Mitől is lesznek igazán finomak a grill ételek? A kulcs a megfelelő a tüzelőanyagban rejlik! Ebben a cikkben megnézzük, hogy mikor, melyik a legjobb grill tüzelő: sorra vesszük a faszén, a brikett és a tűzifa előnyeit és hátrányait!
A grillezéshez alkalmas faszenet minőségi keményfából állítják elő: legtöbbször bükkből vagy tölgyből készítik.
A faszén a magas hatásfokú, megfizethető és könnyen használható tüzelők közé sorolható. A használata igen kényelmes, ugyanis nagyon gyorsan, rövid idő alatt begyújtható, így nem kell sokat várni arra, hogy a grillezéshez szükséges parázs kialakuljon. Gyakorlatilag fél óra után már kezdhetjük is a hússzeletek vagy a zöldségek grillezését. Különböző begyújtók segítségével pedig még jobban gyorsíthatjuk ezt a folyamatot.
A faszén bár az olcsóbb tüzelőanyagok közé tartozik, átlagosan többet kell belőle használni, ezért végeredményben akár drágábbra is kijöhet. Elég könnyen leég, ezért a hosszabb időt igénylő ételekhez nem ideális, hisz állandóan figyelni és pótolni kell a sütés során a faszenet. Érdemes tudni, hogy minél nagyobbak a faszénkockák, annál hosszabb ideig égnek.
A zsákban található széndaraboknak legtöbbször szabálytalan az alakja, emiatt nem mindig könnyű egyenletesen elteríteni a grillen, illetve a sütés során nehezebb fenntartani ugyanazt a hőmérsékletet.
Ennek ellenére a faszénnel igen magas grillezési hőmérsékleten süthetünk, ráadásul szinte láng nélkül ég. Kevesebb füstöt, kormot és hamut termel, és nem tartalmaz különféle adalékanyagokat.
A faszenes grillek tökéletes megoldást nyújtanak, ha egyszerre szeretnénk különböző ételeket grillezni. Ráadásul, ha faszén felett sütjük a grillhúsokat vagy a zöldségeket, akkor nagyon finom, egyedi füstös ízt biztosíthatunk az ételeknek. Az igazi BBQ sütésekhez a legjobb grill tüzelőanyag!
A brikettet különféle nyersanyagok keverékéből készítik: az alapját a tőzeg, a faszén és a fűrészpor adja. Kötőanyagként pedig kukoricalisztet, burgonyakeményítőt, gyantát vagy ragasztót használnak. Ezeket az elemeket nagy nyomáson összepréselik, így alakítják ki a brikett kockákat.
A brikett a legjobb grill tüzelő, ha valóban olcsó és hatékony tüzelőanyagot keresünk a sütögetéshez. Hosszabb az égési ideje, mint a faszénnek, így több ideig képes fenntartani ugyanazt a hőmérsékletet, akár 4 órán át is használható - a hosszú időt igénylő ételekhez tökéletes. A hosszú égési idő miatt nem kell újra és újra utántölteni a grillsütőt brikettel, így elég belőle kevesebbet is használni.
Rendkívül könnyen begyullad és egyáltalán nem kormol. A brikett kockák szabályosan kialakítottak, ugyanakkora méretűek, így egyenletesen eloszlathatóak, könnyebb ugyanazt a hőréteget elérni velük.
Sajnos sok kétes minőségű terméket gyártanak, ezért nagyon alapos odafigyelést igényel a megfelelő brikett kiválasztása. A nagyon olcsó termékek sokszor vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten károsak az egészségre, ugyanis a grillezés során az ételekbe is belekerülhetnek. Ha brikettet vásárolunk, akkor csak olyat válasszunk, amelynél a kötőanyag kókusz héj, kukorica- vagy burgonyakeményítő.
A tűzifa a legjobb grill tüzelőanyag, ha természetes alapanyaggal szeretnénk dolgozni. Gyakorlatilag a tűzifa száz százalékosan adalékmentes, ezért biztosan nem kell amiatt nyugtalankodni, hogy a gyártáskor valamilyen mérgező anyaggal kezelték - maximum a fa természetéből fakadóan tartalmazhat az ember számára káros anyagot.
A tűzifa kiváló hőt biztosít a grillezéshez, amit hosszú ideig is képes fenntartani. A keményfákból tökéletes parázs lesz, így a használatuk során nem kell aggódni a folyamatos pótlás és hőingadozás miatt.
A tűzifa típusa jelentősen befolyásolja az étel ízét is: egy viszont biztos, rendkívül karakteres, füstös aromával látja el a grillezett ételeket. Tehát a fával való grillezés során figyelni kell, hogy pontosan milyen fát használunk: a zöldségekhez például az olívafa, a különböző húsokhoz és halakhoz pedig a diófa, hársfa, tölgyfa kitűnő választás.
Bizonyos fafajták rendkívül károsak lehetnek az ételekre nézve. A tűlevelűeket, a kőrist és a nyárfát soha nem szabad grillezéshez használni, mert az égés során mérgező anyagokat bocsátanak ki. Figyelni kell arra is, hogy csak és kizárólag feldolgozatlan fát szabad használni, a lakkozott vagy festett fát sosem szabad a grill tüzére tenni!
Csak száraz tűzifával érdemes grillezni, mivel a nedves fa sokkal rosszabb hatásfokú, ilyenkor sokkal többre van szükség belőle. A tűzifa ellen szól még a többi tüzelőanyaggal szemben, hogy nehezebb tárolni, ugyanis jóval több helyet igényel.
Természetesen a hatékonyság érdekében a különböző tüzelőanyagokat akár keverhetjük is egymással: például a faszénnel gyorsan beizzíthatjuk a tüzet, majd a brikettel hosszú időn keresztül fenntarthatjuk azt. De ha nem szeretnénk bajlódni a tüzelőanyaggal, akkor akár gáz grillsütőt is vásárolhatunk!
Bármilyen tüzelőt is használunk a grillezéshez, mindig csakis olyat vegyünk, amelyik tanúsítvánnyal rendelkezik, így biztosak lehetünk abban, hogy a grillezett ételek semmilyen káros anyagot nem vesznek át a sütés közben!
Faszén | Brikett | Tűüzifa | |
Hatásfok | magas | magas | közepes (fa típusától függ) |
Méret | kis helyen elfér | kis helyen elfér | nagy a helyigénye |
Begyújtás | rövid idő alatt begyújthatjó | könnyen begyújthatjó | hosszabb idő kell a begyújtáshoz |
Égési idő | könnyen és gyorsan leég | hosszú ideig ég | hosszú ideig ég |
Tárolás | nem igényel speciális tárolást | nem igényel speciális tárolást | száraz, jól szellőző helyen kell tárolni |
Ár | közepes | olcsó | drága |