Banner

Így tisztítsd az esőcsatornát és a tetőt!

Házunk és portánk szépítgetése, csinosítása egy szinte soha véget nem érő folyamat, ám érdemes a karbantartására is időről-időre nagyobb figyelmet fordítanunk, mert megfelelő megóvással sok évvel kitolhatjuk a berendezések, eszközök és gépek működési idejét. Most az első ránézésre talán fel sem tűnő helyekre nézünk be és adunk praktikus tanácsokat a karbantartásukhoz.

A tető tisztítása

A tetőcserepeken nagy szeretettel ül meg a moha, amely nemcsak esztétikailag zavaró, de ha benő a cserép alá, becsepegést is okozhat. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy magasnyomású mosó, amellyel el lehet távolítani a tetőről a mohát és az esetleges gombát. A makacsabb helyeken gyökérkefével vagy drótkefével bírhatjuk távozásra a szennyeződéseket. Értelemszerűen a tetőcsúcstól az ereszcsatorna felé haladva végezzük a tisztítást. Az így lemosott tetőfelületet vizsgáljuk át, hogy nincs-e repedés valamelyik cserépen, és ha szükséges, cseréljük ki a megrongálódott cserepet. A tető tisztítása után mindenképpen szükséges az ereszcsatorna és az ejtőcsatorna kitisztítása.

Az eresz- és esőcsatorna tisztítása

Az ereszcsatornák legnagyobb ellensége a falevél. Ha nem takarítjuk rendszeresen, a levelek eldugítják a csatornarendszert, és télen meg tud állni benne a víz, amely súlyánál fogva eldeformálhatja vagy akár le is szakíthatja az egész csatornarendszerünket.

Vegyünk egy megfelelően magas létrát, amely biztonsággal túllóg a tetőszint fölé, majd gumikesztyűben gyűjtsük össze az ereszben felgyűlt leveleket és egyéb szennyeződéseket egy nylon zsákba. Ha a csatorna vízszintes részében már nem látunk leveleket, öntsünk le egy vödör vizet rajta, és figyeljük meg, hogy a víz könnyedén szalad-e le a csatorna ejtővezetékén. Ha lassan folyik le a víz, vagy egyáltalán nem, bizonyára dugulás van a függőleges csövekben. Ebben az esetben slaggal próbáljuk meg átmosni a rendszert, ha ez nem segít, akkor egy hosszú, kampósvégű dróttal lazítsuk meg a levélcsomót vagy madárfészket és felfelé húzzuk ki. Ha így sem járunk sikerrel, alkalmazzunk csatornatisztító gépet, amelynek forgó spirálja átfúrja a dugulást okozó csomót, és megszünteti a víz útját álló akadályt. Amennyiben a víz könnyedén leszalad a csatornánkon, vizsgáljuk meg az ereszrészben, hogy nem állt-e meg benne a víz valahol. Ha ilyet tapasztalunk, akkor a csatorna megsüllyedt azon a részen és javításra szorul. A későbbi dugulások elkerülésének megelőzésére a csatorna függőleges szakaszának tetejére ereszhálót szerelhetünk fel, ami szűrőként üzemel.

A terasz tisztítása

Teraszunk burkolatának tisztán tartása nem túl eszközigényes feladat, elegendő egy műanyag vödör, egy gyökérkefe és egy söprű-lapát kombináció. Söpörjük fel a teraszunkat és távolítsuk el mielőbb a lehullott faleveleket, mert az elázott falevél levet ereszthet, ami összefoghatja a gyengébb minőségű felületeket.

Söprés után akár a jól megszokott, felmosáshoz használt vegyszerrel, vagy kifejezetten erre a célra készített szerrel mossuk fel a burkolatot. A makacsabb szennyeződések eltávolítására használjunk gyökérkefét.

Amennyiben a gyökérkefés dörzsölés sem vezet eredményre, jöhet a mindent eltávolító magasnyomású mosó, ám ennek használatánál legyünk nagy figyelemmel a mosófej és a burkolat közötti megfelelő távolság megtartására. A nagy nyomás közelről az esetlegesen fellazult fugát kiveri a burkolólapok közül, faburkolat esetén pedig a korhadt részeket kiszakítja a fafelületből.

Faház és egyéb faanyagú falfelületek tisztítása

Faházunk, kamránk vagy egyéb fából épült építményünk felülete is elkoszolódik idővel, így ezeket is érdemes lemosni, portalanítani. A tisztítást finom kefével kezdjük el fentről lefelé haladva. Az évek alatt összeszáradt fa erezetébe beülő makacs szennyeződések eltávolítására gyökérkefét ajánlunk. Az esetleges gyantafoltokat észteres hígítóval tudjuk feloldani. A gyorsabb megoldás itt is a magasnyomású mosó.

Fészek, darázsfészek eltávolítása

Házunk elrejtettebb zugait kedvelik a költő madarak és a darazsak is. Amennyiben megtaláltunk egy ilyen fészket, ne nyúljunk hozzá, hanem próbáljuk távolról eldönteni, hogy madár- vagy darázsfészekkel van dolgunk.

Ha természetkedvelők vagyunk, és a madárfészekben tojásokat is találunk, hagyjuk, hogy innen repülhessenek majd ki a még meg nem született egyedek. Ám ebben az esetben is igaz a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” mondás. Ne nyúljunk a fészekhez, mert van olyan madárfajta, amelyik megérzi, hogy valaki hozzányúlt a fészekhez és elhagyja azt, nem gondoskodik tovább az utódokról.

Amennyiben nagyobb darázsfészket találunk, ne kezdjünk magánakcióba, mert lehet, hogy a tetőléc alól kiszálló pár darázs nem tűnik veszélyesnek, ám ha megbontjuk a tetőszerkezetet, és veszélyt éreznek a darazsak, hirtelen akár 20-30.000 egyeddel is szemben találhatjuk magunkat, amelynek garantáltan csak nagy-nagy szerencsével nem lesz tragikus vége. Ilyenkor mindenképpen hívjunk szakembert, aki pontosan tudja, ilyenkor mi a teendő.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!