Banner

Füvesítés előtt fontos a talaj javítása

A kertünk gyönyörű háttere és alapja a csodaszép, zöld fű. A szép pázsit azonban csak kellő odafigyeléssel és munkával érhető el. Nézzük végig most a legfontosabb lépéseket, hogy mi vezet el minket is a boldog gyeptulajdonosok klubjába, ahol később garantált siker koronázza az erőfeszítéseinket!

Vissza a gyökerekhez – a precíz gyomirtás technológiája

A füvesítésre kijelölt területünk alapvetően nem biztos, hogy minden paraméterében alkalmas arra, hogy egyből fűmagokat szórjunk rá. Nagy eséllyel különböző gyomnövények tanyáznak a kijelölt területen, amelyek részben, vagy egészben meggátolják, hogy egészséges, egybefüggő gyepfelületet képezhessünk. Így először gyomirtóval kell kezelni a területet. Ezek az irtószerek általában a gyökéren és a levélen keresztül szívódnak fel viszonylag lassan, így a hatásukat csak körülbelül 2 hét elteltével fejtik ki teljesen. Addig pihentessünk a területet és várjuk a gyomirtó hatását.

fű gyep

Ezután jöhet csak az adott terület fizikai megtisztítása. Kézzel kell összeszednünk a megmaradt gazt, kő- és betondarabokat, illetve az esetlegesen fellelhető egyéb hulladékokat. Minél aprólékosabban végezzük el ezt a műveletet, annál egyenletesebb terepet biztosítunk majd a fűmagok kihajtásához. Ha a terepet megtisztítottuk, alakítsuk ki nagyjából a felületet és egyengessük el a földfelszínt. Kár lenne a füvesítés után egyengetni a terepet, hiszen megtörnénk a homogén, fűmaggal egyenletesen behintett felszínt. Ez a művelet kíván magának ásót, gereblyét és a nagyobb föld átmozgatáshoz egy méretes talicskát is.

Ezután vásároljunk műtrágyát, és szórjuk be vele a terepet alaposan. Figyeljünk az egyenletes szórásra! Ha ezzel megvagyunk, dolgozzuk be a földbe a műtrágyát és számoljuk fel a maradék hepehupát a füvesítendő területen, így egy majdnem vízszintes felületet kapunk. Újabb kényszerpihenőt kell tartanunk, amely szerencsés esetben esővel telik el, és ez segít a tápanyagok eloszlásában. Ha nem esik az eső, óvatosan locsoljuk a megművelt területet körülbelül egy hétig.

%%TERMEK_AJANLO_665%%

Amikor eltelt a második kényszerpihenőnk, a talajréteg felső részét távolítsuk el óvatosan, majd alaposan locsoljuk át a területet! Ezután hintsük el a fűmagot. Nagyon fontos, hogy a felső földréteggel ezután vissza kell takargatnunk a fűmagokat, mert azt ellenkező esetben a szél is képes elfújni, illetve a madarak is összecsipegetik, és hamar hoppon maradunk. Temessük vissza a felső földréteggel a fűmaggal beszórt kertrészt, majd óvatosan egyengessük el a végleges formájára a felszínt. Óvatosan bánjunk a felszínnel, nem jó, ha ledöngöljük az egész kertet, mert elzárjuk az oxigént és a napfényt is a magoktól, amelyek ezt kellő passzivitással fogják meghálálni.

%%TERMEK_AJANLO_462%%

Ezután jön egy újabb kényszerpihenő, amely ettől függetlenül nap 2-3 alapos locsolással kell, hogy teljen. A magok elkezdenek kihajtani, de óvatosan! Körülbelül 3-4 hét, mire megerősödnek a fűszálak, addig csak halovány fűkezdeményként vannak jelen a föld felszíne felett.

Ezután, ha megerősödtek a fűszálak, egyre sűrűbb, gyönyörű zöld szőnyeggel örvendeztetnek meg bennünket, és már csak a rendszeres locsolással, fűnyírással kell foglalatoskodnunk. Ha nagy területet füvesítettünk be, akkor érdemes lesz beszerezni egy motoros fűnyírót és egy szegélynyírót, így hatékonyan vághatjuk majd a kert túlnőtt haját.

Láthatjuk, hogy a füvesítés nem egy kapkodós műfaj, de a türelmünket nagyon meghálálják az erős fűszálak, így mindenképpen érdemes a már régóta bevált szabályok mentén haladnunk.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!