Banner

Elő a madáretetőkkel!

Ha télen kitartóan etetjük a madarakat, azzal nemcsak az élővilágot segítjük, de magunknak is kellemes élményeket szerezhetünk. Amikor odakinn minden kopár és sötét, az etetőn ugráló madarak színt és vidámságot visznek a napjainkba.

A madáretetés azért is fantasztikus dolog, mert akár a város közepén is belekezdhetünk, és egy ablakpárkány is elég, hogy élettel töltsük meg a téli napokat.

Mivel etessünk?
Ez az egyik legfontosabb kérdés, és rengeteg a lehetőség. Már az is segítség, ha néhány almát felszúrunk egy fa ágára, és magokat szórunk ki, egészen pontosan fekete, sózatlan napraforgómagot. Tulajdonképpen bármilyen sózatlan mag megfelel, de a napraforgómag a legolcsóbb. Emellett fontos eledel az állati zsiradék, ami lehet sózatlan szalonna, lágy sajt, de vásárolhatunk cinkegolyókat is, amelyeket aztán egyszerűen felakaszthatunk, és nem csak a cinkék lesznek hálásak érte.

Mivel ne etessünk?
Bár a madaraknak szoktunk kenyeret dobálni, az etetőben inkább ne hagyjunk ehhez hasonló tésztafélét, mert erjedésnek indul, és ha a madarak megeszik, akár bele is pusztulhatnak.

Hogyan etessünk?
Szintén nagyon fontos, hogy ha egyszer valahol elkezdtünk rendszeresen etetni, akkor azt a tél végéig, nagyjából április közepéig folytassuk. A madarak ilyenkor már számítanak ránk, és egy kistestű madár számára végzetes következményekkel járhat, ha egy nap üresen marad az etető.

Ha elszántuk magunkat a madáretetésre, akkor ehhez rengeteg különböző etetőt vásárolhatunk, de akár a földre is kiszórhatjuk a magokat. Az etetőt érdemes hetente többször takarítani, a maghéjakat kisöpörni és új magokkal feltölteni. A madáretető mellé érdemes itatót is elhelyezni, ez különösen a hosszan tartó fagyos időszakok alatt fontos, amikor a madarak nehezen jutnak folyadékhoz. Végül pedig szerezzünk be egy kis könyvet, amelyből azonosíthatjuk az ablakunk alatt csipegető madarakat, vagy használhatjuk a Magyar Madártani Egyesület madárhatározó okostelefonos alkalmazását. Jó madárfigyelést!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!