Banner

Kempingfelszerelés profin – szakértőnk válaszol

A kempingezés csakis úgy lesz felejthetetlen élmény, ha a felszerelésünket okosan válogatjuk össze. Nyáry Tamás túravezető elmondja, mely eszközök nélkül nem indul útnak egy profi.

kempingfelszerelés

„Aki autóval indul el, szinte bármennyi dolgot magával tud vinni, kezdve a hűtőtáskától egészen a kempingágyig, ellenben ha gyalogosan vagy kerékpárral vág neki a távnak, már más a helyzet” – magyarázza a túravezető, aki a sátrak után a hálózsák helyes megválasztását tartja a következő legfontosabb feladatnak.

Ami teljesen érthető, hiszen egy rosszul töltött éjszaka, éjszakai átfázás miatti nátha erősen akadályoz minket abban, hogy élvezzük a nyaralást. A szobában töltött éjjelek után mindenkinek meglepetés, mennyire hideg tud lenni a szadadban mondjuk egy késő tavaszi éjjelen. Főként igaz ez a hegyes, fagyzugos területekre.

Az alábbi tippeket sátrazás, fűtetlen faházban alvás esetén érdemes megfogadni.

Legfontosabb felszerelések az éjszakai pihenéshez

„Ha alaposan megnézzük a hálózsák csomagolását, megtaláljuk rajta az úgynevezett komfortfokozatot, ami azt jelöli, hogy mely fok tartományban lehet a hálózsákot kényelmesen használni. Például egy 5-ös komfortzónájú hálózsákot a 0 és 10 fok közötti hőmérsékleti viszonyok közé tervezték.

Fontos hangsúlyozni, hogy itt a 0 értéknél már nem feltétlenül jóleső érzés a zsák használata, a hideget épp csak el lehet viselni.

Ennek tükrében mondanom sem kell, hogy azok a hálózsákok, amelyeknek a komfortja mínuszos, jóval drágábbak. Aki sátor nélkül vág neki a kempingtúrának, vagyis a szabad ég alatt tölti majd az éjszakákat, bivakzsákot is csomagoljon be magának! Ez nem más, mint a hálózsákra húzható extraréteg, ami vízhatlanná teszi a zsákunkat.”

Izolációs fólia

„Gyakran jó szolgálatot tesz az izolációs fólia is, ami ránézésre olyan, mint egy folpack. Ezt nemcsak baleset esetén szokták használni, de akkor is, ha éjszaka arra ébredünk, hogy reszketünk. Ha magunkra tekerjük, és így bújunk vissza a hálózsákba, biztosan nem fázunk meg, a felület ugyanis visszasugározza a testhőmérsékletet.”

Nyáry Tamás túravezető

Nyáry Tamás 2003 óta túravezető, célja, hogy a vándortúrázás hagyományait felélessze Magyarországon, és hazánk rejtett látványosságait, természeti kincseit minél több embernek megmutassa.

Derékalj

Bár foglalja a helyet, a profik tudják, a derékalj kötelező kempingkellék, enélkül nemcsak nagyon hideg, de kemény is lehet az éjszaka. „A legtöbben a hagyományos polifoamot szokták választani, ami bár kitűnően hőszigetel, azon aludni nem biztos, hogy a legkényelmesebb, a föld keménységét ugyanis nem nagyon javítja. Jó megoldás lehet, ha több polifoamot helyezünk egymásra, de ezt a megoldást csak akkor válasszuk, ha autóval utazunk, és nem kell cipekednünk. A polifoamnál egy fokkal jobb választás az önfelfújós matrac, ami egy picit vastagabb, de még mindig kell hozzá némi keménységtűrés. A legjobb kategória a teljesen felfújható matrac, amit nagyon vékony, de strapabíró anyagból készítenek, segítségével pedig egy 5 cm vastag légréteg keletkezik alattunk. Jó hőszigetelő és extra előnye, hogy 10-15 cm-es kis csomagokra össze lehet hajtogatni.”

Ha tehetjük, csomagoljunk függőágyat

A klasszikus függőágy tökéletes lehetőség arra, hogy ne a hideg, kemény földön aludjunk éjjel, emellett remek eszköz napközbeni relaxálásra. Csak két erősebb fát kell találnunk hozzá, és 120 kilós súlyig még a legegyszerűbb modell elbír bárkit. A gyerekek számára remek elfoglaltság a függőágyban himbálózás. 

Ha gyalog, kerékpárral visszük a holminkat magunkkal, ultrakönnyű változatot is betehetünk. 

A profi vadkempingezők függőágyai - kimondottan szabadban alvásra - legalább 3 méter hosszúak, légáteresztőek, vízlepergetők, és az alsó szigetelésre is gondolnak. A szigetelő párnából is választhatunk már ultrakönnyű változatot, amivel nem kihívás túrázni.

Sátorozáshoz szükséges további kemping felszerelések

Mobilkonyha

A sátor, a hálózsák és a derékalj mellett a napi használati tárgyak helyes megválasztása is legalább olyan fontos.

Érdemes készülnünk rá, hogy pár ételt magunk fogunk készíteni, legalább szendvicseket, salátát összeállítani, vagy ha módunk van rá, szabadban főzni. A saját készítésű étel sokkal egészségesebb, mintha például a kemping büféjének kínálatára - hot-dog, lángos stb. - szorítkozunk. Ehhez kell evőeszköz, vágódeszka, konzervnyitó és sok más. Vihetünk kis műanyag lavórt is, mivel mosogatáskor, edény- és evőeszköz szárításkor, vagy akár mosáskor jó hasznát vehetjük. Sőt kettőt is: egyet a piszkos, egyet a tiszta edényeknek.

„Mivel a meleg étel fontos, szükségünk lesz egy tábori étkészletre és egy könnyű lábosra. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre, érdemes olyan trükkös szetteket vásárolni, amikbe például bele van építve az evőeszköz, a lábos pedig tányérként is funkcionálhat.

Nem árt, ha van nálunk gázfőző is, ami akkor jön jól, ha az erdőben, a táborozóhelyen nem szeretnénk/nem tudunk tüzet rakni. A kínálat itt is óriási, léteznek pár ezer forintos darabok, de találunk drágább, gázpalackos, főzőlapos változatot is.

Ha főzünk, mosogatunk, mosunk és tisztálkodunk, védjük a környezetet, és válasszunk lebomló tisztító- és tisztálkodószereket, illetve vécépapírt! Szemetet ne hagyjunk magunk után, még akkor sem, ha van a helyszínen szemetes.”

A mobilkonyha részeként érdemes megemlíteni a hűtőládát, bár ehhez az autós szállítás elengedhetetlen, vélhetően nem fogunk vele túrázni. Örülni fogunk a mobil hűtési lehetőségnek, mikor a hideg sör vagy szörp, vagy a sütni való virsli előkerül. 

Kullancsriasztó

A kempingfelszerelésből nem hiányozhat a szúnyog- és kullancsriasztó: „Már egy átlagos intenzitású szúnyogriasztó is jó szolgálatot tud tenni, de ami ennél is fontosabb, az a kullancsriasztó és a kullancscsipesz, hiszen a kempingtúra során fűvel, erdővel, mezővel biztosan »találkozunk«, kullancs pedig mindenütt van. Ha túrázni indulunk, a rövidnadrágot és a pólót felejtsük el, kell a hosszú nadrág, a hosszú felső, a zárt cipő és nem árt a lábszárvédő sem. A kullancsriasztó és a biztos öltözék ellenére az esti ellenőrzés semmiképp ne maradjon el!”

Napvédelem és kulacs

"Naptej, kalap és napszemüveg mindig legyen nálunk, és ha túrázunk, óránként fogyasszunk 1-1,5 liter vizet! Tájékozódjunk előre a vízvételi lehetőségekről, műanyag palack helyett pedig válasszuk az alumíniumkulacsot, esetleg a praktikus és egyre népszerűbb vizes tömlőket, amelyeknek van a zsákból kivezethető száruk, így akár menet közben, a zsák levétele nélkül is ihatunk."

Fejlámpa

Mivel a sátorban nincs belső világítás, gondoskodjunk zseblámpáról (amit jegyezzünk meg, hova teszünk, például jó, ha van egy belső zseb a sátorban ahol mindig megtaláljuk a sötétben). Még jobb megoldás a fejlámpa, amely szabadon hagyja a kezünket.

Mit viseljünk kempingezés során?

Amennyiben nincs jól szigetelt faházunk, lakókocsink, készüljünk fel a nomád körülményekre. Hogy mindig kényelmesen érezzük magunkat, minden esetben vigyünk magunkkal esős és hűvös időjáráshoz is ruhát.

A legjobb, ha vékonyabb rétegekkel készülünk, amelyeket fel- és le tudunk venni. 

TIPP: Ha az időjárás előrejelzés rémes időt mutat, lehet, hogy érdemesebb eltolnunk az időpontot, mivel sátrazáskor alapvető, hogy nagyrészt száraz, kellemes időnk legyen.

Ajánlott esőkabátot, meleg zoknit, hosszúnadrágot magunkkal vinnünk, és nem annyira nehezen száradó pamut darabokat, mint inkább technikai anyagú ruhákat. 

Olyan cipőt vigyünk, amit nem sajnálunk, ha sáros lesz. Mindenképp készüljünk a zuhanyzáshoz vagy strandoláshoz strandpapuccsal vagy flip-floppal.Nézze meg videón, hogyan csomagol egy profi!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!