Banner

Szén, fa vagy brikett: melyik a legjobb grill tüzelőanyag?

Mitől is lesznek igazán finomak a grill ételek? A kulcs a megfelelő a tüzelőanyagban rejlik! Ebben a cikkben megnézzük, hogy mikor, melyik a legjobb grill tüzelő: sorra vesszük a faszén, a brikett és a tűzifa előnyeit és hátrányait!

grill tüzelő

Grillezés faszénnel

A grillezéshez alkalmas faszenet minőségi keményfából állítják elő: legtöbbször bükkből vagy tölgyből készítik.

Könnyen begyújtható

A faszén a magas hatásfokú, megfizethető és könnyen használható tüzelők közé sorolható. A használata igen kényelmes, ugyanis nagyon gyorsan, rövid idő alatt begyújtható, így nem kell sokat várni arra, hogy a grillezéshez szükséges parázs kialakuljon. Gyakorlatilag fél óra után már kezdhetjük is a hússzeletek vagy a zöldségek grillezését. Különböző begyújtók segítségével pedig még jobban gyorsíthatjuk ezt a folyamatot.

A sok időt igénylő ételeknél többször után kell tölteni

A faszén bár az olcsóbb tüzelőanyagok közé tartozik, átlagosan többet kell belőle használni, ezért végeredményben akár drágábbra is kijöhet. Elég könnyen leég, ezért a hosszabb időt igénylő ételekhez nem ideális, hisz állandóan figyelni és pótolni kell a sütés során a faszenet. Érdemes tudni, hogy minél nagyobbak a faszénkockák, annál hosszabb ideig égnek.

A zsákban található széndaraboknak legtöbbször szabálytalan az alakja, emiatt nem mindig könnyű egyenletesen elteríteni a grillen, illetve a sütés során nehezebb fenntartani ugyanazt a hőmérsékletet.

Magas hőmérsékletet biztosít

Ennek ellenére a faszénnel igen magas grillezési hőmérsékleten süthetünk, ráadásul szinte láng nélkül ég. Kevesebb füstöt, kormot és hamut termel, és nem tartalmaz különféle adalékanyagokat.

A faszenes grillek tökéletes megoldást nyújtanak, ha egyszerre szeretnénk különböző ételeket grillezni. Ráadásul, ha faszén felett sütjük a grillhúsokat vagy a zöldségeket, akkor nagyon finom, egyedi füstös ízt biztosíthatunk az ételeknek. Az igazi BBQ sütésekhez a legjobb grill tüzelőanyag!

Grillezés grill brikettel

A brikettet különféle nyersanyagok keverékéből készítik: az alapját a tőzeg, a faszén és a fűrészpor adja. Kötőanyagként pedig kukoricalisztet, burgonyakeményítőt, gyantát vagy ragasztót használnak. Ezeket az elemeket nagy nyomáson összepréselik, így alakítják ki a brikett kockákat.

Akár 4 órán át is grillezhetünk vele

A brikett a legjobb grill tüzelő, ha valóban olcsó és hatékony tüzelőanyagot keresünk a sütögetéshez. Hosszabb az égési ideje, mint a faszénnek, így több ideig képes fenntartani ugyanazt a hőmérsékletet, akár 4 órán át is használható - a hosszú időt igénylő ételekhez tökéletes. A hosszú égési idő miatt nem kell újra és újra utántölteni a grillsütőt brikettel, így elég belőle kevesebbet is használni.

Rendkívül könnyen begyullad és egyáltalán nem kormol. A brikett kockák szabályosan kialakítottak, ugyanakkora méretűek, így egyenletesen eloszlathatóak, könnyebb ugyanazt a hőréteget elérni velük.

Csak kukorica- vagy burgonyakeményítős brikettet használjunk

Sajnos sok kétes minőségű terméket gyártanak, ezért nagyon alapos odafigyelést igényel a megfelelő brikett kiválasztása. A nagyon olcsó termékek sokszor vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten károsak az egészségre, ugyanis a grillezés során az ételekbe is belekerülhetnek. Ha brikettet vásárolunk, akkor csak olyat válasszunk, amelynél a kötőanyag kókusz héj, kukorica- vagy burgonyakeményítő.

Grillezés tűzifával

A tűzifa a legjobb grill tüzelőanyag, ha természetes alapanyaggal szeretnénk dolgozni. Gyakorlatilag a tűzifa száz százalékosan adalékmentes, ezért biztosan nem kell amiatt nyugtalankodni, hogy a gyártáskor valamilyen mérgező anyaggal kezelték - maximum a fa természetéből fakadóan tartalmazhat az ember számára káros anyagot.

Igazán karakteres ízt biztosít az ételeknek

A tűzifa kiváló hőt biztosít a grillezéshez, amit hosszú ideig is képes fenntartani. A keményfákból tökéletes parázs lesz, így a használatuk során nem kell aggódni a folyamatos pótlás és hőingadozás miatt.

A tűzifa típusa jelentősen befolyásolja az étel ízét is: egy viszont biztos, rendkívül karakteres, füstös aromával látja el a grillezett ételeket. Tehát a fával való grillezés során figyelni kell, hogy pontosan milyen fát használunk: a zöldségekhez például az olívafa, a különböző húsokhoz és halakhoz pedig a diófa, hársfa, tölgyfa kitűnő választás.

Nem mindegy, milyen fafajtát használunk!

Bizonyos fafajták rendkívül károsak lehetnek az ételekre nézve. A tűlevelűeket, a kőrist és a nyárfát soha nem szabad grillezéshez használni, mert az égés során mérgező anyagokat bocsátanak ki. Figyelni kell arra is, hogy csak és kizárólag feldolgozatlan fát szabad használni, a lakkozott vagy festett fát sosem szabad a grill tüzére tenni!

Csak száraz tűzifával érdemes grillezni, mivel a nedves fa sokkal rosszabb hatásfokú, ilyenkor sokkal többre van szükség belőle. A tűzifa ellen szól még a többi tüzelőanyaggal szemben, hogy nehezebb tárolni, ugyanis jóval több helyet igényel.

Összegzés

Természetesen a hatékonyság érdekében a különböző tüzelőanyagokat akár keverhetjük is egymással: például a faszénnel gyorsan beizzíthatjuk a tüzet, majd a brikettel hosszú időn keresztül fenntarthatjuk azt. De ha nem szeretnénk bajlódni a tüzelőanyaggal, akkor akár gáz grillsütőt is vásárolhatunk!

Bármilyen tüzelőt is használunk a grillezéshez, mindig csakis olyat vegyünk, amelyik tanúsítvánnyal rendelkezik, így biztosak lehetünk abban, hogy a grillezett ételek semmilyen káros anyagot nem vesznek át a sütés közben!

Faszén Brikett Tűüzifa
Hatásfok magas magas közepes (fa típusától függ)
Méret kis helyen elfér kis helyen elfér nagy a helyigénye
Begyújtás rövid idő alatt begyújthatjó könnyen begyújthatjó hosszabb idő kell a begyújtáshoz
Égési idő könnyen és gyorsan leég hosszú ideig ég hosszú ideig ég
Tárolás nem igényel speciális tárolást nem igényel speciális tárolást száraz, jól szellőző helyen kell tárolni
Ár közepes olcsó drága
Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!