Banner

Madáretetők – 4 egyszerű példa

madáretető képek és tippek: Könnyen elkészíthető esztétikus madáretetők, különböző stílusban. Készüljünk együtt a télre, készítsünk házilag madáretetőt!

Megérkeztek a hidegebb időszakok, amikor a környezetünkben élő verebek, pintyek és egyéb kismadarak már nehezebben találnak maguknak ennivalót. Ezekről a kedves kis élőlényekről való gondoskodás kiváló családi program lehet, hiszen a gyerekek nagy örömmel segítenek ebben. Cikkünk néhány egyszerű, játékos ötletet szeretne adni ahhoz, hogy hogyan készítsünk madáretetőt.

Madáretetők fából, házilag

Ha már madáretető házikót építünk, miért ne lehetne az egy igazi kis műalkotás? Minden kisgyereknek maradandó élmény olyan madáretetőből etetni a kis madárkákat, amelyet ő maga tervezett és barkácsolt. Ehhez a legjobb anyagválasztás a fa, hiszen nagyon egyedi, rusztikus madáretetőt kreálhatunk belőle. Használjunk kisebb deszkákat vagy rétegelt lemezeket a házikó alapjához! Ennek a négy sarkára erősítsük a tetőszerkezetet, az oldalát tartó falécekkel, és máris kész a tető. Ha igazán alkotókedvünkben vagyunk, egyénibb szerkezetű házikót is barkácsolhatunk, például egy hatszögletű madáretetőt. Csak egy-két barkácseszközre van szükség, kalapácsra, pár szögre, esetleg egy kis fűrészre, sok kreativitásra és jókedvre!

madáretető fából

Madáretető PET-palackból

A PET-palackból készült madáretetők azért is kiválók, mert gyermekeinket nemcsak az állatok iránti szeretetre, hanem a környezettudatosságra is emlékeztetik. Ráadásul minden háztartásban találunk kidobásra váró palackokat, amelyeket könnyedén fel tudunk használni erre a szép célra. Keressünk egy nagy, műanyag 5 literes palackot, vágjuk ki a bejáratnak való részt az aljától kicsit magasabban! A madarak általában nem szeretik a zárt tereket, tehát fontos, hogy a lyuk elég nagy legyen, legalább 10-15 cm magas, szélessége pedig a palack teljes szélességével legyen egyenlő! Ha kedvünk van hozzá, és a palack mérete engedi, készítsünk több ajtót is! A palackot a nyaki résznél befogva zsinórral erősítsük fel egy magasabb ágra! Ez azért fontos, mert a környező macskák gyakran kifigyelik a madarakat, így viszont el tudjuk kerülni a drámai pillanatokat. Tegyünk a palackházikó aljára valami nehezéket, például linóleumot vagy vékony farostlemezt, hogy a könnyű etetőt ne himbálja a szél.

madáretető pet palackból

Madáretető készítése papírból

Nagyon kreatív és vidám madáretetőket lehet készíteni tejes- vagy üdítősdobozokból is. Ezek formája adott: általában hosszúkásak, torony alakúak. A papírdoboz felső részén lévő kartont könnyen ki lehet lyukasztani, és már mehet is bele a drót vagy kötél, amin fellógathatjuk egy alkalmas faágra. A doboz egyik oldalán vágjunk ki egy hosszúkás négyzetet ajtó gyanánt! Fessünk vagy ragasszunk színes, mókás képeket, mintákat a papírdoboz oldalára, ez további játszási és alkotási lehetőséget jelent a gyermekek, de akár a felnőttek számára is!

madáretető papírból

Madáretető golyó

Ennek a madáretető-típusnak az előállításához kell talán a legkevesebb kézügyesség és fantázia. Gyűjtsük össze a madáreleségnek szánt dolgokat (dió, szalonnadarabkák, bogyók, napraforgó, egyéb magvak), keverjük össze egy kis olvasztott marhafaggyúval, majd ha összeállt a keverék, kanalazzuk bele a már előre odakészített hálóanyagba. A háló legyen sűrű szövésű, hogy a szemek ne pottyanjanak ki, de a cinegék még könnyen ki tudják szedni a darabkákat belőle. A háló négy sarkát fogjuk össze a kis „ételcsomaggal”, kötözzük össze és már kész is vagyunk!

madáretető labda

Reméljük, jó ötleteket és inspirációkat adtunk önöknek és gyermekeiknek, a madáretetéshez pedig sok örömet és jókedvet kívánunk!

%%TERMEK_AJANLO_496%%

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!