Banner

Kézi kerti szerszámok listája: ezekre tuti szükség lesz a kertápoláshoz

Jó szerszám, fele munka - tartja a mondás. Nem kétség, hogy minőségi kerti szerszámokkal lehet igazán jól és kényelmesen dolgozni. De milyen eszközökről is van szó? Miket érdemes megvásárolnia egy kezdő kertésznek? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb kézi kerti szerszámok listáját: a felsorolt kerti szerszámok, mondhatni, elengedhetetlenek a tudatos kertépítés és növénygondozás során.

Ezek a kerti szerszámok egy kertből sem hiányozhatnak

Kézi kerti szerszámok talajműveléshez

A kertépítés az ideális talaj kialakításánál kezdődik, hiszen a növények is a jó minőségű, tápanyaggazdag földben tudnak csak megfelelően fejlődni. Így hát a talajjal kapcsolatos munkálatokhoz mindenképp szükség lesz néhány kézi kerti szerszámra. Azt érdemes tudni, hogy sokszor egy nyélhez különféle cserélhető fejek is megvásárolhatók, így nemcsak kedvezőbb áron juthatunk hozzá az eszközökhöz, de még helyet is spórolhatunk a tárolásuk során.

Ásó

A kert felásása, zöldségek és fák ültetése, homokozó feltöltése - csak néhány olyan kerti munka, amelyekhez egy minőségi ásó nagy segítségünkre lehet. Az ásóknak két típusa létezik:

  • a csúcsos verzióval tömör, kötött talajt tudunk könnyen megmunkálni,
  • az egyenes élűvel pedig a laza földet.
Ásó kemény és köves talajok ásásához. Ásólapát ültető lyukak kialakításához, ágyások szegélyezéséhez és kisebb mennyiségű talaj elhordásához.
Csúcsos ásó kemény és köves talajok ásásához.
Egyenés élű ásólapát ültető lyukak kialakításához, ágyások szegélyezéséhez és kisebb mennyiségű talaj elhordásához. 
Az ásó kiválasztásánál fontos, hogy ergonomikusan kialakított nyéllel rendelkező eszközt keressünk, ugyanis ez valamennyivel megkönnyíti a nehéz fizikai munkát, kevésbé terheli meg az ember hátát, derekát.

Kerti villa 

A köves vagy agyagos talaj esetén ásó helyett érdemes inkább egy kerti villát használni. A villával a földet feláshatjuk, átforgathatjuk és levegőztethetjük, emellett pedig az avar összeszedése és a komposztálás során is nagy segítséget nyújthat.

Ásó-villa: ajánlott széna, szalma összegyűjtésére, talaj megmozgatására komposztálásraÁsó-villa: ajánlott széna, szalma összegyűjtésére, talaj megmozgatására komposztálásra

Kapa

A kapa sem maradhat ki a kerti szerszámok listájából, hiszen a talaj fellazításához és a gyomnövények eltüntetéséhez elengedhetetlen eszköz. Kapákból is csúcsos, illetve egyenes élű változat létezik. A talaj tömörsége határozza meg, hogy melyik változatot érdemes alkalmazni.

A hegyes villáskapa egyik oldalán hagyományos kaparész található, a másikon talajlazító villa.  Szögletes villáskapa  kötött, köves talajon való gyomláláshoz, mulcs forgatásához, gyökerek kiszedéséhez.  Talajt fellazítására, porhanyós, aprómorzsás talajszerkezet kialakítására, árkolásra, gazolásra is alkalmas szögletes kapa.
A hegyes villáskapa egyik oldalán hagyományos kaparész található, a másikon talajlazító villa. Szögletes villáskapa kötött, köves talajon való gyomláláshoz, mulcs forgatásához, gyökerek kiszedéséhez. Talajt fellazítására, porhanyós, aprómorzsás talajszerkezet kialakítására, árkolásra, gazolásra is alkalmas szögletes kapa.

Gereblye, lombseprű

A gereblye vagy a lombseprű az ősszel lehullott levelek, a lenyírt fű összegyűjtéséhez, illetve a felásott talaj elegyengetéséhez szükséges. A gereblye kiválasztásakor fontos szempont a súly, hiszen minél könnyebb a szerszám, annál egyszerűbb lesz vele a munka. A fej szélessége is meghatározó: az egyenletes részeken könnyebben dolgozhatunk a szélesebb fejjel, a szűk, göröngyös területekhez viszont keskenyebb verziót érdemes választani.

Kézi talajlazító

A kertészkedés során a kézi talajlazítóval néhány húzó mozdulattal gyorsan fellazíthatjuk és szellőztethetjük az ágyások földjét, anélkül hogy a növények gyökerében kárt tennénk. A markolat kialakítására érdemes figyelni a vásárláskor, vegyük kézbe és próbáljuk ki a boltban, hogy mennyire áll nekünk kézre a kis eszköz.

A kézi talajlazító a föld lazítására és levegőztetésére,illetve  a gyom meglazítására és eltávolítására is alkalmas szerszám.A kézi talajlazító a föld lazítására és levegőztetésére,illetve a gyom meglazítására és eltávolítására is alkalmas szerszám.

Ültetőkanál

A palánták, a magok és a virágok ültetéséhez szükség lesz egy masszív ültetőkanálra. Az ültetőkanállal könnyen lehet akár kisebb gödröket is ásni a földben. Mivel a fém ültetőkanalak élesek, ezért óvatosan kell őket használni, nehogy sérülést okozzunk a növényeknek.

Kerti növények ápolásához szükséges szerszámok 

A talaj megművelése után a növények folyamatos gondozása, rendben tartása is nélkülözhetetlen a megfelelő fejlődésükhöz.

Metszőolló 

Az éles metszőolló az alapeszközök közé tartozik, gyakorlatilag a kertész meghosszabbított kezeként funkcionál a munka során. Könnyen legvághatjuk vele a nemkívánatos kisebb ágakat, eltávolíthatjuk az elszáradt hajtásokat és megritkíthatjuk a sűrű bokrokat, növényeket. Az olló élessége mellett a markolat kialakítása a kulcsa a jó metszőollónak. A vásárláskor mindenképp vegyük kézbe az ollót, hogy lássuk mennyire áll kézre nekünk az adott típus. Arra is érdemes még figyelni, hogy a zár ne a markolat végén, hanem középen helyezkedjen el, így egy kézzel is könnyen kezelhető lesz az olló.

Ágvágó olló 

Amikor a metszőolló már nem elég, akkor jön szóba az ágvágó olló, amelyet hosszabb nyéllel és nagyobb vágási erővel szereltek fel. Az ágvágóval a magasban lévő, vastagabb ágaktól is könnyen megszabadulhatunk - érdemes teleszkópos nyéllel rendelkezőt választani.

Két típusa létezik:

  • a mellévágó olló, amelyet a friss, zöld hajtásokhoz használhatunk,
  • illetve a rávágó olló, amely a száraz, kemény ágakhoz nyújt segítséget.
Kézi metszőolló  ideális akár 20 mm átmérőjű gallyak, ágak metszéséhez. Ágvágó olló metszési feladatok elvégzésére, a kertgondozási és gyümölcstermesztési munkálatok során. Maximális vágható átmérő akár 20 mm. Teleszkópos fa és cserje ágvágó. Maximális vágható átmérő akár 32 mm, akár 6,5 m magasságig.
Kézi metszőolló ideális akár 20 mm átmérőjű gallyak, ágak metszéséhez. Ágvágó olló metszési feladatok elvégzésére, a kertgondozási és gyümölcstermesztési munkálatok során. Maximális vágható átmérő akár 20 mm. Teleszkópos fa és cserje ágvágó. Maximális vágható átmérő akár 32 mm, akár 6,5 m magasságig.

A nagyobb, vastagabb ágak levágásához érdemes inkább ágvágó fűrészt alkalmazni az olló helyett.

Sövénynyíró 

A bokrok, cserjék és a sövény rendbentartásához a metszőolló helyett használjunk inkább sövénynyírót, ugyanis ezzel a hasznos eszközzel sokkal könnyebben, hatékonyabban és gyorsabban formára igazíthatjuk az elburjánzott példányokat.

Az elmaradhatatlan öntözés 

A növények növekedéséhez elengedhetetlen a megfelelő és rendszeres öntözés. Ehhez viszont szükség van néhány hasznos és praktikus eszközre.

Locsolókanna 

Különböző méretű kézi locsolókannák állnak rendelkezésünkre: az egészen kicsi fél literestől kezdve akár a 15 literes verzióig minden megtalálható a boltok polcain. A választáskor érdemes átgondolni, hogy napi szinten mekkora területet, mennyi növényt kell meglocsolnunk, illetve azt, hogy mekkora terhet bírunk el. Az tény, hogy egy 15 literes kannával sokkal gyorsabban végezhetünk az öntözéssel, azonban sokkal megterhelőbb is cipelni és emelgetni a vízzel teli locsolókannát.

Kézi permetező 

A fiatal növényekhez, a palántákhoz és egyes virágokhoz a locsolókanna mellé érdemes beszerezni egy kézi permetezőt. A permetezővel sokkal gyengédebben öntözhetjük a növényeket, ugyanis a használata során nem kell tartani attól, hogy a nagy víznyomás miatt a növények gyökere vagy levele sérül.

Locsolótömlő

Amennyiben rendszeresen nagy területet kell locsolni a kertben, akkor érdemes egy locsolótömlővel is bővíteni a kerti szerszámok listáját. A locsolótömlőkhöz különféle öntözőpisztolyokat is választhatunk, például egy szórófejes pisztollyal akár a kézi permetezőhöz hasonló eredményt is elérhetünk. Ma már kaphatóak csavarodásmentes anyagból készült slagok is, amelyek könnyen kezelhetőek, nem csomozódnak vagy törnek meg a használat közben.

A gyepápolás alapeszközei 

Az életerős és zöld gyep titka a rendszeres ápolásban rejlik: a füvet bizonyos időközönként nyírni és szellőztetni kell, így biztosíthatjuk, hogy a gyep tavasztól őszig életerős és rendezett maradjon.

Fűnyíró 

A kerti szerszámok között talán a leggyakrabban használt eszköz a fűnyíró, amely egyben az egyik legnagyobb beruházás is. Az ismertebb motoros verziók mellett vannak kézi megoldások is, amelyekkel a munka bár kicsit megterhelőbb, azonban sokkal csendesebben és környezetbarátabb módon dolgozhatunk.

Fűnyíró olló 

A kézi fűnyíró olló jó szolgálatot tehet azokon a helyeken, amelyekhez a fűnyíróval nem férünk hozzá. A ház fala mentén, illetve a veteményes vagy a virágágyások szegélyénél könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a nemkívánatos fűtől egy fűnyíró olló segítségével.

Pontos fűnyíráshoz készült fűnyíró olló nagy segítség lehet szegélyek, padkák melletti fűszálak nyírásakor.

Pontos fűnyíráshoz készült fűnyíró olló nagy segítség lehet szegélyek, padkák melletti fűszálak nyírásakor.

A kerti növények ápolásához a kézi eszközök mellett, akár benzines vagy elektromos kerti szerszámokat is használhatunk, amelyekkel megkönnyíthetjük saját magunk munkáját is. Azt, hogy melyiket érdemes inkább megvenni, legfőképpen a megmunkálni kívánt terület mérete és a pénztárcánk szabja meg. Ki kell emelni, hogy nem szükséges mindent egyszerre megvásárolni, évről évre szépen lassan bővíthetjük az eszközparkunkat. A lényeg, hogy mindig minőségi kerti szerszámokat válasszunk, amelyek így hosszú éveken keresztül hű társaink lesznek a kertészkedés során.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!