Banner

Téli tennivalók a kertben

Télen nem a legpompázatosabb oldalát mutatja a kert, és munkánk is kevesebb akad vele. Persze ilyenkor is van bőven tennivaló, ami nem várhat tavaszig.

A tél a legjobb időszak arra, hogy az elhalt fákat, bokrokat, ágakat eltávolítsuk. A rengeteg ősszel lehullott levéllel együtt ilyenkor nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik, amit kár volna elégetni. Az egészséges részeket tegyük komposztálóba, a leveleket akár a talajba is beáshatjuk, hogy hamarabb tápanyaggá alakuljanak, és csak a beteg növényeket égessük el. Komptoszálás előtt a nagyobb ágakat aprítsuk fel, és ha esetleg nincsen komposztálónk, itt az idő, hogy vegyünk vagy építsünk egyet. Ha túl nagy mennyiségben keletkezik komposztálnivaló, akkor azt le is adhatjuk, Budapesten például a Főkert 100 kilóig ingyenesen átveszi.

Még fontosabb a téli metszés, a felesleges hajtások levágása és a megtartandó hajtások visszavágása. Ilyenkor talán kegyetlenségnek tűnhet a bokrokat erősen megkopasztani, de hamarosan meghálálják, és gyorsan újra terebélyessé duzzadnak.

A tél kiváló alkalom arra is, hogy rendet tegyünk a kertben, kialakítsuk a következő szezonra az ágyások, üvegházak alapjait, de elkezdhetjük papíron is megtervezni a tavaszi, nyári munkákat. Ilyenkor juthat idő a kerti szerszámok karbantartására, hogy évközben könnyebben menjen a munka. A kapát, ásót, kaszát élezzük meg, a metszőollót köszörültessük meg, és csiszoljuk meg a szerszámok nyelét, majd ápoljuk őket olajjal.

Ha még nem tettük meg, védjük a növényeinket a fagyoktól, különösen a fagyérzékeny mediterrán növényeket, a legegyszerűbb módszer a tövek takarása. Locsolni télen csak ritkán szükséges, de erről semmiképp se feledkezzünk meg, és fagymentes, csapadékban szegény napokon adjuk bőven vizet a téli örökzöldeknek. Ha nagy hó esik, ami lenyomja az ágakat, akkor azt verjük le róluk, de megelőzésképpen össze is kötözhetjük az örökzöldek koronáját. Ha leesett a hó, akkor a növények érdekében inkább kerüljük a sózást, helyettte faforgácsot, kőzúzalékot szórjunk ki, és lapátoljunk.

A növények mellett a kert madarairól se feledkezzünk meg, rendszeresen töltsük fel eledellel az etetőket, és időnként takarítsuk ki az üres maghéjakat. Fagyos napokon innivalóról is gondoskodhatunk. Építhetünk téli fészket a sünöknek is. Ehhez már az is elég, ha a komposztálónk alján hagyunk egy kis nyílást, vagy úgy halmozzuk fel a tüzelőt, hogy az alsó sorban sün méretű réseket hagyunk.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!