Banner

Ezért érdemes az esővizet hasznosítani

Az egyre szélsőségesebb időjárás, a száraz évszakok hatására egyre többen döntenek az esővíz hasznosítása mellett. 

Hazánk a mérsékelt éghajlati övben található. Ennek jellegzetessége, hogy a csapadék eloszlása egész évben változó. Általában jellemző, hogy olyan növényeket termesztünk a konyhakertünkben, amelyek fejlődésükhöz sok vizet igényelnek, leginkább a nyári hónapokban, amikor sajnos pont a szárazság jellemző ezen az éghajlaton. Ehhez még hozzájárul a klímaváltozás is, az időjárás egyre szélsőségesebbé válik. Emiatt a júliusi-augusztusi hónapokban egyre több vízre van szükségünk a megfelelő terméshez vagy ahhoz, hogy a dísznövényeink, bokraink egészségesek maradjanak.

esővíz gyűjtés

Az esővíz előnyei

Az esővíz legelső pozitív tulajdonsága, ami általában az eszünkbe jut, hogy ingyen van. Kis fáradtsággal sok pénzt spórolhatunk, ha nem a vezetékes vizet használjuk. Bár az esővíz nem helyettesíti a háztartásban felhasznált összes vizet, mert például fogyasztásra, főzésre nem alkalmas, de a kert öntözésére, WC öblítésre, esetleg mosásra kiváló, és már ezen alternatívák használata is meglátszik a hó végi vízszámlánkon! Mivel az esővíz környezetvédelmi szempontból is optimális, és további előnye, hogy nem olyan kemény, mint a vezetékes vagy a fúrt kutakból származó víz. Nem rontja a talaj minőségét és megkíméli a növényeket a vízkőtől.

Az esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése víztartályokkal történik. Érdemes tájékozódni a tartály megvásárlása előtt, hiszen megszámlálhatatlan termék van a piacon:

  • föld alá süllyesztett tartályok, ahol a víznyomást különböző szerkezetek, szivattyúk biztosítják,
  • egyszerű műanyag vagy beton tartályok
  • komplett vízszűrős tartályrendszerek

Döntsük el, mekkora legyen a tartályunk! Ha a tartály túl kicsi, úgy sok víz mehet kárba, hiszen nem tudjuk tárolni. Ha a tartály túl nagy és nem használjuk fel az összes vizet, a benne lévő csapadék megposhad.

Az esővíz hasznosítása sokrétegű lehet, de főleg azon múlik, hogy használunk-e szűrőket, tisztítóberendezéseket a gyűjtés során. Ha nem tudjuk megszűrni a vizet, akkor kizárólag kerti öntözéshez használjuk. Az esővízben található szerves és szervetlen anyagok a talajt nem károsítják, de más típusú felhasználást már lehetetlenné teszik. Ha meg tudjuk szűrni a vizet, akkor az alkalmas lesz WC öblítéshez, az autó lemosásához is, és egyéb kerti tisztítási munkákhoz. A megtisztított esővíz ruhák mosására is alkalmas, hiszen friss és jóillatú lesz tőle a textilanyag.

Érdemes folyamatosan odafigyelni a szűrők állapotára, hiszen ha az elkoszolódik vagy rendszeresen nem szárad ki esőzés után, a baktériumok és kártevők megtelepedhetnek benne. Időközönként tartsuk karban a szűrőket és a csatornákat: vegyük ki a dróthálóra akadt leveleket, ágakat, egyéb szerves hulladékokat, és tisztítsuk ki a tartályt. Ha ezeket megtesszük, a szűrőn átjutó szerves, bomló anyagok eltűnnek és nem válik kellemetlen szagúvá az esővíz.

Esővízgyűjtő rendszerek a nagyvilágból

A hordókon és tartályokon túl ma már rengeteg olyan megoldást találni, amik "okosan" gyűjtök össze az esővizet. Íme, néhány példa:

Esőtető

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Joe (@homesteadonomics) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🌴 Island A-Frame 🌴 (@island_aframe) által megosztott bejegyzés,

Komplett esővízgyűjtő rendszer

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pioneer Water Tanks America (@pioneerwatertanks_na) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pioneer Water Tanks America (@pioneerwatertanks_na) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Blue Rock Studio (@bluerocktexas) által megosztott bejegyzés,

Vízgyűjtő kancsók

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Luis Parrado (@luis.parrado.18) által megosztott bejegyzés,

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!