Banner

Ismerd meg a magasnyomású mosót!

A magasnyomású mosó kiváló választás autómosáshoz, a terasz hatékony tisztításához, de választhatunk nagyobb teljesítményű készüléket ipari felhasználásra szennyezettebb műhelyekbe vagy fertőtlenítő célokra. Cikkünkben összegyűjtöttük a szempontokat, hogy mire ügyelj – következzen tehát a takarítógépek egyik klasszikusának az elemzése!

magasnyomású mosó

Íme, a magasnyomású mosó működése!

A magasnyomású mosó az egyik olyan háztartási gép, aminek az erejét és sokoldalúságát egyre többen fedezik fel maguknak, az ugyanis nemcsak autómosáskor jön jól, de tökéletes választás a kerti bútorok, a terasz, a kerékpár, a medence, a falak és a különféle munkagépek és -eszközök (például betonkeverő, talicska) tisztításához, fertőtlenítéséhez is. Működésének alapelve egyszerű: a csapra rácsatlakoztatva a vízhálózat nyomását megsokszorozza.

A magasnyomású mosók rendre ezen az elven működnek, a gépek közötti különbségek a teljesítményükben mérhetők. A teljesítmény a maximális víznyomást és a szállított víz mennyiségét jelöli.

Magasnyomású mosó használata 

A magasnyomású mosót a kézikönyv átolvasása nélkül ne üzemeljük be, mert az összeszerelésnél számtalan olyan mozzanat van, amik elvégzése nélkül búcsút inthetünk a garanciának. Például a vízbemenet szűrőjének mindig a helyén kell lennie, hogy kiszűrje a homokot, a mészkövet és az egyéb szennyeződéseket, amelyek károsítanák a szivattyú szelepeit. A befagyás miatt keletkezett károk esetén szintén búcsút inthetünk a garanciának.
 
Fontos, hogy csakis tiszta, szennyeződésmentes vizet használjunk! Aki fúrt kútból vagy esővízgyűjtő tartályból származó vizet használ, helyezzen egy külső szűrőt a készülék elé, hogy semmiképp ne kerülhessen szennyeződés a gépbe. Használat előtt ellenőrizni kell a belépő víz maximális nyomását! Megfelelő víznyomás nélkül ne kapcsoljuk be a nagynyomású mosót, mivel ilyenkor a szivattyú hűtés nélkül üzemel, a belső alkatrészek hamar felhevülnek és elkopnak. Ehhez kapcsolódik, hogy 50 °C-nál magasabb hőmérsékletű hálózati vizet se használjunk!

magasnyomású mosó

A magasnyomású mosó használata és karbantartása gyerekjáték

Ha a fenti szempontok szerint helyesen járunk el, akkor már csak a használati útmutatót kell átböngésznünk. Ebben a tisztítószerek megfelelő felhasználására is útmutatást kapunk, ahogy arra is, hogy a megtisztításra váró felületre milyen vegyszert alkalmazzunk. A tisztítószert alulról felfelé kell felvinni, néhány percig hagyni kell, hogy kifejthesse a hatását, majd leöblíteni. Fontos, hogy a tisztítószer ne száradjon rá a felületre, mert az könnyen károsodhat. Speciális kiegészítőkkel (mosókefe, szórócső, forgókefe, csőtisztító) a legmakacsabb szennyeződésekkel is fel lehet venni a kesztyűt.

A vízszűrőt havonta egyszer, vagy ennél gyakrabban tisztítani kell, de az alaptartozékokat (szórópisztoly, szórócső, fúvókák, fúvókatisztító) is rendszeresen meg kell tisztítani a szennyeződésektől! Ügyelni kell arra, hogy a hűtőlevegő akadálytalanul áramolhasson a szellőzőnyíláson keresztül, valamint a készüléket fagymentes helyen kell tárolni! A szivattyúból, a tömlőből és a tartozékokból tárolás előtt minden esetben ürítsük ki a vizet! Sőt, feltétlenül végezzük el az előírás szerinti olajcseréket is, mert az elhasználódott, szennyezett olaj miatt a magasnyomású mosó fém alkatrészei idő előtt kezdenek el kopni.

Milyen felületeken használható?

Tulajdonképpen bármilyen nem vagy mérsékelten nedvszívó felületen használhatjuk, amiben a nagy nyomás semmiképp sem tesz kárt. Azt viszont jó szem előtt tartani, hogy más és más tisztítószer kell bizonyos felületekhez. Ilyenek lehetnek a járólapok, burkolatok, faszerkezetek, falazatok, de hasznunkra válhat a moha és az alga eltávolításakor is. A Praktiker kínálatában speciális szereket találhatunk a műanyag felületek (kerti bútorok), a fémtárgyak (kerti szerszámok) és a tetők, üvegfelületek lerakódásainak tisztítására.

Mire jó még a magasnyomású mosó? Kirpóbáltuk!

Teljesítmény felhasználási terület szerint

A magasnyomású mosók különböző tisztítási teljesítményben elérhetők, ha vásárlás előtt az adatokat böngésszük, akkor a bar nyomásra vetített értéket figyeljük először, valamint a vízszállítási kapacitást. Így könnyebben megtalálhatjuk – a megfelelő nyomáshoz és teljesítményhez mérten – a számunkra ideális eszközt. A belépő szinten 1400 w teljesítményt találunk, ami egészen 3000 wattig is felmehet.

Háztartási magasnyomású mosó: 90–120 bar nyomás, 300–360 liter/perc vízszállítás. Felhasználás területek: gépjármű, kerékpár, burkolatok, terasz, kerti bútor.

Félipari magasnyomású mosó: 120–150 bar nyomás, 360–600 liter/perc vízszállítás. Felhasználási területek: gépjármű, makacs szennyeződések, medence, munkagépek.

Ipari magasnyomású mosó: 150–250 bar nyomás, 720–1250 liter/perc vízszállítás. Felhasználási terület: autómosók, üzemek, szervizek.

Akkumulátoros, hordozható magasnyomású mosó

A hordozható magasnyomású tisztító legnagyobb erénye a mobilitás és praktikum. Bárhova vihetjük magunkkal, így nem kell lecövekelni egyetlen helyre. Habár egy gőztisztító is hatékony eszköz lehet, a magasnyomású mosót azért több tisztítási feladatra használhatjuk: autóban, házban, műhelyben vagy éppen a kertben. Az LCD kijelzővel felszerelt Kärcher magasnyomású mosó például precíz munkát tesz lehetővé azzal, hogy beállíthatjuk a személyre szabott nyomást.

Olvasd el ezt is: Gőztisztító - tippek a hatékony használathoz

Magasnyomású mosó otthoni autómosáshoz

Egy autó letakarítása igencsak időigényes feladat lehet, ezért ebben az esetben célszerű meggyőződni – a teljesítmény mellett – a hűtési módszeréről az eszközöknek. Sok magasnyomású mosó vízhűtéses motorral rendelkezik, ami fokozott igénybevétel mellett is stabil munkát biztosít.

: Magasnyomású mosó otthoni autómosáshoz

Magasnyomású mosó teszt

A lehető legalaposabb körültekintés érdekében csináltunk egy tesztet, ahol megvizsgáltuk, hogy milyen felületeket és hogyan lehet takarítani magasnyomású mosóval. Autón, kerti bútoron és különböző anyagokon is megnéztük, hogy mire megy 2100 wattos, 140 bar nyomású gép! Az eredményeket INNEN éritek el!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!