Banner

Medence porszívó - tartsa tisztán medencéjét!

Medencetakarítás házilag – praktikák és megoldások a kerti medence takarítására. Mit tegyünk a medencénk tisztántartásához? – Praktiker-ötletek

A medence a nyári felfrissülés és kikapcsolódás egyik legtökéletesebb eszköze, ugyanakkor ahhoz, hogy a nyári móka felhőtlen és biztonságos legyen, a medencét és annak vizét tisztítani kell. Itt kap főszerepet a medence porszívó, amelynek számtalan típusa között válogathatunk.

medence porszívó

A medencék hívatlan vendégei: a kórokozók

A medence kémiai kezelése nem elegendő a víz és a medence maximális tisztításához, hiszen a medence alján, falán a piszok (homok, levél), a vízkő és a baktérium, az alga könnyen „leül”, lerakódik, és kialakul egy szennyréteg. Ennek eltávolítását teszi lehetővé a medence porszívó. A kínálatban számtalan típust találunk, a manuális működésűtől a félautomatán át a teljesen automatizált medencetisztító robotokig.

A legegyszerűbb megoldás a manuális/kézi porszívó, ami egy szívófejből, egy teleszkópos rúdból és egy tömlőből áll. Utóbbit a medence vízforgatójára kell erősíteni, hogy a szennyezett víz bekerüljön a forgatóba, és onnan csak a tiszta víz áramolhasson ki. Ez a típus a kisebb medencéknél jelent kényelmes megoldást.

A programvezérelt félautomata medenceporszívót szintén a medence vízforgatója működteti, azt ugyanis vízforgató által mozgatott víz hajtja. Bár rengeteg munkát megspórol, a mozgása nem pontos, előfordul, hogy a tisztításból kimaradnak területek, a lépcsőknél, sarkoknál, éleknél pedig kézi porszívózás szükséges.

A legtökéletesebb megoldást a robot medence porszívó jelenti, ami a víz szintjéig mindent (aljzat, falak, lépcsők, létra) megtisztít. A porszívó motoros futóműrendszerrel, gumikefékkel, saját vízszivattyúval, szűrőzsákkal és egy beprogramozható vezérlő automatikával „dolgozik”, beállítható rajta a medence mérete, a burkolat típusa, a porszívózás ideje és a tisztítási program. A medenceporszívó legnagyobb előnye, hogy elvégzi helyettünk a munkát és maximális higiéniát biztosít.

medence porszívó

Erre ügyeljen medence porszívó vásárlásakor!

  • A megfelelő medence porszívó kiválasztását elsősorban a medence típusa határozza meg
  • Választáskor – főleg a félautomata porszívóknál – vizsgáljuk meg a szivattyú erejét!
  • Vásárlás előtt nézzük meg a tömlő hosszát! Ha túl rövid tömlővel felszerelt porszívót választunk, könnyen megesik, hogy csak a feléig tudjuk megtisztítani a medencét.

A medence tisztántartásának alapszabályai

  • A medence tisztítása legyen rendszeres! Gyakori használat esetén hetente, máskülönben kéthetente szakítsunk rá időt!
  • A medence megfelelő tisztításához kísérletezgetés helyett kérjük ki szakember tanácsát! Ezt csak egyszer kell megtennünk ahhoz, hogy kicsik és nagyok egyaránt biztonságban merülhessenek el a vízben.
  • Fontos a rendszeres karbantartás: a szűrőket tisztítani, cserélni, a víz minőségét rendszeresen ellenőrizni kell.
  • Gondoskodjunk a vízforgató berendezésekről, hogy kiszűrjük a vízben úszó szennyeződéseket!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!