Banner

Így grillezz az erkélyen!

A legtöbben rajongunk a tábortűzért, ami akkor az igazi, ha a családunkkal, barátainkkal ülhetjük körbe, és együtt élvezzük a nyársra szúrt ételeket. Aki szerencsés, tágas kertben vagy épp tóparton élheti ezt át, de annak sem kell lemondani az élményről, akiknek „csak” egy terasz jutott. Szerencsére számtalan megoldás létezik, amellyel akár egy kisméretű erkélyen is biztonsággal megsüthetők a finom falatok.

Elektromos grillsütők

Gyorsan beüzemelhető, széles választékban megvásárolható fajtája ez a grillezésnek. A hagyományos izzószálak fölött vasrácson süthető verziótól a kerámialapos, időzíthető és hőfokvezérelt csodaszerkezetig itthon bármi beszerezhető.

Előnyei: Kis helyen elfér, könnyen szállítható, pontosan szabályozható és olcsón üzemeltethető. Nem igényel állandó figyelmet és az időjárás sem tud megviccelni minket, ha leszakad az ég. Az elektromos grill gyorsan melegszik, nem kell várni, hogy leégjen a faszén, és parázs felett piruljanak a vágyott falatok. Ami mellett pedig nagyon nehéz elmenni, hogy környezetkímélő.

Hátrányai: Az elektromos grillen készült húsok íze egyáltalán nem hasonlít a faszénen sütött, aranybarnára sült falatokhoz. A húsok lassabban sülnek meg, valamint elveszítjük a tűzgyújtással járó élménysort is. Konnektorokhoz és hosszabbítókhoz vagyunk kötve, szemerkélő esőben is javallott tető alá vinni a készüléket.

Gázüzemű grillsütők

A minőségi készülékek a fejlett technika bevonásával készülnek. A különböző hőmérők, nyomásszabályzók és lángterelő megoldások miatt egyenletesen hevül a teljes sütőfelület. Egy jól megválasztott gázüzemű grillsütő esetén a kész ételek minőségén érezhető az eszköz létrehozásakor beleadott mérnöki precizitás.

Előnyei: Gyorsan beüzemelhető, precízen szabályozható, környezetkímélő és olcsó választás lehet. Nem igényel nagy szakértelmet az üzemeltetése, és egyenletes hőfokon tartja a sütőfelületet a jól elosztott láng. Kiváló ízű és minőségű ételeket készíthetünk a gázgrillen időjárástól függetlenül, mert fedett helyen is működtethető.

Hátrányai: Nagyobb helyet igényel a PB-palack miatt, nehezebben szállítható és általában drága választás. Hasonlóan az elektromos üzemű készülékekhez, itt is elmarad a tábortűzélmény.

Faszenes grillsütők

A nagy tábortüzes, tóparti grillezéshez tagadhatatlanul a faszenes grillsütők állnak a legközelebb.

Előnyei: Olcsó, kis méretéből adódóan jól szállítható, a téli hónapokban pedig jól raktározható választás a faszenes grillsütő. A faszén jól elosztható a sütőfelület alatt, így egyenletes hőmérsékleten pirulhatnak az enyhén füstös ízű falatok. A sütés után a sötétben még sokáig élvezhetjük a parázs adta hangulatot.

Hátrányai: Mindent elronthat egy hirtelen jött szél vagy eső, ilyenkor pedig vagy elővesszük az elektromos vagy gázüzemű testvérét a faszenes grillsütőnek, vagy feladjuk a kinti sütögetés gondolatát és beköltözünk a jó öreg tűzhely mellé

Begyújtása időigényes, a sütőt magára hagyni pedig nem ajánlott, nem lehet otthagyni a lángoló faszenet pár percre sem, valamint semmilyen segítségünk nincsen sem a hőfok, sem a sütés idejének jelzésében.

Kreatív megoldások

Vásárolhatunk kisméretű fémvödröt, amelyben a teljes szett megtalálható szénnel, gyújtófolyadékkal, ráccsal és grillcsipesszel együtt. Ezzel egy kétszemélyes grillparti egy fél négyzetméteres erkélyen is megvalósítható.

Ezenkívül balkonláda helyére felakasztható fémkivitelű grill is beszerezhető, de csak óvatosan, mert a hatodikon kirakott ládából egy szempillantás alatt kifújja a szenet a szél, forgatásnál pedig a kertben landolhat az áhított falat.

A boronatárcsa is tökéletes választás lehet, amely általában kétszintű, kör alakú vaslapból és lábból áll, így az alsó szinten tüzet rakhatunk, a felsőn pedig mehet a sütés.

A kerttel rendelkezők részére tökéletes megoldás lehet a 200 literes vashordó elfektetve és lábakra állítva. Csak az oldalára kell egy negyednyi ablakot vágni és máris bekerülhet a grillrács.

Ha a látvány nem fontos, akkor jöhet a jó öreg talicska.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!