Banner

Milyen növényeket ültessünk magaságyásban?

A magaságyások rendkívül kedvező feltételeket biztosítanak a növénytermesztéshez: gazdaságosan sokféle zöldséget, virágot és fűszernövényt nevelhetünk bennük. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a magaságyásba ültethető növények kapcsán!

magaságyás

Mi az a magaságyás?

A magaságyás egy körülbelül 60-80 centiméter magasan elhelyezkedő ágyásfajta, amelynek a kerete általában fából, betonból vagy kőből készül. Jóval kisebb a helyigénye a szabadföldi ágyásokhoz képest, akár teraszon vagy erkélyen is elhelyezhető.

Napos helyre tegyük

A magaságyás készítése során érdemes olyan helyet választani, ahol naponta minimum 6-8 órán keresztül éri a napfény, ugyanis a növények fejlődése rendkívül sok fényt igényel. Emellett fontos, hogy könnyen megközelíthető és jól szellőző helyet találjunk az ágyásnak.

Tápanyagban gazdag és gyomoktól mentes talajt biztosít

Az ideális talajt sokkal könnyebb megteremteni a növények számára benne: kevesebb gyomnövény jelentkezik, több tápanyagot képes felvenni, ráadásul biztosan fertőzéstől mentes talajt alakíthatunk ki.

Sok locsolást igényel

Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a növények öntözésére, ugyanis mivel magasabban fekszik, könnyebben át is melegszik vagy kiszárad a föld. A magaságyás vízigénye lényegesen több, mint a hagyományos ágyásoké.

Kényelmes a kialakítása

A mérete és a magassága miatt egyszerűbb a növényeket gondozni benne, hiszen nem kell annyit hajolgatni. Ennek köszönhetően az idősek és a derék- vagy hátfájással küzdők számára is szuper lehetőséget nyújt.

Az év nagy részében termeszthetünk benne

A magaságyás esetében mindenképpen a gazdaságos növénytermesztésre kell törekedni: kisebb méretű, rövid tenyészidejű, gyorsan növekvő és folyamatosan szedhető növényeket érdemes benne nevelni. Nagy előnye, hogy egészen kora tavasztól késő őszig használhatjuk a magaságyást, mivel a talajmenti fagyok egyáltalán nem érintik.

Mire érdemes figyelni a magaságyásba ültethető növényeknél?

A szabadföldi ágyáshoz hasonlóan a magaságyásba ültethető növényeknek is harmonizálnia kell egymással: tehát rendkívül oda kell figyelni, hogy egymás mellé pontosan milyen növényeket teszünk a konyhakertben. Ha a magaságyás kialakításánál erre nem fordítanak kellő figyelmet, akkor a különböző növények árthatnak egymásnak.

A növények tápanyag-, víz- és hőigényének megegyezőnek kell lennie, emellett figyelembe kell venni a magasságukat és a növekedési irányukat is. Például a cukkini és a tökök terülő növények, azaz nagyobb helyet foglalnak el a szerteágazó leveleikkel. Ezzel szemben a borsó, a bab, a paradicsom és az uborka felfelé fut, így kisebb a helyigényük, viszont könnyen könnyen árnyékot vethetnek a többi növényre.

Kártevők elleni védelem növényekkel

A magaságyás szélére érdemes különféle védőnövényeket is tenni, amelyek erős illatukkal természetes riasztóként szolgálnak a kártevők ellen. Ezek lehetnek fűszernövények vagy virágok, de akár különböző zöldségek is: például a sarkantyú, a körömvirág, illetve a fokhagyma és a hagyma is tökéletes erre a szerepre.

Magaságyásban könnyen nevelhető zöldségek és fűszernövények

Zöldségek a magaságyásban

A magaságyásban nagyon jól érzi magát a cukkini, a bab, a cékla, a retek, a csili, a répa, a paprika, a paradicsom, a spenót, a sóska, a saláta, a karfiol, a karalábé, a csemegeuborka, a rukkola, a kínai kel, az újhagyma, a póréhagyma, a vöröshagyma és a zeller is.

Gyümölcsök a magaságyásban

A zöldségek mellett akár gyümölcsöket is lehet ültetni: például eperrel, földi cseresznyével és szamócával is lehet kísérletezni.

Gyógy- és fűszernövények a magaságyásban

A zöldségek közé különböző fűszer- és gyógynövényeket is érdemes ültetni: bazsalikom, majoranna, oregánó, lestyán, menta, borsikafű, koriander, kakukkfű, metélőhagyma, petrezselyem, kapor, illetve levendula, körömvirág, zsálya és citromfű is kerülhet a magaságyásba.

Mit mivel párosíthatunk?

A vegyeskultúrákban, ha jól választjuk meg az egymás mellé kerülő növényeket, akkor azok folyamatosan segítik egymás fejlődését: elriasztják a kártevőket, megtöltik a talajt hasznos tápanyagokkal, odacsalogatják a beporzó rovarokat. A magaságyásba ültethető növények esetében hatványozottan igaz. Nézzük néhány hasznos példát!

Ezek mehetnek egymás mellé!

 • A paradicsom mellé például petrezselymet, zellert, salátát, karalábét, sárgarépát és fokhagymát lehet ültetni.
 • A karalábé mellé mehet a borsó, a retek, a bazsalikom, a spenót, az uborka és a saláta is.
 • A borsó a kaporral, a retekkel, a sárgarépával és a karalábéval fér meg egymás mellett.
 • A hagyma mellé kerülhet metélőhagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem és saláta.
 • A babot a céklával és a káposztával lehet közösen ültetni.
 • A saláta a retekkel, a karalábéval, a paradicsommal és a sárgarépával tehető egy magaságyásba.

Ezeket soha ne ültessük együtt!

 • A hagymát a borsóval, babbal, káposztával és a céklával ne ültessük együtt.
 • A paradicsom mellé ne tegyünk borsót és uborkát.
 • A borsó mellé se babot, se fokhagymát ne helyezzünk.
 • A saláta és a petrezselyem sem tesz jót egymásnak.

Mit ne ültessünk magaságyásba?

Mivel a magaságyás mérete korlátozott, ezért nem érdemes nagy helyigényű növényeket elhelyezni benne, illetve az egyszeri betakarítású növényeket is kerülni kell.

A magaságyásba ne tegyünk például búzát, árpát, kölest, csicsókát, burgonyát, batátát, kukoricát, fejes káposztát, csillagtököt, sárgadinnyét. Ezeket a növényeket a hagyományos módon, a kert más részein érdemes inkább termeszteni.

Magaságyást kedvelő dísznövények

A magaságyásba a zöldségek és fűszernövények mellé akár virágokat is rakhatunk. A virágzó dísznövények helyett választhatunk ehető virágokat is, amelyek nemcsak szépek, de hasznosak is. Ilyen például a mályva, a sáfrányos szeklice, a szegfű, a körömvirág, a bársonyvirág és a sarkantyúka is.

Persze kialakíthatunk a magaságyásban színtiszta díszkertet is a balkonládákhoz, amelybe évelő vagy egynyári virágokat is tehetünk. Kora tavasszal és ősszel is ültethetünk dísznövényeket, így akár egész évben csodálhatjuk a magaságyásban lévő szépségeket.

Az alábbiakat bátran ültethetjük magaságyásba: muskátli, verbéna, árvácska, begónia, cseppecske és a záporvirág, de számos másik virág közül is válogathatunk. A téli időszakban az örökzöld évelők színesíthetik a magaságyást, például a japán kövérke vagy a törpecserje.

Ültetési terv magaságyáshoz

A magaságyás legnagyobb előnye, hogy kora tavasztól kezdve az őszi fagyokig folyamatosan ültethetünk bele újabb és újabb magokat, palántákat. Gyakorlatilag állandó forgásban vannak a zöldségek és a fűszernövények benne: egy év leforgása alatt az elővetemény, a fővetemény és a másodvetemény is helyet kaphat. Ehhez viszont egy jól megtervezett ültetési tervre van szükség.

Február

Kezdjünk el készülni a májusi ültetésre, februárban indulhat a palántázás fűtött helyen! A magaságyásba pedig borsót, petrezselymet, sárgarépát vethetünk, de nagyon fontos, hogy fóliával fedjük le a növényeket, mert a hidegben könnyen elfagyhatnak.

Március-április

Márciusban a kora tavaszi növényeket vethetjük is: spenót, petrezselyem, saláta, rukkola, cékla és retek termesztését kezdhetjük meg. Április második felében pedig a hagymaféléket dugdossuk be a földbe.

Május

A szépen megnövekedett palántákat májusban kiültethetjük a magaságyásba. Jöhetnek a paradicsom, paprika, uborka, cukkini palánták!

Június-július

A nyár folyamán sárgarépa, karfiol, karalábé és brokkoli is kerülhet az ágyásba.

Augusztus

A nyár végén őszi salátákat, retket és vörös cikóriát érdemes még ültetni.

Szeptember-október

A zeller, a petrezselyem és a rukkola újra helyet kaphat ősszel a magaságyásban. Ilyenkor is fontos, hogy védőfóliát használjunk.

November-január

A téli időszakban mindenképp takarjuk le az ágyást fóliával, így a talajban lévő tápanyagok megmaradnak a következő évre is. Ha szeretnénk bizonyos zöldségeket a téli hónapokban is nevelhetünk: például a téli saláták, a mángold és a spenót is bírja a hideget.

Vetésforgó a magaságyásban

Több évre előre érdemes tudatosan megtervezni a magaságyás ültetését, ha szeretnénk elkerülni, hogy folyamatosan trágyázni kelljen. Tehát ügyelni kell a vetésforgóra: hova, mit és mikor ültetünk!

A magaságyás rétegei miatt az első ültetési évben a talaj kifejezetten magas tápanyag forrásként szolgál a növények számára, ez viszont minden évben egyre csak csökken.

 • Az első évben magas tápanyagigényű növényeket érdemes ültetni - ilyen például a paradicsom, a káposzta, a tökfélék, a zeller, az uborka, a cukkini és a paprika.
 • A következő évben közepes tápanyagigényű zöldségekre kerül a sor: például retek, saláta, sárgarépa, karalábé, cékla, hagyma.
 • A harmadik évben pedig kis tápanyagigényű növények jönnek: mint a hüvelyesek, a retek, a madársaláta és a különböző fűszernövények.

Általános szabályként érdemes tudni a vetés kapcsán, hogy ugyanazt a zöldséget, vagy ugyanabba a családba tartozó zöldséget ugyanarra a helyre két egymást követő évben soha nem szabad ültetni. Például a káposztaféléknél ez kifejezetten fontos, ugyanis az ágyásban akár betegségeket is elterjeszthetnek.

Bármilyen növények kerülnek is a magaságyásba, az biztos, hogy egy kis odafigyeléssel egész évben nagyon jó körülményeket biztosíthatunk számukra, amit a végén meg is hálálnak! A szüretelés után pedig igazán finom, zamatos és egészséges zöldségekkel büszkélkedhetünk a családnak és a szomszédoknak!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!