Banner

Ötletes kerti utak és támfalak

Ötletes kerti utak sokféleképpen, gyönyörű, dizájnos támfalak növényekkel – vagy inkább nélkülük? Megmutatjuk a legújabb kertépítés trendeket, az alapanyagaink választékosak: beton, tégla, térkő vagy akár fa. Tudjon meg többet!

Kerti út ötletek

Aki kerti út építésére adja a fejét, fontos, hogy stabil, folytonos, időjárás-biztos utat alakítson ki. Ennek alapfeltétele az olyan ellenálló és megbízható anyagok, mint a kő, a térkő, a beton, a fa vagy a tégla. Választásnál tartsuk szem előtt, hogy az alapanyag csúszásbiztos és könnyen takarítható legyen. E két adottságért a későbbiekben nagyon hálásak leszünk. 

Beton kerti út

beton kerti út

A kerti út méretét érdemes okosan kikalkulálni, amihez azt kell átgondolni, hogy milyen funkciót tölt majd be az út: ha mindössze a kert egyes pontjaira szeretnénk eljutni, elég a vékonyabb vastagságú alapanyag (4-5 cm) és a keskeny kialakítás, hogy minél több zöld részünk maradjon, de ha rendszeres használatra szánjuk, nagyobb terhelésnek lesz kitéve, vastag (8-10 cm) alapanyaggal és szélesebb úttal kell számolni. Ebben az esetben szakember segítsége sem árt, hogy a végeredmény egészen biztosan egy hosszú életű, stabil kialakítás legyen.

Fa kerti utak

fa kerti út

A kerti út kialakításának mindössze a fantáziánk szab határt, készíthetjük gerendából, vasúti talpfából, macskakőből, lépőkőből, kültéri járólapokból, térkőből, téglából, amit aztán kaviccsal, mulccsal, zúzott kővel töltünk fel. Mindegy, melyik alapanyag mellett döntünk, a jó alap mindegyik esetben kötelező.

tégla kerti út

Az alap vastagságát kizárólag a talaj szerkezetének ismeretében lehet megállapítani, de nagyságrendileg 20-25 cm körül kell számolni akkor, ha kis terhelésnek lesz kitéve a kerti út, és 35-50 cm körül akkor, ha komoly terhelés vár az útszakaszra. 

Térkő, a klasszikus megoldás

térkő kerti út
Az alap egy fontos komponense a kőzúzalék, ami az esővíz elvezetése miatt nélkülözhetetlen. Ezt csak akkor spórolhatjuk ki az útszerkezetünkből, ha nagyszemcsés kaviccsal töltjük fel a kiépített utat.

kerti út

A kerti út kiépítése során érdemes szegélyt is kialakítani, ez azért fontos, mert ezt tartja stabil keretben az útszerkezetet. Nagy terhelés esetén a betonba ágyazott szegély mellett érdemes letenni a voksot. A szegély kiépítésénél érdemes átgondolni, hogy szükség lesz-e az út mentén fűnyírásra. Amennyiben igen, érdemes a kerti utat néhány centivel a pázsitszint alá süllyeszteni. 

Tégla megoldások

kerti út

Támfal ötletek

Számtalan oka lehet annak, ha a kertben támfal kiépítése szükséges. Legkomolyabb esetben a vad esőzés, netán hegyomlás indokolja, legtöbbször azonban dekoráció miatt (például: kertünk virágait szeretnénk hangsúlyozni), vagy a kertben található szintkülönbségek miatt döntünk a támfal mellett.

támfal

Kisebb támfalakat szakember segítsége nélkül is bárki meg tud építeni, komolyabb esteben azonban érdemes profi kezekre bízni a munkát. A leggyakrabban alkalmazott alapanyag a terméskő, amiket elég kötésben egymásra helyezni.

támfal

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!