Banner

Öntözőrendszer kertbe, balkonra

Öntözőrendszer kertbe, balkonra

Az öntözőrendszer gondos kiválasztása és szakszerű telepítése megéri az időt és az energiát, segítségükkel kert biztosan átvészeli a forró hónapokat. Végeztesd a napi locsolást automata rendszer segítségével, amíg az árnyékban pihensz vagy a nyári szabadságodat töltöd!

Cikkünkben összegyűjtöttük a választáshoz szükséges tudnivalókat, valamint a locsolóeszközök legnépszerűbb darabjait is átnézzük.

Automata öntözőrendszer a kertben 

Az öntözés az ápolt kert egyik titka, egészen pontosan az, hogy a megfelelő időpontban, helyes technikával locsoljunk. Mivel a ma emberének életvitele nem mindig engedi, hogy hosszú órákat szánjon erre a feladatra, érdemes az automata öntözőrendszerekre támaszkodni.

automata öntözőrendszer

Öntözési zónák tervezése

Az automata öntözőrendszerek tervezése és kivitelezése szaktudást igényel.  Nemcsak azzal kell tisztában lenni, hogy melyik növénynek milyen a vízigénye, de az öntözési alkatrészeket, a különféle öntözési elemek összeférhetőségét (pl. víznyomás, öntözőfej nyomásigénye, csőkeresztmetszet…) is ismerni kell ahhoz, hogy kertünk öntözési zónáit – az úgynevezett öntözőcsoportokat – tökéletesre tervezzük. Zóna alatt az ugyanazon mágnesszelephez csatlakozó öntözőrendszert értjük, ami lehet többek között csepegtetős, rotoros vagy spray.

Földbe ásott profi öntözőrendszer 

A legprofibb automatikus öntözőrendszerekből mit sem vesz észre az ember, az ugyanis a föld alá van telepítve. A mágnesszelepek, a szórófejek, a csövek mind a föld alá kerülnek, hogy a kerthasználat zavartalan lehessen. A rendszer lelke a vezérlőbe táplált program, ami kiadja az utasítást, hogy a kert melyik részében induljon el az öntözés. Ilyenkor a szórófejek kiemelkednek a talajból, a betáplált idő alatt ellátják a feladatot, majd visszasüllyednek a talajszint alá, hogy ne képezzenek akadályt kerthasználat vagy épp fűnyírás közben. Az igazán profi rendszer nemcsak öntözni, de műtrágyázni is tud, sőt ha kell, feltölti a kutya vizesedényét.

A földbe ásott rendszerek telepítése - ha nem magunk állunk neki az öntözőrendszer kiépítésének - rendkívül költséges dolog, amit ajánlott előre, még kertünk tervezésekor kiépíteni, mert utólag a nyomvonal ásása akár meg is sértheti a növényeink gyökereit. Nagyon körültekintőnek kell lennünk az ősz végi víztelenítéskor is, hogy pangó víz ne maradjon a rendszerben a föld alatt, mert ez fagypont alatti időjárás esetén szétrepesztheti a rendszert.

Mit kell tudni egy jól működő automata öntözőrendszernek?

 • vízhasznosítás szempontjából optimálisan működik
 • egyenletes öntözést végez: nincsenek alul- és felülöntözött területek
 • nem igényel felügyeletet
 • az esőérzékelő eső esetén leállítja, száradás után újraindítja a rendszert
 • talajnedvesség-érzékelővel ellátott
 • víztakarékos kiegészítőkkel bővíthető

A felszíni öntözőrendszer előnyei 

A felszíni öntözés egyik legismertebb módja a csepegtető öntözés, ahol a víz elosztásának feladatát a talaj veszi át. A rendszer alapját kis átmérőjű műanyag csövek adják, amelyek közvetlenül a növény gyökérzónájához szállítják a vizet. Az egyszerű öntözéstechnika víztakarékosság szempontjából az egyik leggazdaságosabb megoldás, nemcsak a párolgási veszteség alacsony, de a vízkibocsátás is mindössze 20–40 liter/óra között mozog.

Ezzel a megoldással az öntözés ideje elnyújtható, a növény kisebb energiabefektetéssel jut hozzá a tápanyaghoz. Az időzített öntözés a csepegtetős öntözőrendszereknél is működik.

csepegtetés

Csepegtető öntözés a balkonon vagy a lakásban 

Nem megvalósítható a földbe ásott locsolórendszer kiépítése például emeleti vagy teraszon kihelyezett balkonládáknál. Ilyenkor utólag könnyen szerelhető és vezetékezhető csepegtetőrendszert ajánlatos választani.

Az automata csepegtető öntözésre nemcsak a kertben, de az erkélyen, teraszon, sőt még lakásban is van lehetőség. 

A kész szettektől az elemenként, egyéni igény szerint összeállítható csepegtetőrendszerekig, sokféle megoldás létezik, amelynek ma már csak a pénztárcánk szabhat határt. Az egyszerű időkapcsolós kivitelezéstől a napelemes, időjárásfigyelő megoldásokig szinte mindent megtalálunk. 

Egy átlagos csepegtetőrendszer körülbelül 12 db 20 literes földlabdával bíró cserepes növényt képes öntözni. A rendszerek finomra hangolhatók aszerint, hogy milyen vízigényű növényeket kívánunk locsolni.

Automata öntözőkanna

Ezt a típusú öntözést oldja meg - többek között - az automata öntözőkanna, amellyel akár 36 cserepes vagy 6 méter hosszú erkélyládában elhelyezkedő növényt is meg tudunk öntözni. A rendszert egy beépített időkapcsoló hozza működésbe, és az előzetes beállítás alapján 15-30-60 ml/perc vizet adagol; vagyis az egyes növények vízigénye beállítható. A rendszer vízcsap nélkül is tökéletesen működik, elég egy esővízgyűjtő kanna vagy víztartály. A rendszert üzemelő trafó kül- és beltéren is használható.

Természetesen aki nem szeretne öntözőrendszerre költeni, saját készítésű megoldásokkal is próbálkozhat. Például a földbe szúrt, kilyukasztott, vízzel töltött PET-palack kiváló csepegtető lehet.

Nézd meg, hogyan készítünk önlocsoló kertet McMenemy Márkkal!

Az öntözőrendszer karbantartása

Mindegy, hogy melyik rendszer mellett tesszük le voksunkat, a karbantartást tavasszal, az öntözőrendszer téliesítését (vezérlőautomata kikapcsolása, öntözőrendszer víztelenítése, kompresszoros átfújása) pedig még a hideg hónap beköszönte előtt el kell végezni. Érdemes továbbá a szórófejeknél is elidőzni, valamint szemügyre venni, hogy a locsolótömlő táján is minden rendben van.

Kerti esőztető öntöző

A kerti esőztető

A leggyakrabban alkalmazott öntözési technika az esőztetés, amikor zárt csővezetéken keresztül, nyomás hatására érkezik a víz a szórófejekhez, ami a növény levelei alá vagy fölé porlasztja az öntözővizet. A megoldás mellett szól, hogy változatos domborzati viszonyok között is megoldható vele az öntözés, a széles méretválaszték pedig a legtávolabbi pontokhoz is eljuttatja a vizet.

Az esőztető öntözés előnyei

Az esőztető öntözés tulajdonképpen természetes öntözési mód, számos előnye és néhány hátránya is van.

 • Szerencsés, ha a levelek rendszeresen érintkeznek vízzel, hiszen a rájuk rakódott por ilyenkor lemosódik, így javul a levelek anyagcsere képessége,
 • További előnyei között mindenképp a takarékosságot lehet kiemelni, 
 • A kifejezetten egyszerű működtetést.

Kiéghetnek a növények - hogy előzzük meg?

A hátrányok közé tartozik, hogy mivel a levelek is nedvesek lesznek, ezért nagy meleg idején károsodhatnak, a vízcseppeken keresztül a napsugarak megégethetik a növényt. Ezt persze ki tudjuk védeni, ha korán reggel vagy a későbbi órákban használjuk az esőztetőt.

Okos megoldások

A legdrágább megoldásoknál tényleg csak a képzelet szabhat határt annak, hogy az eltérő módszereket hogyan tudjuk kombinálni ahhoz, hogy uralni tudjuk az „esős” órák számát kertünkben. 

Többek között választhatunk 

 • időjárásállomással összekötött
 • túllocsolástól védő
 • talajszondával felszerelt
 • riasztórendszerhez hozzákapcsolható locsolórendszert.

Mellette pedig éves statisztikát is kaphatunk a vízfogyasztásunkról, hogy energiatakarékosra hangolhassuk az egész rendszert. 

Az igazán gondos gazdák távolról, internetkapcsolaton keresztül, bármilyen mobil vagy számítógépes eszközzel, akár tableten keresztül is felügyelhetnek minden apró részletet. Ezeket a rendszereket egy csomagban is megvásárolhatjuk, locsolhatunk például az esővízgyűjtő hordónkból. Érdemes napelemmel működő változatot beszerezni. 

Nem vész kárba, ha a kertünk öntöző rendszerébe befektetünk, mivel a megfelelő napszakban, megfelelő mennyiségben végzett locsolást meg fogják hálálni a növényeink, és pompás lesz a kertünk minden évszakban.Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!