Banner

A gyepszellőztetés és a gyepszellőztető gép előnyei

A zöld, erős és dús gyep titka - a rengeteg odafigyelés és törődés mellett - a megfelelő gondozásban rejlik. Három fő szabályt kell követnünk, ha egészséges füvet szeretnénk növeszteni a kertünkben:

 1. nyírjuk rendszeresen a füvet,
 2. használjunk megfelelő gyeptrágyát,
 3. és időről időre szellőztessük a gyepet.

De vajon pontosan mit is jelent ez? Cikkünkben alaposan szemügyre vesszük, hogy mi az a gyepszellőztetés, miért fontos a kert számára és milyen eszközökkel végezhetjük. Megnézzük a kézi fűszellőztető és a gyepszellőztető gép előnyeit is!

Mi az a gyepszellőztetés?

A gyep egészségének és minőségének megőrzéséhez rendszeres ápolásra van szükség, ami jobb esetben nem áll meg a fűnyírásnál. A gyep jó állapotának fenntartásához elengedhetetlen a gyepszellőztetés.

gyepszellőztető gép

A gyepszellőztetés során a földfelszín felett kialakult, káros filcréteget távolítjuk el. A filcréteg gyakorlatilag különféle szerves hulladékokból jön létre: különböző elhalt növényi maradványokból, levágott fűszálakból, nyesedékekből, gyomokból, mohából tevődik össze. Ha ez a réteg 5 milliméternél vastagabbá válik, akkor jelentősen gátolja a fű egészséges növekedését, ugyanis a gyep gyökérzete nem jut elegendő tápanyaghoz, oxigénhez és nedvességhez miatta.

Miért fontos a gyepszellőztetés?

Azt már látjuk, hogy a gyepszellőztetés lényegében elengedhetetlen, ha egészséges füvet szeretnénk tudni a kertünkben. A talaj felett kialakult filcréteg megvonja a földtől a nedvességet és a tápanyagot, ezzel ellehetetleníti a fűszálak fejlődését.

A filcréteg miatt a gyepnek a vízáteresztő képessége sokkal rosszabb lesz, így a kelleténél kevesebb víz és tápanyag jut el a fű gyökérzetéhez. A fűszálak gyökerei a felszínhez sokkal közelebb fognak nőni, ami végül gyengébb gyepet eredményez. A nyári perzselő nap pedig ilyenkor rendkívül könnyen tönkreteheti a gyepet. Ráadásul a filcrétegben különböző mikroorganizmusok is megtelepedhetnek, amelyek szintén káros hatással lehetnek a fűre, akár különféle betegségeket is okozhatnak.

A gyep szellőztetése után viszont a fű akár teljesen megújulhat. Ezzel a módszerrel zöld, életerős és egészséges gyepet teremthetünk a kertünkben.

 • A gyepszellőztetés után a fű gyorsabban nő, a fűmagok könnyebben eresztenek gyökeret.
 • A talaj újra levegőhöz jut: a gyökérzóna megfelelő mennyiségű oxigént kap.
 • A fű ellenállóbb lesz az UV-sugárzással szemben.
 • A gyep kevésbé lesz tele káros és zavaró gyomnövényekkel.
 • A gyep sokkal erősebbé válik.

Mikor végezzünk gyepszellőztetést?

Általánosságban elmondható, hogy évente 5-6 alkalommal, száraz időben ajánlott gyepszellőztetést végezni. Az első alkalmat áprilisra érdemes időzíteni, majd a nyár és az ősz folyamán is javasolt beiktatni pár alkalmat. A tél beköszönte előtt mindenképp el kell távolítani az elhalt növényeket és a lehullott leveleket a felszínről, hogy a hó alatt biztosan ne fülledjen be a gyep.

A gyepszellőztetést az indokolja, ha

 • 5 milliméternél magasabb, sűrű, vastag filcréteg alakul ki a fűszálak között,
 • a gyep állapota romlott az előző gyepszellőztetés óta.

A gyepszellőztetés alkalmai előtt alaposan meg kell vizsgálni a gyepet, mert ha esetleg valamilyen gombás fertőzés jelentkezik, akkor a gyepszellőztetéssel rendkívül könnyen elterjeszthetjük az egész kertben a betegséget.

Milyen eszközökkel végezhető gyepszellőztetés?

A gyepszellőztetéshez kétféle módszer áll rendelkezésünkre: végezhetjük kézzel vagy különféle kerti gépek segítségével.

A kézi gyepszellőztetés

Ha kézzel dolgozunk, akkor egy egyszerű lombseprűre, vagy az ehhez nagyon hasonló, speciálisan a gyepszellőztetésre kifejlesztett, horganyzott fogakkal rendelkező kézi fűlevegőztetőre lesz szükségünk. Kézzel kíméletesen távolíthatjuk el a nemkívánatos szerves hulladékot a fűszálak közül, azonban ez igen megterhelő lehet, hamar elfáradhatunk, ezért inkább csak kisebb kertekben ajánlott ennek a módszernek a használata.

Gyepszellőztetés géppel

A nagyobb kertekhez érdemes inkább beszerezni egy gyepszellőztető gépet, amely többnyire a fűnyíróhoz hasonlít. A gyepszellőztető gép rugós hengerrel van ellátva, amely egy fűgyűjtő kosárba szedi össze az elhalt növényi maradványokat és a mohát.

Ha gép mellett tesszük le a voksunkat, elektromos gyepszellőztetők, illetve benzinmotoros változatok közül válogathatunk. A benzines gyepszellőztetőkkel szemben az elektromos gépek olcsóbbak, könnyebbek és egyszerűbben mozgathatóak, azonban jóval kisebb a teljesítményük. Egy átlagos méretű kertbe tökéletes megoldást biztosítanak, azonban a nagyobb területeken a benzinmotoros kivitelt érdemes választani.

Mik a gyepszellőztető gép előnyei?

Az már egyértelmű, hogy az elektromos vagy benzines kerti gépekkel a munka sokkal gyorsabb és fizikailag kevésbé megterhelő, mint a kézi megoldásokkal. Azonban ezen túl további előnyei is vannak!

A gyepszellőztető gép előnyei a következők:

 • Kényelmesen használható: a legtöbb gép ergonomikus tolókarral rendelkezik, ezért könnyen irányítható és mozgatható.
 • Több fokozaton, munkamagasságon működik: a kert számára optimális mélység állítható be. Fontos azonban, hogy a talajt közvetlen sose érjék a rugók, mert könnyen elkophatnak.
 • Fűgyűjtő kosár tartozik hozzá: a filcréteget könnyen összegyűjti a gép, így a gyepszellőztetés után nem kell foglalkozni az elhalt növények, nyesedékek összeszedésével.

A gyepszellőztetést gyakran összekeverik a gyeplazítással

A gyepszellőztetéshez nagyon hasonló művelet a gyeplazítás, épp ezért nagyon sokszor össze is keverik őket. A gyeplazításkor egy késes tengellyel felszerelt gép segítségével a talajban lévő gyökérzónát frissítjük fel. A géppel a fű gyökerét, illetve a talaj felső rétegét lazítjuk fel, ennek köszönhetően a talaj hő-, tápanyag- és vízgazdálkodása javul. A gyeplazítás után a föld lazább, levegősebb lesz, a fű pedig sokkal gyorsabban és könnyebben tud majd fejlődni.

A gyepszellőztetéssel ellentétben a gyeplazítást évente maximum 2 alkalommal ajánlott végezni - április-május, illetve szeptember környékén. Kifejezetten javasolt újrafüvesítés előtt.

Érdemes tudni, hogy léteznek olyan kombinált kerti gépek, amelyek könnyen cserélhető késes és rugós hengerekkel rendelkeznek, így talajlazításra és gyepszellőztetésre is alkalmasak.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!