kiderül korábbi cikkünkből. 

Balkonnövények ültetése, gondozása 

Tavasszal, a fagyok elmúltával kertészkedhetünk a balkonon, erkélyen, teraszon is, a balkonnövények között. 

A virágládák beültetésekor a pozsgások, futónövények és egyes egynyáriak azok, amelyekre elsődlegesen gondoljunk, mert a ládákat általában tűzi a nap és bírniuk kell a szárazságot. 

Ideálisak a napimádó fűszernövények, amelyek termésének a család  is örülni fog étkezésekkor. 

 • Menta: magában érdemes ültetni, mindenkit elszorít
 • Bazsalikom: nap kedvelő, de nagy a vízigénye, külön ültetendő
 • Oregánó: sziklarepedésekben nő eredetileg, kevés vízzel is remekül elvan 
 • Zsálya, rozmaring: jolly jokerek a balkonládában

Az ültetés helyes módjáról és sok más tudnivalóról - például a balkonládában való mulcsolásról - beszél McMenemy Márk a Praktiker videójában:

Gyepszellőztetés

A tavaszi szezonban, ahogy egyre melegebb van, az első gyepszellőztetés ideje is eljön.Tél végén a talajt az ősz óta ott maradt fű- és más növényi maradványok fedik le, most ezt a réteget távolítjuk el. A talaj fellélegezhet, ha a kézi vagy motoros gyepszellőztető géppel, vagy - kis kert esetén - gereblyével elvégezzük ezt a műveletet.

Láthatjuk, ahogy melegszik az idő, egyre több lesz a tennivalónk a kertünkben, de egy vérbeli hobbikertész számára ezek a feladatok a korán sötétedő és hideg téli napok után csak örömet jelentenek.

palánta

Szobanövényekkel kapcsolatos tennivalók

A még a lakásunkban bent telelő növényeinket heti rendszerességgel forgassuk el egy-egy negyed fordulattal, így nem fognak egy irányba elhajolni és nem fognak deformálódni sem az ugyanolyan irányból érkező fény miatt. Itt az ideje, hogy a leveleket megtisztítsuk a hosszú hónapok alatt leülepedett portól, így minimális nedvességhez is jutnak a növények, amiért nagyon hálásak lesznek.

A növények virágedényeit is vizsgáljuk meg, hogy főleg a műanyagból készült edények nem öregedtek-e el az évek alatt. Ebben az esetben széles kínálattal várnak minket a nagyáruházak polcai, amelyek felkészülten várják már márciusban is a kertek szerelmeseit.

Láthatjuk, ahogy melegszik az idő, egyre több lesz a tennivalónk a kertünkben, de egy vérbeli hobbikertész számára ezek a feladatok a téli hosszú, sötét és hideg nappalok után a mennyország kapuját képesek megnyitni.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!