Banner

Tavaszi metszés hat lépésben – a kertészmérnök válaszol

Tavaszi metszés útmutató, melyben megmutatjuk, mely időszakban és mely szabályok mentén ajánlott nekilátnunk a tavaszi metszésnek. A szakszerű gondozással nemcsak a növény formáját alakíthatjuk át, de több termést és virágot is kapunk hálájuk jeléül.

tavaszi metszés

Tavaszi metszés ideje

A metszés mozzanata egy növény „életében” fontos és szükséges beavatkozás, ám ahány növény, annyi jól megválasztott metszési idő. Például a csonthéjasok (mandula, kajszi, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy, mandula) metszését már március közepén elkezdhetjük, minél közelebb a virágzáshoz, de az almatermésűek (birs, körte, alma) metszését télen kell elvégezni, amikor a hőmérséklet 0°C felett van, legközelebb pedig nyáron végezzünk zöldmetszést.

- A tavaszi metszés sok szempontból fontos mozzanat – magyarázza Kiszel Péter kertészmérnök, az ELTE Füvészkert főkertésze. - Például új fát ültetünk és a koronáját még alakítani kell. Ez azért fontos, mert tavasszal, kihajtás előtt a metszett növény sokkal nagyobbat hajt, mintha nyáron, zöld metszéssel metsszük a növényt. Egy-két gyümölcsfa esetében jobb a nyári metszés, illetve az olyan fajtánál, mint a japán cseresznye, ami tavasszal nyílik. Ha azt most metszenénk meg, levágnánk róla a virágot. Ennél a fánál meg kell várni a virágzást, és csak ezután metsszünk.

A tavaszi metszésnek egészségügyi okai is lehetnek. Télen például összetörte a hó, az ónos eső, vagy beteg, látszik rajta, hogy sérült. Ha még nem fertőződött be, és csak egy hasadás van rajta, akkor azért metsszük meg, hogy egy egészséges, szép felület keletkezzen rajta, amit aztán le tudunk kezelni sebkezelő anyaggal, hogy azon már ne jusson be a gomba és a baktérium.

Indokolt a tavaszi metszés akkor is, ha hajtáson virágzó növényünk van, ami annyit takar, hogy az azévi hajtásain majd nyár vége felé fogja hozni a virágokat. Ilyen például a kerti mályva és a mirtusz. Minél erősebben visszavágom, annál több, erőteljesebb hajtást fog hozni, és annál több virágunk is lesz. Ellenben, ha nem metsszük meg, rövidet, zömöket hajt, és egyre kevesebb virágot hoz.

tavaszi metszés

A metszés lépései

1. Mindig éles, jól működő eszközzel metsszünk, ami nem tép és nem roncsolja a szöveteket!
2. Először a fattyúvesszőket (vízhajtásokat) metsszük le!
3. Metsszük le a gyümölcsmúmiákat, és a beteg, elszáradt részeket!
4. Metsszük vissza a vesszőket!
5. Ritkítsuk meg a fa legértékesebb termőrészét, a termőbogokat!
6. Fertőtlenítsünk! - A fertőzésekre érzékeny növényekénél – például kajszi, szilva, cseresznye, meggy -, ahol bármilyen vírusos, gombás, fertőzést egyik fáról a másikra át lehet vinni, különösen fontos, hogy az eszközöket fánként alkoholos oldatban fertőtlenítsük. Így is megvan az esélye, hogy mondjuk egy tetű átviszi egy másik fáról a vírusfertőzést, de legalább nem mi magunk fertőztük meg a fát – figyelmeztet a szakember.

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!