Banner

Medence téliesítés lépésről lépésre

Sokféle kültéri medence létezik, egy dolog azonban közös bennük: mindenképp fel kell őket készíteni a télre. Ezzel nem csupán a víz tisztaságát, de a medence falát és gépészeti elemeit is megóvhatjuk a károsodástól. Ha megfelelően járunk el, a tavaszi beüzemelés is zökkenőmentesebb lesz. Hogyan vágjunk bele? Írásunkból minden kiderül, amit a medence téliesítéséről tudni érdemes.

A medence téliesítés hiánya káros a medencére és a pénztárcánkra is

A téliesítés hiánya, illetve a nem kellő körültekintéssel végzett téliesítés maradandó károkat okozhat a medencetestben, a gépészeti elemekben, illetve a csőhálózatban is. Bár a telek egyre enyhébbek, még mindig szép számmal akadnak olyan napok vagy esték, amikor a hőmérő fagypont alatti értéket mutat. A medencében, a csövekben és a gépészeti elemekben maradt víz ilyenkor jéggé fagy. Ennek következtében térfogata megnövekedik, amely az érintett elemek meghibásodásához, illetve a medencefal megrepedéséhez vezethet. A téliesítéssel megspórolhatók a javítási költségek.

A helytelen téliesítés következtében elszennyeződött víz tavaszi tisztítása, netán teljes cseréje is jóval nagyobb anyagi terheket ró ránk, mint amennyibe maga a téliesítés kerülne. Ennélfogva fontos, hogy felvegyük az őszi ház körüli teendőink listájába. Természetesen szakemberrel is elvégeztethetjük, de házilag is könnyedén kivitelezhető, ha kellő tapasztalattal rendelkezünk, vagy elég nyitottak vagyunk rá, hogy beletanuljunk.   

Elérkezett az idő?

Ha túl korán veselkedünk neki, akkor a kelleténél magasabb hőmérsékletű vízben még a téli fagy beállta előtt elszaporodhatnak egyes nem kívánatos mikroorganizmusok. Akkor készítsük fel medencénket a hideg évszakra, ha vizének hőmérséklete tartósan 15 C° körül, vagy az alatt alakul. Ez nagyjából egybe is esik azzal az időponttal, amikor használaton kívül helyezzük azt, hiszen vize már az úszáshoz is túl hideg.

Amire szükségünk lehet

Ezeket az eszközöket és hozzávalókat érdemes beszerezni a téliesítés megkezdése előtt:

 • klór
 • pelyhesítőszer
 • téliesítő folyadék
 • gizmo
 • fagydugók
 • fagytest
 • téli takaró
 • vízzsák vagy kötél

 

Vízzel vagy anélkül?

Az épített medencék téliesítése  - ahogy a fémpalástos medencéké is - vízzel teli, azaz megtöltött állapotban történik. 

Először alaposan ki kell tisztítanunk a medencét. Annak alját, valamint a víz felszínét is szabadítsuk meg a falevelektől és egyéb szennyeződésektől. Csak a teljesen tiszta vizű medencét szabad téliesíteni. Ezt követően állítsuk be a víz ideális pH-értékét (7.2 és 7.4 között) és klór szintjét (1mg/l). Ha túl magas a víz keménysége, engedjünk le belőle, és higítsuk friss csapvízzel. Ha a víz nem áttetsző, esetleg algásodik, használjunk pelyhesítőszert is. Szükség esetén akár többször ismételjük a folyamatot, amíg kristálytiszta víztestet nem kapunk. Ha nem így járunk el, a vízben elszaporodhatnak az algák a téli leállás ideje alatt, a medence falán pedig vízkőlerakódások keletkezhetnek.

A medencetest és a csövek megóvása

Szedjünk ki a vízből minden tartozékot. Ha a medence felszereltégéhez tartozik létra vagy befüggeszthető ellenáramoltató, távolítsuk el őket, és tavaszig tároljuk száraz, fagytól védett helyen. A létra foglalatát is zárjuk le. Erre akár házi praktikákat is bevethetünk: egyszerűen húzzunk rá egy nejlonzacskót és rögzítsük gumival.

Az ideális vízszint

Ezután részben engedjük le a vizet, körülbelül a medence háromnegyed részéig. Ha homokszűrős vízforgatóval ellátott medencénk van, a téliesített vízfelszín a szkimmer alatt mintegy 5-10 cm-rel helyezkedjen el. (Ha még ennyire sem szeretnénk leengedni a vizet, alkalmazhatunk gizmót is. Ebben az esetben azonban kalkulájunk azzal, hogy a víz térfogata növekedni fog a hideg hatására.) Majd víztelenítsük a medence csöveit és az előzőleg megtisztított homokszűrőt is. A befúvókat lássuk el fagydugóval. Erre azért van szükség, hogy a víz ne áramolhasson vissza a csövekbe. Ezután adjunk a vízhez téliesítő folyadékot, majd alaposan keverjük el. Ez a speciális elegy megakadályozza a fémből készült elemek rozsdásodását és a vízkő lerakódását.

Fagytestek elhelyezése


Helyezzünk a medencébe fagytesteket keresztben és hosszában is. Ha a téli időszakban a medence vize megfagy, térfogata megnövekedik, az így keletkezett nyomás pedig szétfeszítheti a medence falát. A fagytestek egyrészt gátolják az egybefüggő jégtakaró kialakulását, másrészt a jégképződésből adódó nyomás nem a medence falát feszíti majd, hanem a fagytesteket nyomja össze ‒ megóvva ezzel a medencénk épségét. Fémpalástos medence téliesítése esetén nem szükséges fagytest, mert a medence fala a víztérfogat változásának megfelelően tágul vagy épp zsugorodik.

A téli takaró

Elérkeztünk a legutolsó lépéshez: fedjük le a medencét. Ez több szempontból is elengedhetetlen:

 • Megóvja a kristálytisztává varázsolt víztestet attól, hogy esetleg falevelek, apró, száraz gallyak kerüljenek bele az őszi lombhullatáskor.
 • Elvezeti, illetve megtartja a hideg évszakban rá kerülő csapadékot ‒ legyen az eső vagy épp hó.
 • Védi a medence burkolatát a káros UV-sugárzás ellen.
 • Megelőzi a baleseteket: akadályozza a gyermekek és a kisállatok (például: kutya, macska, sün, nyest, mókus) vízbe esését.
 • Fényzáró tulajdonságának köszönhetően gátolja az algák elszaporodását.

A takarónak mindenképp túl kell nyúlnia a medence szélein, rögzítése pedig többféleképpen lehetséges. Történhet kétharmad részig töltött vízzsákokkal, amelyeket a takaró szélein található, kifejezetten erre a célra kialakított füleken kell átbújtatni. Legalább 4 cm magas peremmel rendelkező medencék esetén a rögzítés kivitelezhető kötéllel is. Ekkor nem pántok, hanem gyűrűk szegélyezik a takaró peremét. Ezeken fűzzük át a kötelet, majd rákötjük a medence peremére.

A medence gépészet téliesítése

Erről már ejtettünk néhány szót korában, de most lássuk részletesen, miket kell még elkövetnünk minden egyes ősszel a gépház megóvása érdekében. A gépház homokszűrőjét a alaposa át kell mosni, majd a rajta található leeresztő dugó segítségével meg kell szabadítanunk a benne található víztől is. Ezt követően forgassuk a váltószelepét téli állásba, és már kész is vagyunk.

A szivattyú előszűrő kosarát tisztítsuk meg az ott összegyűlt szennyeződéstől, víztelenítsük és rakjuk száraz helyre. Ha a télre előkészített vízfelület épp a világítótestek vonalába esik, szereljük ki azokat, és vigyük száraz helyre. Ha nem szeretnénk külön tárolni, súlyozzuk le és süllyesszük őket a medence aljára.

Mobil medencék téli tárolása

A puhafalú mobil medencék lehetnek felfújható pereműek vagy csővázasak. Ahogy a nevük is sugallja, ezek kevésbé téliesíthetőek. Gépészeti elemeiket tekintve is jóval egyszerűbbek, de éves karbantartást ugyanúgy igényelnek. A legbiztosabb megoldás, ha ősszel leengedjük belőlük a vizet. Tisztítsuk le kívül-belül, töröljük szárazra, majd száraz helyen tároljuk. Ha csővázas medencénk van, szétszerelés után az egyes elemeket megfelelően, egybe csomagolva tároljuk, megkönnyítve ezzel a tavaszi visszaépítést. Ügyeljünk arra is, hogya téli tárolás során se a házi kedvencek se a vadon élő kisállatok, rágcsálók ne férjenek hozzá a meglehetősen sérülékeny medencetesthez.

Összegezve

Az épített és a fémvázas kültéri medencék esetében a vizet nem szükséges leengedni a nyár végén. A víztestet vegykezeljük, a csöveket és a gépészeti elemeket víztelenítjük, majd a medencét lefedjük. A puhafalú medencéket inkább víz nélkül, zárt helyen teleltessük.Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!