Trambulin biztonságosan: használat és karbantartás

A trambulin, avagy az ugróasztal használata kortól függetlenül mindenki számára jó mulatság, és hogy az eszközünk minél tovább kitartson „alattunk”, összegyűjtöttük a helyes használatra és a karbantartásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat – Praktiker ötletek

trambulin

Trambulinvásárlás

Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a megfelelő méretű trambulint vásároljuk. Ehhez tudnunk kell a használó magasságát, súlyát, életkorát – és számolni kell azzal is, hogy a gyermek megnő, vagyis a legkisebb trambulint hamar kinövi. 

Érdemes olyan terméket választani, amihez a gyártó biztosít pótalkatrészeket, így egy későbbi meghibásodás esetén pótolni tudjuk a szükséges rugót, hálót, rugóvédőt, ugrálófelületet. 

Választáskor fontos szempont az ugróasztal stabil rögzítése és a masszív lábak. A gyakorlat azt mutatja, amennyiben a hálótartó oszlop a földig ér, a trambulinunk stabilabb lesz, illetve nem árt, ha tartoznak hozzá olyan extra kitámasztók, amik a kibillenést ellensúlyozzák. 

A trambulint körülvevő védőhálón nem szabad spórolni! Komoly baleseteket lehet megelőzni a segítségével. Az alatta lévő biztonsági hálóra pedig azért lehet szükség, hogy a kisgyerekek és a házi kedvencek ne mászhassanak be a trambulin alá. 

Végül, és nem utolsósorban győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott trambulinhoz tartozik-e megfelelőségi nyilatkozat a gyártó vagy a forgalmazó részéről. 

trambulin védőhálóval

Trambulin veszélyei és karbantartása

  • Hároméves kor alatti gyermeket ne engedjünk bele, 3–6 év között pedig szükséges a felügyelet!
  • A trambulin felállításakor ügyelni kell arra, hogy az ugróasztalt sík felületre helyezzük, lehetőleg pázsitra, és ne kaviccsal, kővel, betonnal borított területre.
  • Ügyeljünk rá, hogy a trambulin körül és felett körülbelül 3 méterre ne legyen semmi, se kerítés, se tető, se fa, se egyéb eszköz.
  • A trambulint körülvevő rugóvédő szivacson ugrálni, azon ülni, gyalogolni nem szabad!
  • Az ugróasztalt egyszerre mindig csak egyvalaki használja, ha többen ugrálnak benne, azzal gyorsan lerövidül az élettartalma, a rugók megnyúlnak, a felület elveszíti rugalmasságát.
  • Minden használat előtt ellenőrizzük a trambulin állapotát: ha az eső miatt csúszós a felület, töröljük át, távolítsuk el a szennyeződéseket (falevél, faág, kavics, homok, por) és a gyerekjátékokat. Ellenőrizzük a lehetséges szakadásokat, repedéseket!
  • Rendszeresen ellenőrizzük a rugókat és a csavarokat!
  • Az őszi hideg beköszönte előtt a trambulint érdemes megszárítani, portalanítani, szétszedni, hogy a telet ne a szabadban „töltse”!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!