Banner

Sziklakert építése házilag – Praktiker ötletek

A fák, bokrok, virágok és egyéb kerti növények mellett egy külön kategóriát jelentenek a sziklakerti növények. Sok olyan egyedi szempont van, aminek célszerű megfelelni a sziklakert kialakításakor, cserébe viszont egy látványos, de strapabíró kis oázist telepíthetünk. Ha felmerült már benned a sziklakert építése, akkor jó helyen jársz!

A sziklakert telepítése házilag

A kerten belül hova telepítsünk sziklakertet?

A klasszikus sziklakerthez valami lejtősebb részt célszerű választani, de persze kisebb darab sziklákból is lehet egy lejtős részt építeni. Az biztos, hogy az égtáj szerinti elhelyezés nagyon fontos. A legtöbb pozsgás és sziklakerti növény déli vagy délkeleti tájolást szeret, de a növények egyedi igényeitől is függhet, hogy jól érzik magukat vagy sem. Célszerű tehát egész évben napos helyet választani, valamint olyan körülményeket kell alakítani, ami meggátolja, hogy intenzíven vizesedjen a sziklakert. Ezeknek a növényeknek nem tesz jót a sok víz!

A sziklakert építéséhez használt anyagok

Nemcsak szerszámokra és növényekre, hanem olyan alapanyagokra is szükségünk lesz, ami nem található meg minden kertészetben vagy áruházban. Pontosan mikre is?

 • Sziklák
 • Kavics
 • Homok vagy geotextil
 • Föld
 • Növények

  Sziklakerti kövek

  A sziklakertek építése azért sem könnyű feladat, mert nehéz köveket is mozgatni kell. Éppen ezért válasszunk körültekintéssel, ha van emelőnk, akkor jöhetnek a nagy szikladarabok is! Egyébként bármilyen nekünk tetsző követ választhatunk, gránitot, mészkőt vagy épp homokkőt, a fontos az, hogy ne keverjük egymással! A beszerzést nagyobb tételben bányákból tudjuk megtenni.

  Sziklakert telepítéséhez való kövek

  Sziklakerti növények

  A sziklakertekben is többféle növény élhet, lehet pozsgás, vaskos levelű kövi rózsa vagy éppen olyan évelő növény, mint az árlevelű lángvirág. Minden esetben kerüljünk képbe azzal, hogy mennyire télálló, tolerálja-e a félárnyékos helyet? Az viszont biztos, hogy a túlültetésre figyelni kell majd, hiszen egy alacsony termetű kúszónövényt vagy pozsgást könnyen túlnőhet valamilyen örökzöld.

  Évelő sziklakerti növények

  A sziklakert építésének menete és lépései

  1. Tisztítsuk meg a terület a növényektől, gyomoktól!
  2. A leendő sziklakert területét ássuk ki ~20 cm mélyen, töltsük fel kaviccsal és homokkal, hogy biztosítsuk a vízelvezetést!
  3. Kezdjük el behelyezni a nagyobb köveket!
  4. Fokozatosan tölthetjük fel földdel, ahogyan haladunk a kisebb méretű kövek lerakása felé.
  5. Ültetés előtt várjunk pár hetet, hogy meg tudjuk még egyszer takarítani a területet a gyomoktól.
  6. Végezetül jöhetnek a növények!

  Gondozása

  Habár a bevezetőben azt írtuk, hogy a sziklakert egy strapabíró dolog, azért a kerti növények is néha igénylik az öntözést. Aszályos időben – pláne a felsőbb rétegekben – ki tudnak száradni utánpótlás nélkül. A locsolás mellett egy természetes védelemről beszélhetünk még: a mulcsozásról. A fenyőkéreg segíthet a kisebb, gyengébb növényeknek a telelésben és a megerősödésben.

  Bármelyik évszakban hozzá lehet kezdeni az építéséhez

  Gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor jön el a sziklakerti növények ültetési ideje? Amennyiben a fenti menetrendet követjük, tulajdonképpen bármikor lehet: május-júniusban, nyár végén vagy éppen ősszel. Az biztos, hogy a pár hetes várakozási időt érdemes belekalkulálni – igaz, addig legalább „befekszenek” a kövek is a helyükre.

  Sziklakert ötletek – képgaléria

   

  Ezekre a szerszámokra lesz szükség

  Banner

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  és értesülj akcióinkról az elsők között!