Banner

Rozmaring: ültessük nyáron is!

A rozmaring természetes gyulladáscsökkentő, ráadásul a nyári időszakban is bátran ültethetjük. A rozmaring ültetése, szaporítása nem bonyolult, és élettani hatása miatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása! Tudjon meg többet a Praktiker oldalán!

rozmaring ültetés

A rozmaring évszázadok óta a mediterrán konyha fontos része, aromás és igen kedvelt fűszernövény. A mentafélék családjának a tagja, neve latin eredetű, Rosmarinus, ami harmatot, illetve tengert jelent. Igen erős illatú örökzöld cserje, levelei sötétzöldek és filces bevonatúak. Nagyon népszerű konyhakerti és gyógynövény. Több fajtáját is ismerjük, mint például a fehér rozmaringot, az Arp, a Foxitail, a Prostratus, a Rex és a Salem rozmaringot. Van olyan télálló típusa, ami akár mínusz 20 fokig fagytűrő. Mit kell tudnunk ennek a nemes növénynek a gondozásáról, ültetéséről?

A rozmaring ültetése, szaporítása és gondozása

Ültetés akár nyáron is

A rozmaring előnye, hogy könnyen termeszthető a kertben és virágcserépben is, emiatt gyakran ajánlják kezdő kertészeknek. Áprilistól júliusig virágzik, de ültetését akár nyáron is elvégezhetjük, hiszen még szeptemberben is lehetséges az utóvirágzása.

Szaporítás

Dugványról, vagy magvakkal szaporítható. Ha magvakkal szeretnénk elültetni, fontos, hogy előbb néhány órára áztassuk vízbe őket. A legoptimálisabb, ha meg tudjuk oldani, hogy még a fagy beállta előtt 6-8 héttel bent ültetjük el a magokat kis tárolóedényekben, amivel felgyorsíthatjuk a csírázási folyamatot. Majd szórjuk szét könnyedén a magvakat egy virágtartóba, öntözzük meg őket, és tartsuk száraz, hűvös helyen. Miután kihajtanak, tegyük őket napos helyre, de ne azonnal, fokozatosan szoktassuk a növényeket a napfényhez.

Ha dugvánnyal szaporítjuk a növényt, akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, áztassuk gyökereztető hormonoldatba, majd ezután ültessük cserépbe. Amikor a gyökérzet kifejlődik, átültethetjük a végleges helyére.

Gondozás

A rozmaring világos helyeket kedvelő növény. Földje legyen laza, humuszos, homokos és jó áteresztőképességű. A télállósága a talaj minőségétől és a növény elhelyezkedésétől függ. Lehetőleg kerüljük a túlöntözést. A leveleket vágjuk vissza többször is, tavasszal pedig egészen az elfásodott szárig nyírjuk meg. Hűvös, világos helyen teleltessük át.

Szerszámok a fűszernövények ültetéséhez

Jól jöhet, ha a ház körüli ezermester-gyűjteményünk tartalmaz néhány kerti kéziszerszámot. Hasznos lehet, ha beszerzünk néhány szerszámot kizárólag az ültetéshez, például néhány kerti kesztyűt, ásót, gereblyét, különböző méretű ültető kanalat, kerti lyukfúrót, kis kapákat, lapátokat. Ne felejtsük el a metszőollót, hiszen a gondozáshoz ez elengedhetetlen.

A rozmaring hatása

A rozmaring felhasználása és hatása nagyon sokrétű. Már ősidők óta felfedezték gyógyító hatását, pl. a görcsoldás területén. A levele antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő.

kesztyű ültetéshez

Teakészítményekben epe- és vizelethajtó, étvágygerjesztő, szélhajtó és idegerősítő hatása miatt használják. A rozmaringból készült illóolaj a végtagok vérkeringését javítja. Jó a reumára, emellett csillapítja az idegfájdalmat. Az olajából készült kivonat nagy előnye, hogy nem toxikus, csak ritkán és legfeljebb enyhén irritáló, szemben több más olajjal.

A rozmaringpárlatot a likőripar használja fel, enyhén keserű italokat készítenek belőle. Friss vagy szárított állapotában a francia, spanyol és olasz konyha nélkülözhetetlen fűszere. Különleges aromája miatt mártásokat, leveseket és húsételeket ízesítenek vele.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!